196. Poslové kutnohorští na sněm pražský vyslaní šepmistrům a radě města Kutné Hory: že s pánem z Vartmberka již o měď mluvili, snem že, ještě zavřín není.

V PRAZE, 1528, fer. VI. sv. Proty a Jacinta (11. září). Orig. v arch. kutnohorském.

Službu svú vzkazujem etc. Jakož bylo jest poručení, což se mědi a základu dání dotýče, tak jakž z psaní toho Vašich Poctivostí šíř jsme vyrozuměli, i takto se sběhlo: že mluvili jsme s J. Mil. pánem z Vartmberka a to všecko pan Jak. Sobol i ty užitky předložil, i sumú jest to od pana za odpověď dáno, že na tu měď táhne se Hans Troj (?) a nyní že jest ve 20M zastavena, a že Král. Mil. vypovědíti jměl Normberským tu měď, tím dokládaje, abychom to do komory neb na Král. Mil. vznesli a tomu vyrozuměli. My pak rozvažujíc poručení Vaše a odpověď, i také závadu na též mědi, a kdybychom dál jměli jednati, o takové sumě nevědúc, snad by stavení bylo bez gruntu; i také dál přes poručení nám se nezdá o to jíti, zvlášť rozvažujíc, ktož jsú se vyplacovali jako Kadaňští, aneb ktož na užitky puojčovali, jak to užívají. My pak jak jste dostateční, a lichva jest jed a zlé neuzdravitedlné, jakož toho příčiny Vám vyjevujeme, zanechali jsme dalšího vznášení i jednání, a ktož tomu budu uměti raditi, cestu ukazovati, snad to potom i vykonají.

Sněm ještě zavřín není; o našem slyšení, aby k vajpovědi šlo nic nevíme, ač toho téměř každý den se domlúváme, však tak jako jiní všichni jmáme se.

Pragae f. VI Prothi et Hyacinti annorum etc. 28.

 

Poslové z Hory.





Přihlásit/registrovat se do ISP