Korektura


(12.00 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je s přednostním právem přihlášen pan místopředseda Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Moc děkuji. Jenom naváži na svou ctěnou kolegyni Alenu Schillerovou, poněvadž my jsme ještě dneska ráno měli od vládní koalice 11 pozměňovacích návrhů, které tady v této fantastické důchodové reformě dali do systému, a pravděpodobně ještě, protože to ráno nebylo konečné, tam naběhly další pozměňovací návrhy. Chci jen říct, že je tady úplně jasné na tom věku odchodu do důchodu - takhle bychom mohli pokračovat parametr od parametru - jak je to chaotické a jak jsou ty parametry, řekl bych, vycucané z prstu. Poněvadž u toho důchodového věku něco přenesla vládní koalice na vládu a říká - přes to vlak nejede, to je jasné, tady to musíme dodržovat, demografická křivka je neúprosná, finance jsou neúprosné - proto, aby to po tlaku nejen opozice, ale i České demografické společnosti změnila a udělala spravedlivější. Ta třetí otočka byla v tomto týdnu, kdy zastropovala věk odchodu do důchodu na 67 letech.

Ty zásadní pozměňovací návrhy byly nahrány předevčírem v 9.15, v 9.22, některé dokonce odpoledne, tady vidíme i přílepky. Piráti tady dali přílepek k té důchodové reformě - já říkám, že i oni jsou jejími autory, i oni jsou jejími strůjci - k valorizaci rodičovského příspěvku. Takže my tady řešíme důchodovou reformu, ale najednou tady máme přílepek ohledně rodičáku.

Pan kolega Munzar tady, vaším prostřednictvím, má různé změny u penzijního připojištění. Jsou tady technicistní věci, ale ty zásadní jste skutečně nahráli v průběhu posledních dvou dnů. My na ně nemůžeme nijak reagovat, proto jsme až včera nahráli našich devět pozměňovacích návrhů, které částečně reagují na to, co se odehrálo v průběhu těch dlouhých měsíců, kdy jsme ty tři vlny takzvané důchodové reformy tady probírali.

Já bych se v tuto chvíli chtěl v podrobné rozpravě přihlásit jménem svých kolegů ke všem devíti pozměňovacím návrhům. Oni se možná přihlásí také, protože k tomu budou chtít ještě něco říct, ale všech devět pozměňovacích návrhů bylo v obecné rozpravě dopodrobna vysvětleno a předneseno. Jsou to následující čísla - 5068, 5069, 5070, 5071, 5072, 5073, 5074, 5075, 5076. Jsou to pozměňovací návrhy, které se týkají nejen úpravy vzorečku u řádných valorizací, návratu mimořádných valorizací, například změny u valorizací předčasných důchodů. Samozřejmě zastropování důchodového věku na 65 let, až po ty menší, což je například změna doručování u České správy sociálního zabezpečení pro důchody, až po ty, které se týkají budoucnosti.

Je tam u valorizace, která je od 1. 1. 2025 a je o 356 korun, tak abychom každému ze seniorů přidali ještě pětistovku kvůli tomu, jakým způsobem se za poslední dva roky vyvíjela česká ekonomika, jaký byl tedy propad reálných mezd, jak byla vysoká inflace a jak zamávaly s rozpočty nejen mladých rodin, ale i seniorů, všechny ty změny v rámci konsolidačního balíčku. Děkuji moc.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: (Změna předsedající.) Děkuji pěkně. Přeji i pěkné poledne, vystřídali jsme se při řízení schůze. Jako další je přihlášen do rozpravy pan poslanec Igor Hendrych, poté pan poslanec Jiří Navrátil. Prosím.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji vám za slovo, vážená paní předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, vážený pane ministře, já si dovolím přihlásit k pozměňovacímu návrhu, který jsem vložil do systému společně se svými kolegy Alešem Juchelkou, Janou Pastuchovou, Lenkou Dražilovou, Janou Hanzlíkovou, Renátou Oulehlovou, Miroslavem Samašem a Andreou Babišovou. Já jsem ho podrobně zdůvodnil v obecné rozpravě, takže se už k němu nebudu vracet. Je to pozměňovací návrh, který je evidován jako sněmovní dokument 5032. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Taktéž děkuji. Nyní tedy vystoupí pan poslanec Navrátil a připraví se pan poslanec Vojtko. Prosím.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dovolte mi, abych se přihlásil k pozměňovacímu návrhu, který je nahraný pod sněmovním dokumentem 5060. Je to pozměňovací návrh poslance Jiřího Navrátila, Víta Kaňkovského, Jany Bačíkové, Pavly Pivoňky Vaňkové, Martina Dlouhého, Marie Jílkové, Jana Bauera a Viktora Vojtka týkající se pozměňovacího návrhu k pozměňovacímu návrhu obsaženému v usnesení výboru pro sociální politiku z 52. schůze ze dne 4. září 2024. Taktéž jsem ho podrobně rozebral v obecné rozpravě, a k tomu se tedy odkazuji. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Viktor Vojtko, prosím.

 

Poslanec Viktor Vojtko: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte i mně, abych zde načetl pozměňovací návrh, který je pod číslem sněmovního dokumentu 5053. Konkrétně je to pozměňovací návrh poslanců - mne, Viktora Vojtka, Martina Dlouhého, Jany Bačíkové, Pavly Pivoňky Vaňkové a Jiřího Navrátila, samozřejmě k našemu vládnímu návrhu zákona číslo 696, který jsme projednávali. Já jsem se k němu vyjádřil už v obecné rozpravě, nicméně jenom připomenu, že jde o vytvoření jednotného orgánu sociálního zabezpečení, který bude řešit všechny příslušníky ve služebním poměru podle zákona, co se důchodů týče. Odůvodnění je i v písemné verzi pozměňovacího návrhu v detailnější podobě, takže tam si ho můžete pročíst. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Vojtěch Munzar, prosím.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte i mně, abych se přihlásil k pozměňovacímu návrhu, který je uveden pod číslem 5064 v našem sněmovním systému. Jedná se o pozměňovací návrh, který míří na změnu investičních limitů a podobných technických změn týkajících se účastnických a alternativních účastnických fondů ve třetím pilíři. Já jsem tento pozměňovací návrh tady podrobně odůvodňoval v obecné rozpravě a vedla se i o něm tady diskuse. Takže věřím, že se s ním seznámíte. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní je na řadě pan poslanec Martin Dlouhý a poté se připraví paní poslankyně Lenka Dražilová. Prosím.

 

Poslanec Martin Dlouhý: Dobrý den, děkuji za slovo. Vážení kolegové, včera ve večerních hodinách jsem zde obhajoval pozměňovací návrh, který máte pod číslem 5052. Po diskusích, které tento pozměňovací návrh vyvolal, se ukázalo, že jsou tam možná některé nepřesné specifikace, které by mohly negativně ovlivnit pracovníky ve zdravotnictví. Takže jsme to opravili tak, že jsem podal nový návrh 5099, kde již je přímo napsáno, že se to těchto pracovníků netýká. Chtěl bych říct, že to bylo projednáno a dohodnuto i s kolegy z opozice.

Jedná se tedy o souběhy práce a předčasných důchodů z důvodu rizikového povolání. Proto chci zde deklarovat, že k návrhu 5052 se již s kolegy nehlásíme a hlásíme se k návrhu 5099, který byl sice nahrán opravdu až dneska odpoledne (?dopoledne), ale důvod byl, že jsme si vyjasnili, že některé paragrafy by mohly někoho poškodit. Bylo to po vzájemné dohodě. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Taktéž děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Lenka Dražilová, připraví se pan poslanec Kaňkovský. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP