Autorizace


(12.20 hodin)

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já si myslím, že za dobu projednávání tohoto návrhu, ať už v prvním, tak ve druhém čtení, tak to připomíná jeden velký blázinec. Důchodová reforma, která ovlivňuje životy všech lidí v České republice, je totálně nepřipravená a vláda tady své návrhy střídá častěji než svoje ponožky. No, a proto jsem právě podala návrh na vrácení garančnímu výboru, aby se tyto návrhy mohly alespoň pořádně projednat. Jinak jak jsem avizovala v obecné rozpravě, podávám devět pozměňovacích návrhů a také se hlásím k návrhu na zamítnutí. A čísla sněmovních dokumentů mých pozměňovacích návrhů jsou 4716, 4717, 4718, 4719, 4720, 4721, 4722, 4723 a 4724. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Paní poslankyně, se ujistím... Podala jste, paní poslankyně, návrh na znovuhlasování o vrácení garančnímu výboru? (Poslankyně Šafaříková: Na zamítnutí.) Ano, zamítnutí už je zaevidováno. Děkuji pěkně.

Nyní mám ještě přihlášku pana poslance Jakoba. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuju. Vážené dámy, vážení pánové, tímto se hlásím k pozměňovacímu návrhu poslanců Jana Jakoba a Marka Bendy, je to sněmovní dokument číslo 5098. Já jsem ho chtěl zdůvodnit v obecné rozpravě, leč jsem se k tomu nedostal. (Smích poslanců zleva.) Nechtěl jsem za tímto účelem (Obrací se doleva.) - no, mluvili jste dlouho, ne vždy k věci - a nechtěl jsem za tímto účelem zneužívat svého přednostního práva. Proto mi dovolte alespoň v tuto chvíli stručné zdůvodnění v souladu s jednacím řádem.

Navrhovaná úprava navrhuje další snížení důchodového věku v případě výkonu rizikové práce, za kterou se považují práce zařazené do kategorie čtvrté a dále práce zařazené do kategorie třetí pro stanovené faktory pracovních podmínek. Vede se o tom poměrně široká diskuze. Proto náš pozměňovací návrh navrhuje zúžit tento okruh tak, aby se vztahovala jen na práce zařazené do kategorie čtvrté. I potom, co tady zaznělo, vůbec nepochybuju o tom, že se povede důkladná a vášnivá diskuze nejenom na jednání výboru. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Já se táži, jestli ještě někdo má zájem vystoupit v podrobné rozpravě? Už nikoho přihlášeného nemám, čili podrobnou rozpravu... (Hlásí se ministr Jurečka.)

Ještě v podrobné? (Ministr nesouhlasí.) Podrobnou rozpravu končím.

A nyní je samozřejmě zájem o závěrečné slovo. Prosím, pan vicepremiér Marian Jurečka.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr po místní rozvoj ČR Marian Jurečka: Děkuji. Tak už dobré odpoledne. Chci za ty tři dny zhodnotit to, co jsme tady mohli slyšet, vidět. Když pomineme začátek té středeční schůze, kdy tady přes šest hodin byly projevy, které i pan předseda hnutí ANO označil, že byl vyslán, aby obstruoval, a ty projevy vlastně neměly žádný racionální základ k tomu tématu projednávání důchodové reformy, tak přesto potom především ve středu večer i v průběhu čtvrtka chci ocenit tu debatu, která tady běžela, která si myslím, že i třeba v těch faktických otázkách, které tady padaly, a v těch reakcích, byla velmi věcná, za to chci poděkovat. Chci poděkovat také za to, že tady i v průběhu včerejšího večera a dnešního rána, kdy byla debata s kolegy z opozice ještě o některých úpravách některých pozměňovací návrhů, tak já tu debatu hodnotím jako debatu, která byla v té většině částí poměrně konstruktivní, a za to chci poděkovat. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Ještě se táži pana zpravodaje - ten nemá zájem o vystoupení? Takže my se můžeme dostat...

Ještě pan předseda, prosím.

 

Poslanec Josef Cogan: Vážení kolegové, já bych si dovolil vzít pauzu na jednání klubu 10 minut, abychom se poradili o tom návrhu, který tady padl.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Takže hnutí STAN si bere pauzu 10 minut do 12.34. Přerušuji tedy... Pauzu na jednání STANu do 12.34 (hodin).

 

(Jednání přerušeno ve 12.24 hodin.)

 




Přihlásit/registrovat se do ISP