197. Ferdinand I činí výpověď na sněme mezi Pražany a jinými městy královskými z jedné a horníky z druhé strany: o sbírky a pomoc ze statkův městských, osvobozuje horníky od sbírky z věcí horních, však ze statkův svobodných pomoc činiti mají.

V PRAZE, 1528, ve čtvrtek před sv. Václavem (24. září). Opis v arch. kutnohorském.

Jakož jsú města krále a králové J. Mil. obeslána od J. Mil. Král., což se pomoci dotýče, kteráž jest všemi třemi stavy tohoto království českého svolena, a to na žádost šepmistrův a obce Hor Kuten, kdež jsou oni města také je v to pojali, na ně sumu jmenovitou uloživše, aby také spolu s nimi tu pomoc dali, ješto oni horníci praví: že toho učiniti povinni nebyli jsou a nejsou a že k ní nesvolovali, táhnouce se na svobody a obdarování svá, kteráž jsou prokázali, i také na paměť krále J. M., a že také ani jiní horníci v tomto království té pomoci z věcí a statkův horních nebyli jsou povinni dáti a nedali, a že to svolení, co jest který stav té pomoci dáti měl, na ně se nevztahuje.

Proti tomu města mluvili: že jsou prvé dávali také horníci berni neb pomoci, a k této že jsou se také podvolili, táhnouce se v tom na paměť krále J. Mil.

I k tomu jsou se horníci přiznali, že jsou ze statkův svobodných pozemských dávali a z toho se nevytahují, ale z horních že nedávali a dávati povinni nejsou.

J. Mil. Král. to všecko s pilností jest vážiti ráčil s radami J. Mil. Král. i také v čem jsou se obě strany na paměť J. Mil. táhly, a toto ráčil Vám obojí straně oznámiti: že J. Mil. Král. horníky v horních věcech při jejich svobodě, aby té pomoci nedali, zůstavovati ráčí, nežli města což jsou byli na horníky uložili, aby to a tu pomoc dali bez odtahův, tak jakž jest na které město uloženo, ješto v tom se každé to město, co dáti má, spraviti může, kterak jest každému z nich od J. Mil. Král. psáno a suma v J. Mil. Král. psaní jmenována.

Než což na zemi horníci statkův pozemských mají, z toho aby dali též tu pomoc, jako jiní obyvatelé tohoto království dávali jsou a dáti mají, a to bez odtahův aby učinili.

Actum v Praze ten čtvrtek před sv. Václavem l. 1528


[Tento vejpis vydán jest z register krále J. Mil. z poručení J. Mil. Král. pod pečetí uroz. a stateč. rytíře Jiříka Žabky z Limberku, sekretáře komory krále J. Mil. v král. českém.

R. 1644 dne 12. prosince purkmistr a rada Starého města pražského stvrzuje a vidimuje přepis tohoto listu, kterýž "po vyplundrování rathouzu (kutnohorského) od lidu nepřátelského v letu 1643 v ruině kanceláře městské nedávno minulých dnův nalezený, celý, nepokažený a neporušený byl"].




Přihlásit/registrovat se do ISP