190. Mikuláš z Prachňan a Zachař z Chrudimě, poslové z Hory na snem do Prahy vyslaní šepmistrům a radě Hory Kutné: že soud komorní jest odročen, snem vsak ještě dosud zavřín není, prosí, aby byli odvoláni a na místo nich jiní poslové vysláni.

V PRAZE, 1528, fer. IV. ante Stanislai (6. května). Orig. v arch. kutnohorském.

Službu svú vzkazujem. Slovutné a vzáctné poctivosti páni a přátelé naši milí!

Kdež ste nám psaní učinili oznamujíce, kterak ste od Jeho Milosti pana hajtmana našeho pohnáni, abyste ku potřebě pana Adama z Říčan svědomí páně Samsonovo a nebožtíka Ziky Hostačovského pánu Jeho Mil. položili, poroučejíce, abychom s Jeho Milostí o takovú věc rozmluvili; i vězte, že soudu komorního jest odloženo do sv. Martina, i poněvadž dosti času k tomu jest, není potřebí nyní o to žádné starosti; než my chcem o to vždy péči jmíti a Jich Milostem připomínati, aby k tomu rozsudku ráčili naučení dáti, jakož jsme to již jsúc zde několikrát učinili.

Což se pak sněmu dotýče, ještě zavřín není, a několik artikuluov ještě není zavříno. Také jistu zprávu jmáme, že Jeho Milost Královská má drahně jiných artikuluov, o kterejch zprávu činí, že jsú na dvú arších sepsáni; když se tito zavru, že podati jiných ráčí, protož nevíme, kdy bude tomu konec


[Trval tento sněm od 16. dubna nepřetržitě až do sv. Vácslava? byl v červnu odročen?], a Jeho Milost Královská neráčí před se žádných věcí cizích bráti a jich konati, dokudž Jeho Milosti na místě postaveny nebudu; i poněvadž tomu srozumíváme, že se taková věc prodlí, Vás za to žádáme i věříme, že místo nás jiné osoby vyšlete, neb se nám zde již tak dlúho býti stajště, abychom toho jměli čekati. Také máme jiné své pilné potřeby doma jednati a lidem peníze dáti, neb muožte tomu rozuměti, kdybychom toho neučinili, že bychom ke škodám přišli. Také chceme krev pouštěti, a v takovém nepokoji a prácech nemuožem sobě toho zde pohodlí učiniti; protož věříme, že vždy tak učiníte, neb čím sme svému zdraví i také statku povinni, to musíme časně opatřiti. A kdož pojedu, nechť s sebú peníze vezmu, neb jsme my již jeden kuoň prodali a protrávili, a vo druhý již v trhu jsme, a bylo-li by tak déle, bojíme se, že bychom pěšky do Hory musili. Daj se Vám pán Buoh dobře jmíti a nám se spolu ve zdraví shledati.

Pragae, ff. IIII. ante Stanislai anno 1528.

 

Mikuláš z Prachňan,

 

Zachař z Chrudimě.


Také jest nám i tato potřeba, proč doma býti musíme: neb jsme od Beneše čtyřmi puohony pohnáni, a čas krátký k stání jest; protož musíme sobě to, což nám k tomu potřebí jest, zpuosobiti a některé vajpisy k té při zjednati a tak se opatřiti, abychom k škodě nepřišli.




Přihlásit/registrovat se do ISP