Korektura


(10.10 hodin)
(pokračuje Milan Feranec)

Skutečně, důchodový účet je virtuální a je součástí státního rozpočtu. A dostáváme se vlastně k té filozofii vlády, a proto říkám, státní rozpočet, to je přece o prioritách, jaké vláda, koalice si zvolí priority. A když si zvolí priority nebojovat se šedou ekonomikou, nezdanit nadměrné zisky efektivně, vyjma - jenom ČEZ byl zdaněný, nesnažit se získat nové příjmy, tak logicky jenom zbývá zkrouhnout důchodce, protože to je velká masa lidí, relativně hodně peněz. Takže řekněme si to na rovinu, je to legitimní volební program, jenom to říkejte na rovinu, že to takhle je, ať to všichni ví. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji. Máme tady dvě faktické poznámky, které vyvolalo vaše vystoupení, pane poslanče. (Poslanec Vojtko gestikuluje.) Tou první se bude zabývat pan poslanec Viktor Vojtko, připraví se pan kolega Navrátil. Prosím, máte dvě minuty.

 

Poslanec Viktor Vojtko: Dobré dopoledne, dámy a pánové, já si dovolím krátce reagovat na pana poslance Ferance, prostřednictvím pana předsedajícího, opravdu fakticky. Ano, nepochybně lidský život ovlivňují miliony proměnných, které nejsme schopni všechny postihnout - a některé jsou důležitější více a některé jsou důležitější méně. Kdybychom na to úplně rezignovali, tak vlastně nejsme schopni vůbec nic plánovat.

Takže jenom pokud se chcete seznámit s tím modelem, na základě kterého se to počítá, určitě vám Ministerstvo práce a sociálních věcí vysvětlí a ukáže, jakým způsobem to funguje, stejně tak jako to vysvětlilo mně, když jsem se na to na začátku tohoto volebního období ptal, abych věděl, z čeho ty predikce tedy přesně vycházejí a jak se dělají. To je jedna věc.

Druhá věc, kterou jste tady zmiňoval, tak se týkala samozřejmě rozpočtu, jeho zdrojů - ano, důchody určitě jsou součástí státního rozpočtu, ale prostě pokud se budou zvyšovat výdaje na důchody, tak se musí někde zvyšovat i ty příjmy státního rozpočtu. Jasně, můžeme se bavit, a to je silně politická debata, o tom, kde na to sebrat, jestli to uděláme hospodářským růstem nebo změnou daní, to je naprosto korektní, ale prostě někde se na to peníze vzít musí, i když je to součástí širšího rozpočtu, na kterém to dělá velký podíl, protože důchody dělají asi třetinu státního rozpočtu.

A poslední věc. Chtěl jste vidět návrh, ze kterého to vyšlo. Je (to) velmi jednoduché, je na stránkách České demografické společnosti, tam se s tím můžete seznámit, jsou tam opět argumenty, výpočty. Takže na toto odkazuji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já také děkuji. S další faktickou poznámkou je přihlášen pan kolega Jiří Navrátil, připraví se Zuzana Ožanová a Lenka Knechtová. Máte slovo, prosím.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já jenom prostřednictvím vás také ke kolegovi Ferancovi. Nemohl o tom rozhodnout Český statistický úřad a výsledky voleb a nemohlo to být nahráno včera v systému, protože ze dvou měsíců na jeden měsíc to schválil výbor pro sociální politiku, a to již 4. září. Takže v systému to není od včerejška, ani od předvčerejška, ale bylo to tam nahráno hned po usnesení sociálního výboru, který zasedl 4. září - a je to jeho usnesení, ze dvou měsíců na měsíc.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji panu poslanci. Paní poslankyně Ožanová je další na řadě. Prosím, máte dvě minuty.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové (otáčí se do ministerských lavic k ministrovi Baxovi) - a ano, pan ministr tady je, ten mi sice neodpoví, i když se stal odborníkem na vše, tak ho tu vítám. Já bych chtěla zareagovat na kolegu Vojtka, jak vám to vysvětlili na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Vzpomeňte si, co jste řekl v prvním čtení za větu, já jsem tehdy si do vás trošku zaryla. Tak já to připomenu: když už se toho důchodu dožijí. Ve své podstatě vám to vysvětlili a takhle jste to interpretoval na prvním čtení.

Víte, ano, výbor pro sociální politiku něco schválí, ale všimli jste si, kolik pozměňovacích návrhů, vládních, bylo vloženo až včera po začátku obecné rozpravy do systému? A to jsou návrhy, které určitě nezpracovávali sami poslanci, jsou to návrhy ministerstva. A co jste měli původně? Měli jste, že půjdeme i nad 70 let a dále do nekonečna. Takže takový byl původní návrh. Že jste zjistili, že to asi není ono, že jste přestřelili, to je pravda, proto jste dali pozměňovací návrh výborový. Ale jaký byl původní návrh? No takový, že moje děcko se ani nedožije důchodu. A pokud, tak jako - tak možná v něm bude jeden měsíc. A, vážení kolegové, kolegyně, (nesrozumitelné) zajímavé, jak dlouho v důchodu potom budete vy, a jestli budete chodit za kolegy: jsá jsem se chtěl dožít 21 let, ale doktor mi řekl, že to bude jenom 10 let.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já děkuji za faktickou poznámku. V tuto chvíli je na řadě paní kolegyně Knechtová, připraví se pan kolega Feranec. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážený pane místopředsedo, děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, dobré dopoledne. Já bych taky zareagovala na výklad pana poslance Vojtka, vaším prostřednictvím. Víte, pane poslanče, vy s tím rozpočtem za mě pracujete jako velmi zvláštním způsobem. Když se bavíme o seniorech, tak vlastně snížením důchodů - přemýšleli jste o tom, jakým způsobem narostou finanční prostředky třeba na neziskové organizace, které potom pro seniory, kteří nemůžou tohleto a tamhleto, potom zajišťují různé jejich životní potřeby? Děkuju.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji. A prozatím poslední s faktickou poznámkou je pan kolega Milan Feranec. Prosím.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedající. Je slušné odpovědět, takže - ale velmi krátce odpovím, skutečně velmi krátce - k tomu, co říkal pan zpravodaj. Pane poslanče, prostřednictvím předsedajícího, já vám nepochybně můžu věřit, ale skutečně víc věřím G. B. Shawovi vlastně a jeho charakteristice - to jenom tak jako, každý si nechá svůj názor.

A k tomu, co říkal kolega Navrátil. Pane poslanče, prostřednictvím předsedajícího, ale vy říkáte, už jste to řešili čtvrtého - nejsem člen sociálního výboru, v pořádku - ale tam byly přece ty změny dvě, ty důležité, ne? Místo do měsíce jeden, a potom zastropování. Tak jenom to... no, to jenom zdůrazňuji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já také děkuji. V tuto chvíli jsme všechny faktické poznámky vyřešili. Ano,s a já už vidím paní poslankyni Ivetu Štefanovou, která je další přihlášena do obecné rozpravy. Prosím.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Já děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, i já se tu krátce vyjádřím k předloženému návrhu, kdy nám vláda představuje svůj další počin ve změnách našeho důchodového systému. Důchody u nás dlouhodobě nejsou nějak vysoké, dokonce bych řekla, že jsou nízké, nominálně se nějakým způsobem navyšují, nicméně v mnoha případech jde o tak malé částky, že v podstatě jejich reálná hodnota stále klesá. Ty důchody nejsou schopné dostatečně reflektovat inflaci a plošné zdražování. Jediné, čím vlastně důchody dokázaly alespoň částečně na vysokou inflaci reagovat, byla právě mimořádná valorizace, která se do důchodů promítla právě u náhlého, vysokého nárůstu inflace. Ale tuto valorizaci se vláda rozhodla zrušit. Ale (je?) potřeba něco s důchody dělat, rozhodně, to si myslím. Myslím si, že spíše je navyšovat než snižovat. Recept, jak se s touto neuspokojivou situací vypořádat, je podle této vlády další snižování valorizace. A k tomu ještě navyšování věku odchodu do důchodu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP