189. Revers Ferdinanda I na práva a svobody koruny České i jednotlivých stavův.

NA HRADĚ PRAŽSKEM, 1528 v pondělí po sv. Filipu a Jakubu (4. května). Desky trhové červené, G. 29.

(Již při sněmu prvním l. 1527 na str. 183 čteme, že pán z Švamberka ukázal tři majestáty, mezi kterýmiž byl třetí "o kompaktáta a že J. M. Kr. v to se uvoluje, od stolice apoštolské arcibiskupa do království zjednati, též o privilegia, o minci a všech i jednoho každého k spravedlnosti dopomáhání, čímž se král Ludvík zapsati měl." Byl týž majestát teprv r. 1528, 4. května stavům prohlášen?)

My Ferdinand, z boží milosti uherský, český, dalmatský, charvatský etc. král, infant v Hispanii, arcikníže rakouské, markrabě moravský, lucemburské a slezské kníže a lužický markrabě etc. Oznamujem tímto listem všem: že přiřkli jsme, kompaktáta mezi sv. koncilium basilejským a slavným královstvím českým a markrabstvím moravským zjednaná a učiněná, aby zase v svú pevnost vstoupila a přivedena byla a skutečně zachovávána; a to máme zapsati podle všech zápisuov predkuov našich králuov českých a držeti a k místu přivésti. A jestliže by kto chtěl proti tomu býti a královstvie českému a markrabstvie moravskému to rušiti, máme jich při tom hájiti a brániti proti každému a před otcem svatým, papežem, to jednati, aby Čechuom a Moravanuom to bylo v skutku potvrzeno.

Item, přiřkli jsme, aby takový arcibiskup dán a zpuosoben byl k kostelu pražskému, kterýž by Čechy a Moravany při kompaktatích zachoval a držal, duchovní i světské, ve všech věcech, což v sobě zavírají, i také podle zápisuov a ujištění císaře Zikmunda slavné paměti i jiných králuov českých a krále Vladislava


[V rukop. "majestátův" od 1527-1534 v archivu místodrž. českého čteš: "císaře Zikmunda i jiných králuov českých až do krále Ludvika", etc.]. slavné paměti zápisuov, a takový arcibiskup aby brzy zjednán byl, stvrzen a posvěcen.

Item, přiřkli jsme korunu českou držeti a zachovati, všecky pány, rytířstvo, města pražská i jiná města i všecku obec též koruny při právích, řádích, privilejích, svobodách, vysazení a obdarování zemských i všech slušných starých i jiných zvyklých dobrých obyčejích zvláště slavných pamětí krále Otakara, krále Jana, císaře Karla, krále Václava, císaře Zikmunda, krále Albrechta, krále Ladislava, krále Jiřího, krále Vladislava, všecky zápisy dané a vyšlé až do Jich Mil. smrti držeti bez otporu a zmatku všelikterakého, a v skutku zachovati a obhajovati.

Item, přiřkli jsme hradu Karlštejna, koruny a klenotuov všelikterakých zemských i také desk a privilegií neporoučeti ani svěřovati žádnému bez vuole a rady pánuov, rytířstva královstvie českého i měst pražských, pokudž kteří právo mají.

Item, přiřkli jsme, že zachovati máme řád a zvyklosti starodávní království českého.

Item, přiřkli jsme žádných cizozemcuov duchovních ani světských na úřady zemské, dvorské ani městské ani duchovní nesázeti než Čechy, ani jimi zámkuov a měst koruny české osazovati a jim jich svěřovati, a to máme s radú učiniti; a též v okolních zemích k královstvie českému příslušejících aby bylo držáno, jakož jest to za císaře Karla a jiných králuov a předkuov našich držáno a zachováno bylo.

Item, přiřkli jsme, že nemáme žádných zemí, knížetství, měst, zámkuov, hraduov, manuov i jiných všelikterakých zboží k české koruně příslušejících od koruny odtrhovati ani odcizovati nižádným obyčejem ani žádnými věny; ale což by od koruny odtrženo neb odcizeno bylo, to máme zase připojiti a k koruně shromážditi.

Item, přiřkli jsme mince české žádným obyčejem nepolehčovati ani ponižovati bez vuole vší země, ale tak se zachovati podle vysazení a privilegií koruny české, jakž právo jest.

Item, přiřkli jsme, což sou předkové naši císařové neb králové čeští komu dali a zapsali stavuom, osobám neb osobě, buď na království, na duchovenství neb na manstvie, že to máme zdržeti a v celosti zachovati, však což by nebylo proti milostem a obdarováním, kteréž jest král Vladislav slavné paměti dáti ráčil všem stavuom královstvie tohoto.

Item, přiřkli jsme každý stav zvláště při jich právích, řádích, privilegiích, svobodách, vysazení, zvyklostech a obdarování, což kterému stavu náleží, zachovati. Tomu na svědomí pečeť naši královskú k listu tomuto přivěsiti jsme rozkázali.

Dán na hradě pražském v pondělí po sv. Filipu a Jakubu léta božího 1528, královstvie našich uherského a českého druhého.

 

Ferdinandus, m. p.





Přihlásit/registrovat se do ISP