187. Poslové kutnohorští na snem vyslaní: Mikuláš z Prachňan a Zachař z Chrudimě oznamují šepmistrům a radě na Horách Kutnách, že o věci obecní, o kterou, vysláni jsou na snem, ještě se nejedná etc.

V PRAZE, 1528. Fer. V. ante Filip. & Jacobi (30. dubna). Orig. v arch. kutnohorském.

Službu svú vzkazujem. Slovutné a vzáctné poctivosti páni a přátelé naši milí! Též Vám všeho dobrého přejem.

Což se pana Anděla dotýče a té přímluvy, o kterúž jsme Vám psali, poněvadž Vám se té přímluvy nezdá učiniti na způsob psaní, bychom my jaké zvláštní přímluvy činiti jměli, ješto není velmi přístup svobodný a snadný před Král. Mil., toho my ani učiniti nemuožem ani známe, aby se trefiti mohlo, když i Vám se zdá to býti nepříležité, a také pro jiné věci tím se zaměstknávati nám se nezdá, než při Vašem rozvážení toho, poněvadž naše zdání nemuož býti, zanecháváme. Což se peněz dotýče panu Žateckému a Konarovskému, chceme to jednati, aby strpení bylo do času některého, a Vy zase též pilnost jmějte, abyste to opatřili, aby peníze ty pohotově byly; neb jest lépe, aby peníze čekaly a pohotově byly, poněvadž z nich lichva dáti se má, nežli tím meškáno bylo, a my chceme rádi to obmýšleti, pokudž by také opatření těch gruntóv býti mohlo, jestliže k tomu bude jedině moci přijíti, kterým by zpuosobem to najlép opatřeno bylo. Vo věci vobecní a vo kteréž jsme posláni, pokudž na naší jest možnosti, jedno strany povinnosti, tudíž že bychom rádi takové věci na místě dobře, jakž naše jest žádost, postavíc, domuov se navrátili, ačkoli J. Mil. Král. ráčí jiných odbývati, dokudž J. Mil. Král. věci na místě nebudu postaveny, že J. Mil. neráčí se ničím zaneprázdňovati; však na najposlednější žádost ústní, kteráž jest opět připomenutím učiněna, ráčil nám J. Mil. Král. to za odpověď dáti: že pro mnohá zaneprázdnění nemuož toho na místě postaviti, než abychom strpení jměli a trpělivost, a protož toho musíme tak, ač bychom rádi najspíš zjednali, zanechati, jakž čas jest a potřeba.

Ale že ještě žádný artikul sněmovní není zavřín, nemuožem znáti, bychme i najvíc žádali, připomínali, aby věc, o niž vysláni jsme, byla na místě postavena, neb J. Mil. Král. a každý jiný své vlastní věci žádostivější jest i pilnější nežli cizí a nevlastní; však na to ani jiné se neobracujíce chceme rádi podle přístupu a slušnosti času jednati a skrz jiné pomoci obmýšleti, kudyžby mohlo našim pracem ukrácení býti, i také sjednání o věci obecní, o kteréž jsme vysláni. Nyní jsúc vysláni žádal jest nás za přímluvu k Vám Albrecht Topisko příjmím, kterýž pro. dluhy jest ušel, dítky i manželku jmá, aby jemu glajt dán byl do božího Těla na úmluvu s jeho věřiteli; i žádáme Vás, poněvadž pro jiný výstupek není ani z příčiny jiné žádán, než pro dluhy a chce se umluviti, že jemu naší přímluvy užiti dáte, a pokudž přátelé žádati budu, že jim odpověď dáte o týž glajt.

Datum f V. ante Filippi et Jacobi annorum etc. 28.

 

Mikuláš z Prachňan.

 

Zachař z Chrudimě.





Přihlásit/registrovat se do ISP