184. Sněmovní snesení.

Opis v arch. českého musea


184
[nesprávný opis musejní zdělán jest z roudnického].

Léta Páně 1527 na sněmu obecném králem J. M. při času svaté Alžběty položeném o tyto níže položené artikule stavové tohoto království se snesli.

Jakož J. M. Král. páni poslové předložili jsou nám některé artikule z instrukcí od J. M. Král. vydané, mezi kterýmiž jeden tento jest:

Co se knížetství v Šlezích opolského i některých jiných znamenitých věcí dotyce, i kterak jsme sobě to rozvažovali, zdá se nám, poněvadž jest kněz Hanuš Opolský krále Vladislava i krále Ludvíka Jich M. slavné paměti přetrval, že po témž knížeti nápad J. M. Král. i království tomuto přísluší spravedlivě, neb kterak jsou prvé stavové království českého to dskami zemskými zapsati dali, učinili jsou to s tou výminkou, aby bylo bez ujmy svobod a spravedlnosti tohoto království; ješto zdá se nám, že by tu byla veliká ujma svobod a spravedlnosti, když by králové J. M. slavné paměti měli od sebe to dáti, což ještě na ně nepřipadlo a budoucímu králi, jakožto J. M. Král. a koruně této k nápadu pozůstalo totižto knížetství opolské, ratibořské a jiná knížetství a panství knížete opolského; jakož pánům poslům tu jsme věc šíře oznámili, aby na J. M. Král. to všecko vznesli a toho zprávu učinili.

Což se knížetství opavského dotýče, které jsou byly závady na tom knížetství, za to jest znamenitá suma z tohoto království českého králi polskému dána, že jest očištěno a vyplaceno, kteréžto knížetství jest také zvláštně připojeno k tomuto království (?), a v tom knížetství že má bývati hejtman z Čech, i také v knížetství Velikého Hlohova i v některých jiných knížetstvích ve Slezsku: i J. M. Král. prosíme, aby to J. M. Král. pro dobré tohoto knížetství takovými úředníky opatřiti ráčila. A kníže Kazimír těšínský, kudy jest v to kolivěk vsel proti spravedlnosti tohoto království, povinen jest J. M. Král. toho jakožto králi českému postoupiti; neb kteříž jsou, jakž zprávu máme, z pánův uherských rukojmové byli za kněze Kazimíra, že jsú zemřeli kromě vejvody někdejšího sedmihradského, a jestliže by se čím chtěl kníže Kazimír vymluviti, nepochybujem než že J. M. Král. dobře ráčí věděti, kterak se k němu zachovati, a pokudž by nám bylo náležité, také podle J. M. Král. takové spravedlnosti opustiti nemíníme.

Také, jakž nám oznámeno, co se smlúvy, o kterúž jest jednáno bylo mezi králem J. M. pánem naším milostivým a panem Joachymem markrabí brandenburským a kurfirštem J. M., dotýče: i my bychme rádi tomu byli, aby s J. M. Král. všecka knížata říšská dobré přátelství držeti ráčili, nežli toto jest naše zdání, aby J. M. Král. nejprve ráčil s jmenovaným panem markrabím přátelské srovnání učiniti, co se spravedlnosti království českého a v něm obyvatelův dotýče, a když by taková věc na místě byla postavena, tehdy také rádi chcme naše zdání a radu J. M. Král., což se dotčené smlúvy dotýče, oznámiti.

Co se také jiných knížat říšských a obyvatelův v říši, též také i J. M. Král. poddaných dotýče, k čemuž a při kterých království české a obyvatelé v něm spravedlnost mají, za to také J. M. Král. prosíme: aby J. M. Král. časem slušným ráčil poručiti o to sjezdy držeti, aby skrze to tím snázeji spravedlnosti tohoto království a obyvatelův v něm mohly k svému místu a konci přivedeny býti.

Také J. M. Král. prosíme, jací by kolivěk nápadové v říši prvé neb nyní na J. M. Král. aneb pro léna nepřijetí přišli a připadli, aby J. M. Král. neráčil toho žádnému cizozemci dávati nežli k svému užitku a k držení tohoto království českého připojiti, pakli-by bylo slušné taková léna komu dopustiti z obyvatelův království českého držeti, aby J. M. Král. ráčil to s radami království českého rozvážiti, jak jindy to prvé bývalo, poněvadž J. M. Král. to náleží o věci království českého s česku radú se raditi. Než kteří jsou prvé nápadové pro léna propadená osobám v království českém dáni, to při tom zůstati má.

Jakož také J. M. Král. ráčil jest nám skrze pány posly oznámiti, co se mince dotýče v J. M. Král. zemích, aby srovnání bylo tak, kterak jsme tomu od pánův poslův šíře vyrozuměli i také že J. M. Král. ráčí o to těm všem zemím sněm položiti: i o to jsme se svolili a k takového sněmu obeslání, kde a kdy bude jmíti býti, osoby volili, aby na ten sněm jely a o to jednaly, kterak jedna mince proti druhé na zrno srovnati a bráti se má, však zrna českého nelehčíce, a na čem ta věc konečně bude postavena, kdoby z toho vystoupil, aby na to pokuta uložena byla, za to prosíme, aby to mohlo, v skutku vyplněno a zachováno býti, co se na tom sněmu zjedná.

Také J. M. Král. prosíme, aby J. M. Král. ráčil dáti na Horách Kutnách groše české a peníze bílé české rozkázati dělati, jakž jest prvé bývalo a býti má, nebo nemalé jest obtížení, že se toliko již od dávního času málo kdy jiná mince na těch Horách dělá nežli haléři.

Také což se dotýče těch nepřátel, kteří jsou se J. M. Král. a tomuto království i jiným zemím a poddaným J. M. Král. za nepřátely postavili, opustivše dobrý a chvalitebný pořád, i toto jest naše zdání: aby k těm i k jiným zhoubcím zemským bylo se zachováno v tomto království českém podle řádu a zřízení ustanoveného a dskami zemskými zapsaného i také k jich fedrovníkům a pomocníkům a kdož by je přechovávali. A toto při tom zdá se nám za potřebné a za to prosíme, aby J. M. Král. ráčil poručiti něco koní chovati těm, kdož v tomto království J. M. Král. důchody spravují, aby takoví byli původové proti odpovědníkům a proti zhoubcům zemským; nebo tudy zdá se nám, že nejsnáze takové věci přetrženy a k napravení přivedeny budou, aby před těmi a takovými lidmi mohli dobří bezpečni býti a pokoje užiti, a poznali se co více při tom potřebného, to aby se mohlo opraviti a přičiniti při napravení práva, když na tom ti, kdož jsou k tomu voleni, se sjedou. A J. M. Král. prosíme, aby J. M. Král. ráčil do okolních zemí knížatům psáti a J. M. Král. poddaným rozkázati, aby nepřátel tohoto království nepřechovávali a nefedrovali, nebo by to proti takovým nemohlo býti tomuto království snesitedlné.

Což se pak dotýče pánův falckrabí na Rejně a kláštera valdsaského, i totě by se nám zdálo a zdá, aby J. M. Král. neráčil v tom J. M. Král. a tohoto království spravedlivosti opouštěti; než předkem se nám zdá, aby J. M. Král., jakožto místodržící císaře J. M., ráčil kurfiršty a knížata říšská napomenouti a jakožto král český žádati, aby se podle jmenovaných falckrabí v nic toho vkládati neráčili, oznámě při tom J. M. Král. těch pánů falckrabí svú vůli, kterúž jsú před se proti J. M. Král. a proti království českému mimo dobrý pořád a spravedlnost mocí vzali, a že J. M. Král. spravedlnosti své a tohoto království opustiti neráčí, a k tomu že se chceme obyvatelé tohoto království k hotovosti zříditi.

Kdež jest také v instrukcí toho znamenitě dotčeno, co by se spravedlnosti J. M. Král. v tomto království neb v jiných zemích k tomuto království příslušejících dotýkalo, kterak by J. M. Král. nejspěšněji k svým spravedlnostem přicházeti mohl i také z obyvatelův tohoto království, kdož by proti J. M. Král. chtěl jakú spravedlnost míti, i toto jest v tom naše zdání: aby ta věc také byla na slušné míře postavena při práva napravování a nahlídnúce v privilegie tohoto království, neb na jiném nejsme než při tom všecku pilnost zachovati, aby J. M. Král. v ničemž ublíženo nebylo ani v to saháno, což J. M. Král. spravedlivě jakožto pánu našemu milostivému a králi českému náleží; také jsúce té nepochybné naděje, že J. M. Král. toho království a tak každého z nás ráčí při tom milostivě, což jim podle práv a svobod našich náleží, zůstaviti a zachovati i také v tom obhajovati.

Co se dotýče hejtmanův v krajích, zdá se nám za potřebné, aby na ně to bylo uloženo, což jim prvé do času poručeno bylo, aby tu práci předsevzali a to opatrovali pro dobrého řádu v kraji každém zachování. A když se budou práva napravovati, poznali se co více při tom potřebného, to se také bude moci ty časy rozvážiti a na místě postaviti.

Také což se dotýče nejvyššího hejtmanství království českého, to nám se zdá za potřebné, aby to bylo u věcech větších a znamenitějších vyměřeno, co k tomu úřadu sluší k opatrování, aby snad skrze nevědomost řádu zemskému nebylo ublíženo, ani tím úřadem v jiné úřady vkračováno, a též jiní ouřadové aby v ouřad nejvyššího hejtmanství nevkračovali, než každý úřad podle svobod a práva tohoto království aby v své mocnosti byl od každého držán a zachován


[další věta bez rozumu].

Což se dotýče země mazovecké, to se nám zdá, aby bylo také v privilegiích tohoto království vyhledáno, když se jiné věci a spravedlnosti vyhledávati budu J. M. Král. pánu našemu a tomuto království náležející.

Také což se dotýče Kadaňských, tak jsme tomu z instrukcí srozuměli, že J. M. Král. pánům poslům ráčil poručiti o to se pány a vladykami, soudcemi zemskými rozmluvení jmíti, nežli zdá se nám, že Kadaňští jako jiní poddaní jsou povinni k J. M. Král. povinné poslušenství zachovati.

Co se čeledi a nádenníkův dotýče, zdá se nám to věc potřebná k opatření, neb když by taková věc na slušné míře postavena nebyla, rozuměti dobře jest tomu, že by mnoho zlodějstva a loupeží mohlo se tudy rozmnožiti: než na tento čas neznáme, aby ta věc mohla na konečném místě postavena býti, nežli toho času, kdy se budu práva napravovati.

Též také co se myslivosti a všelijakých lovův na zvěř, na ptactvo dotýče, to se bude moci také při napravování práva k místu přivésti, aby v tom mohl dobrý pořád býti a slušná míra aby byla zachována.

Také prosíme, jacíž pak kolivěk užitkové v tomto království krále J. M. jsou, aby to Čechové spravovali a o tom věděli, ale ne jiní národové aby se v to vkládati měli; též i co se v Čechách komu od J. M. Král. rozkazuje, dali.... (?), neb tuto prosbu na J. M. Král., kterak jsme to uvážili z slušných příčin vzkládáme.

Též také což se kanceláře české dotýče, za to prosíme, že ji J. M. Král. při tom milostivě zachovati ráčí, což té kanceláři od starodávna náleží, aby se v to jiní a z jiných národův nevkládali proti svobodám tohoto království českého. A jakož J. M. Král. má potvrzení dáti tomuto království a stavům toho království jakožto pán náš milostivý, i J. M. Král. s velkými prosbami prosíme, aby to učiniti a vykonati ráčil, neb zdá nám se věc slušná a potřebná pro J. M. Král. i pro toto království, a které toho všecky příčiny jsou, nezdá se nám potřebí toho nyní široce oznamovati, nepochybujíce, že J. M. Král. to učiniti ráčí z milosti své královské a J. M. Král. náležitosti, tak jakž jest to J. M. Král. ráčil nám připsati a povinen to J. M. Král. jest učiniti. I prosíme J. M. Král., že tyto naše všecky prosby a žádosti ráčí bez odtahův milostivě brzo vyplniti a učiniti, jsouce té naděje, že v těchto našich prosbách a žádostech neráčí žádné obtížnosti J. M. Král. míti, poněvadž toho žádáme a za to prosíme, při čem máme spravedlivě zůstaveni a zachováni býti. A my toho J. M. Král. našimi poddanými a věrnými službami rádi zasluhovati jakožto pánu našemu milostivému se chceme, a za milostivu odpověď J. M. Král. prosíme.

Což se silnice z Vratislavě, aby jinudy šla než kudy jest od starodávna chodila, dotýče, i za to J. M. Král. prosíme, to u sebe uváživše, aby J. M. neráčil dopouštěti a té silnice jinače měniti, než aby tak šla jak jest od starodávna bývala a do Čech a skrze království české a Prahu, nebo kdyby jinak ta se věc změnila, že známe to J. M. Král. i tomuto království na ungelte i jinač škodné býti neb i za to prosíme, aby i jiné silnice z okolních zemí k tomuto království příležících do tohoto království šly podle vejsad na to starodávních, tak jak jest prvé bejvalo.

Což se práv napravování dotýče, na tom jsme zůstali, aby osoby k tomu vybrané ze všech stavův sjely se ten úterý po Hromnicích nejprv příštích do Prahy, a o to na zejtří spolu aby se na hrad pražský sešly ráno a na tom aby s pilností seděly, a kterak se ty všecky věci napraví, to potom nežli by se to stvrdilo, aby stavům tohoto království, kteří se k soudu o suchých dnech postních sjedou, oznámily a přečísti daly, a J. M. Král. kohož také k tomu poslati ráčí z obyvatelův království českého, aby se k tomu společně jedni jako druzí přimlouvati mohli o těch suchých dnech, kterak se to napraví, aby mohli a moc měli ti, kteří se sjedou, to stvrditi a spolu změniti a rektorové podle starodávního řádu, jakož na sněmích bývá, býti; také ti od krále J. M. vyslaní a od země vybraní mají privilegia ohledati a to vyhledati, co by v tom J. M. Král. pánu našemu milostivému a též tomuto království spravedlivě náleželo.

Co se také dotýče dluhův v tomto království českém, které se praví jmíti z milosti dané aneb zaslúžené od krále Vladislava a krále Ludvíka J. M. slavných pamětí, i to jest v sobě samo tak, že o to mnohá mluvení jsou; i to jsme mezi sebou rozvažovali, že na sněmu obecném, když jest bylo o tom mluveno při volení J. M. Král. pána našeho milostivého, že jest to dskami zemskými zapsáno na tento způsob: že tomu se má od J. M. Král. každému podle jednoho každého spravedlivosti dosti státi, a to že se má radami tohoto království, co jest komu pořádného a spravedlivého dluhu toho dlužno, rozvážiti a tu jest věc i připověděna, protož nevíme co proti tomu, že jest dskami zemskými na obecném sněmu zapsáno, mluviti o tom nepochybujíce, že J. M. Král. ve všem ráčí se k každému milostivě a spravedlivě zachovati, i také slušný čas toho, kdy by jměly jmenované rady to rozvažovati, uložiti a k tomu aby byli obesláni, aby se sjeli, kteří na tom rozvažování seděti mají. Než chceme my rádi každý v svém stavu o to s těmi, kohož se dotýče, jednati, aby v tom strpení měli do slušného času, ješto té jsme naděje, že to J. M. Král. k vůli a k naší žádosti učiní.

Jakož také v instrukcí při prvním artikuli jest nám od J. M. Král. oznámena milost a všecko dobré i také žádost, abychom v tomto království jako, J. M. věrní poddaní v lásce a ve svornosti, pokoji a řádu přebývali: i z takového milostivého vzkázání a oznámení J. M. Král. jakožto pánu našemu milostivému poddaně děkujeme a rádi toho J. M. Král. upřímně a věrně zasluhovati chcme, a za to J. M. Král. s pilností prosíme: jestliže by kteří anebo které osoby z nás se vyměsili a vytrhli a proti té lásce a svornosti a řádu při J. M. Král. sami skrze sebe anebo skrze jednatele k ublížení práv a svobod tohoto království a proti starobylému dobrému řádu [jednali?], aby J. M. Král. těm a takovým žádného místa u sebe dávati neráčil, ani těm víry přikládati, aby v tom J. M. Král. dobré obmýšleli; neb láska a svornost rozmnožuje pokoj a v pokoji jsúce poddaní dostatečněji J. M. Král. slúžiti mohou, ale když by se právům a svobodám tohoto království ubližovalo, z toho by mohly přijíti mezi poddanými J. M. Král. různice ke škodě neb i k zkáze tohoto království, a tak pro nedostatky nemohlo by toto království J. M. Král. tak hotových a dostatečných služeb činiti, jako jsouce v dobré svornosti a lásce. A pro snadnější takových věcí uvarování i pro J. M. Král. a tohoto království dobré i potřebné J. M. Král. prosíme, aby při sobě ráčil České rady míti, a ti aby o věci jménem královským jakožto králi českému náležité a tohoto království se radili, nebo my nežádáme v cizí se rady vkládati, což by nám nenáleželo, a též od jiných zachováváni býti žádáme, a za to žádáme abychme při tom byli zůstaveni a zachováni, jakž jest od starodávna bývalo a podle svobod tohoto království býti má.




Přihlásit/registrovat se do ISP