4. Akta o sněmu, jenž v Budějovicích Českých dne 8. července 1529 zahájen byl.

4. Akten zu dem in Budweis am 8. Juli eröffneten Landtage des J. 1529.

209. List Ferdinanda I po krajích království českého rozeslaný, aby stavové na sněm obecní do Českých Budějovic za příčinou ohrožení zemí uherských nepřítelem Turkem se sjeli a o pometc.i proti Turku jednali.

V LINCI, 1529, v pondělí po sv. Bonifaciovi (7. června). Opis v arch. kutnohorském.

Ferdinand, z boží milosti uhersky, český etc. král, infant v Hispanii, arcikníže rakúské, markrabě moravský, lucemburské a slezské kníže, lužický markrabie etc. Urozeným, statečným, slovutným a opatrným pánuom, rytířuom, vladykám a městóm kraje čáslavského, věrným našim milým. Milost naši královskú a všecko dobré vzkazujem.

Věrní milí! Jakož Vám (o tom nepochybujeme) prvé vědomo jest, kterak císař turecký, nepřítel všeho křesťanstva, časuov nedávno minulých velikú a znamenitú škodu v království uherském a jiným zemím našim a křesťanským učinil jest, kdež pak žalostivá a lítostivá porážka se stala, v kteréžto také napřed král Ludvík J. M., bratr a švakr náš nejmilejší, slavné paměti (i některý počet Čechuov mezi jinými národy i spolu s těmi, kteříž sú proti témuž císaři zasadili se a v boj vešli) zhynul jest; a protož aby námi nic, což by svaté víře křesťanské, nám i Vám a všem poddaným našim k dobrému a užitečnému a k obraně proti nepříteli obecnímu mohlo slúžiti, obmeškáno nebylo, i oznamujeme Vám, že jsou nám jistí špehové přišli a z několika stran nám oznámeno, že týž císař turecký vytrhl jest již z Konstantinopole, k tomu se maje, aby vojensky a s mocí svou silně táhl na království uherské i na jiné země naše, a pokudž by mohl, aby křesťany a poddané naše hubil. A my také ode dvoru našeho dva služebníky naše při téhož císaře tureckého dvoru měli jsme, kteří tohoto roku tam vysláni od nás byli a zase k nám teď nyní jsou se navrátili, kdež v tom s těmiž špehéři ve všem o tureckém mocném tažení na země naše srovnávají se.

Také jest Vám vědomo, že arciknížectví rakúské a markrabství moravské jsou mezí s královstvím uherským spojené, a ty země s královstvím českým, a kdyby království uherské (ač pán Buoh všemohúcí rač toho zachovati) ku pádu většímu přišlo, tehdy by hned ty země také k zkáze a záhubě přijíti musily, a na království české veliká by nebezpečnost přišla a nepříteli do něho cesta otevřena byla. I majíce my péči o Vás všeckny poddané naše pro obranu všeho křesťanstva a pro opatření našich poddaných i také toho našeho království českého, pokládáme sněm obecní na den svatého Kyliána nejprv příštího do Českých Budějovic, poroučejíce Vám všem stavuom toho království, abyste se na týž sněm konečně do téhož města na ten den jmenovaný sjeli a na zajtří ve 12 hodin spolu všickni se sešli. A tu my, dáli pán Buoh, také osobou naší královskú býti ráčíme, a Vám všem stavuom toho království chceme šíře takovú věc a potřebu oznámiti a s Vaší všech stavuov radú a pomocí to tak předsevzíti, abychme s buoží pomocí takovému nepříteli našemu a všeho křesťanstva odepříti, a Vás věrné naše poddané s pomocí taky Vaší obhajovati mohli.

I té jsme k Vám naděje, že se tu na ten sněm všickni veřejně sjedete, neb ktož by to obmeškal, znáti bychme mohli, že by nebyl milovník našeho a všeho křesťanstva dobrého. A proto což bychme, kteří se na ten sněm sjedou, s nimi o tom zjednali a zavřeli, to by ti, kteří by se nesjeli, také podle zvyklosti a řádu království českého držeti povinni byli; ale o Vás nepochybujem, že se tak zachováte, jakž Vám tuto oznamujem a na ten sněm přijedete.

Nebuď Vás také tejno, že bychom ten sněm obecní nejradší byli na hradě pražském drželi, ale pro znamenité potřeby a krátkost času, a že hned potom spěšně do království uherského táhnuti musíme, to se sjíti a nám se nikterakž trefiti nemohlo. I věříme Vám, že znajíc takovou potřebu a slušné příčiny toho, sobě a té cesty do Budějovic Českých ztěžovati nebudete. Kteráž ste také nám všickni stavové toho království pomoc svolili, nepchybujem o Vás, že tím dále odtahovati nebudete a v jiných žádostech našich že se skutečně také povolně i hotově zachováte.

Také Vám poroučíme, že pro tak veliká a znamenitú potřebu všickni zbrojně a vojensky i s Vašimi lidmi a poddanými na hotově bez meškání budete, a kteří by z Vás k takové potřebě jezdecky anebo pěší slúžiti chtěli, abyste se k tomu strojili, nebo my lidi služebné přijímáme a přijímati ráčíme též z toho království jako od jinud, kteříž k tomu zpuosobni a hotovi budou, neb to známe, že v takové potřebě pilné a znamenité tím se prodlívati nehodí.

I znajíc Vy v tom ve všem potřebu naši i svou a všeho křesťanstva té sme víry do Vás všech, jako věrných našich milých poddaných, že se tak jakž písem skutečně zachováte.

Dán v Linci v pondělí po svatém Bonifaciovi léta etc. 29 a království našich třetího.




Přihlásit/registrovat se do ISP