Sněmové I. 1529.

1. Akta o sjezdu stavů panského a rytířského, kterýž za příčinou urovnání sporu mezi těmito stavy dne 20. ledna odbýván byl.

Die Landtage des J. 1529.



1. Akten, betreffend eine am 20. Januar 1529 anberaumte Zusammenkunft des

Herrn- und Ritterstandes betreffs ihrer wechselseitigen Streitigkeiten.

200. Zd. L. z Rožmitála, nejvyšší purkrabí pražský, Vojtěch z Pernštejna, nejvyšší hofmistr království českého, Jaroslav z Šelnberka a z Kosti, nejvyšší komorník království českého, Kundrát z Krajku a na Mladém Boleslavi, Jan z Vartmberka a na Dubu, Břetislav z Riesmberka a z Švihová, žádají listem obsílacím jednoho každého z stavu panského zvláště, aby v určitý den na hrad pražský k urovnání sporu mezi stavem panským a rytířským se dostavil.

NA HRADĚ PRAŽSKÉM, 1528, v sobotu před sv. Lucií (12. prosince). Orig. v arch. třeboňském.

Služby své vzkazujem, urozený pane, pane přieteli náš milý! Král J. M., pán náš milostivý, ráčil jest nám stavu našemu panskému den uložiti k jednáme s stavem rytířským na den svatých Fabiána a Šebestiána najprv příštiech o ty věci a rozdíly, nač se oni táhnou aneb viniti by nás chtěli, i také z čeho bychme my je úmysl viniti měli, to sobě z obú stran oznámíce. I poněvadž jest toho potřebie a zvláště stavu našemu, abychme s tiem stavem druhým o to, miesto a konec spravedlivý a jistý měli, za to Vás s pilností i dle Vaší povinnosti žádáme: že v Praze v neděli před jmenovanými svatými Fabiánem a Šebestiánem na noc budete, a nazajtří v pondělí v 14 hodin abychme se sešli spolu, stav náš na hrad pražský do světnice veliké, v kteréž soud zemský se držívá, a tu abychme společně o potřeby stavu našeho rozmluvili a to mezi sebú uvážili, kterak ty věci předsevzíti máme podle spravedlivosti stavu našeho, abychme při tom zuostaveni býti mohli a byli, čehož sú naši předci i my po nich užívali a spravedlivě užívati a při tom zuostaveni a zachováni býti máme. I té jsme naděje, že takové veliké a znamenité potřeby stavu našeho nikterakž neobmeškáte, jakož o Vás té naděje jsme, že tak jakožto milovník stavu svého učiníte, a za též i jiných pánuov a přátel Vám přísedících stavu našeho žádati že budete, ač jestliže by co poslem kterým sešlo, aby se v tom žádné obmeškánie v tak pilné a znamenité potřebě nestalo.

Dán na hradě pražském v sobotu před svatú pannu Lucií l. 1528.




Přihlásit/registrovat se do ISP