193. Vyslanci kutnohorští na sněmu pražském šepmistrům a radě města Kutné Hory: že na sněmu jednalo se o mincování, kteréž páni Šlikové za své právo vyhlašovali etc.

V PRAZE, 1528, v sobotu před sv. Vavřincem (8. srpna). Orig. v arch. kutnohorském.

Službu svú vzkazujem etc. Jak vedle toho poručení Vašich Milostí, když jest přišlo na ten artikul, což se mincování dotýče, tu se páni Šlikové dosti široce domluvili, že na to mincování mají vajsady a svobody, a protož aby se na jich spravedlnosti ujmu nesvolovalo, tu se jest nám zdálo za potřebné promluviti, a tak před stavy všemi jest oznámeno: jak od starodávna vždy tu na Horách Kutnách mincováno jest a že jest to dskami, sněmem obecním zapsáno, a podle toho aby tak zachováno bylo; i když se na tom snesli stavové, že Král. Mil. toho neodpírají, aby v tom vrchnosti neráčil jmíti, však tak, aby bez ujmy každého na to spravedlnosti bylo, a když by mincovati ráčil, aby toho vuoli jměl.

Tu my znajíc, že se ta věc již vajš ke Král. Mil. vztahuje, dali jsme Král. Mil. suplikací, na kterúž odpověď posavad nejmáme, však proto panu biskupovi trientskému a panu šacmajstrovi suplikací písem, vykládajíce to pod příčinami, že z těch hostinských a od jinud přišlých stříbr příležitěji tu na Horách i užitečněji i spořeji muož býti mincováno než jinde, a to též těmiž příčinami při panu Lvu Jeho Milosti, tudíž pánu z Pernštejna předešli jsme, aby ráčili toho Král. Mil. zprávu učiniti i také se přimluviti, aby tu na Horách Kutnách podle toho svolení sněmovního a ne jinde mincováno bylo; přátelsky připovídají, však dál nevíme na čem bude. Než co se domácích stříbr dotýče, to hned od pana Lva tak v přímluvách zjevně postaveno, ta aby na Horách Kutnách byla mincována, že jest to slušno a povinné, než hostinská, kdež by Jeho Mil. Královské se zdálo s tou výminkou, jakž prvé psáno. Jest náš úmysl, abychom to předcházeli i jednali, což bychom najvíc mohli a uměli. Což se hor a frystunkóv dotýče, tu jsú páni a rytířstvo z každého stavu dali po třech osobách, a tu vo frystuncích a dobývání a svobodě hor jmají zdání sepsati Král. Mil. tak, jakž žádati ráčí a to potom vuobec přečísti, než žádný ještě artikul zavřín není; a což se soudu o tu pomoc s městy dotýče, odloženo jest do úterého příštího. A když buohdá se domuov vrátíme, chceme toho Vaší Milosti potom širší zprávu učiniti a pokudž i paměť bude, toho sněmu zavření oznámíme.

Dán v Praze v sobotu před sv. Vavřincem léta 28.

A při tom Vás žádáme, že pánům konšeluom mincířským a prejeřským oznámíte toto jednání, neb pro krátkost a zaneprázdnění pilné nechtěli jsme jim o tom naschvál psáti.

 

Poslové od Hory Kutny.





Přihlásit/registrovat se do ISP