194. Poslové kutnohorští na sněm pražský vyslaní šepmistrům a radě města Kutné Hory: Se na sněmě za mincování malého peníze (halíře) na Horách Kutných se přimlouvali etc.

V PRAZE, 1528, fer. II. die s. Laurentii (10. srpna). Orig. v arch. kutnohorském.

Službu svú vzkazujem etc. Nic ještě a žádný artikul není na místě postaven, než zdání jsú sepsali těch artikulóv si je králi podali, kdež jeden artikul jest ten: což se mincování haléře dotýče, aby víc nebyl mincován nežli do svatého Václava najprvé příštího; pak my Král. Mil. suplikaci dali jsme na ten rozum, že mincování malého peníze Jeho Milosti Královské užitečné, horám i k spravování stanróv (sic!) pomocné, chudině pohodlé nese. a poněvadž jiné mince lehčejší jako kladská a slezská průchod jmají, aby mincováno bylo pro dobré Jeho Milosti Král. a těch hor.

Potom dnes jest přede všemi stavy mluveno na ten rozum, že zdání Král. Mil. sepsané jsme dali podle jiných artikulóv, což se mincování haléře dotýče, jak jest veliká chudina nyní na Horách Kutných, a by pak svoleno bylo na minci najbohatší, když by nebylo z čeho dělati, to že se samo zastaví; a protož poněvadž jiné mince jako kladská, vratislavská i jiné lehké průchod jmají, aby též haléř a peníz podle toho vyměření z vuole Král. Mil. skrz rady zřízené komory Jeho Mil. mohl mincován býti pro nákladníky a chudinu. Ale na to nám žádné odpovědi dáno nebylo, i také jest srozuměno, že ti artikulové sepsaní od stavóv a Jeho Mil. Král. dodaní ještě rozváženi nejsú, ani Jeho Mil. Král. neráčila odpovědi dáti, co by při týchž artikulech sobě obtěžovati ráčil, než tu řeč pán z Vartmbérku, kterúž jsme učinili tak před stavy o mincování haléře, schválil, a rádi bychom všecko jednali, což by naše najdál dorozumění bylo; i odloženo bylo v sobotu minulu ke dnešku po vobědích sněmování. I k jednání sroceni byli Pražané s těmi osobami, i na tom něco dnes bylo ob-meškání; potom odloženo sněmování do středy do 11. hodiny, protože zjítra léno přijímati jmá falckrabie Jeho Mil.; než vo soudu nevíme, kdy bude, než zjítra že Král. Mil. oznámiti ráčí, ač toho dnes jest domluveno, však žádná odpověď není dána jako o ten soud a bude-li, než že chtí s králem Jeho Mil. pán z Pernštejna tudíž pan Lev, mluviti, a že to oznámí se, čím se všichni budu jmítí spraviti. - Processí úpravnu učinili v neděli od Tajná, a tu zpívali "grates nunc omneš reddamus" etc. a na konci zpívali "liberavit de hereticorum potestate" a na kázáních všichni téměř se scházeli kněží, napomínajíce lid, aby stáli při víře a při svých závazcích; administrátor ten jest příliš mnoho k tomu kázal podle svého obyčeje bouřlivého.

Kteří pak artikulové jsú zavíráni, to V. M., když bohdá přijedem, oznámíme.

Datum f. IL die Laurentii 28.

Verše in statione zpívali: "laqueus contritus et nos liberati sumus."

 

Poslové.





Přihlásit/registrovat se do ISP