Korektura


(9.30 hodin)
(pokračuje Miroslav Samaš)

I když jsme zvítězili, tak jsme skončili v opozici nebo se prostě pořád ještě o tom nějak jedná, protože se spojily ty demokratické strany, a přece tam to hnutí ANO nenechají vládnout.

My máme ale do budoucna ještě spoustu plánů, proto jsem říkal, že nejsme na jedno použití, prostě máme to tady nastavené tak, že tady chceme fungovat a být stálou součástí politického spektra v tomto státě. A jsme připraveni pro vás, pro lidi hlavně, ale i samozřejmě pro vás, kolegové, v rámci nějakých koalic, tvrdě pracovat, převzít otěže po této vládě a pracovat tak, aby bylo zase líp.

A abychom vám dokázali, že to myslíme vážně, tak jsme si připravili k této nepovedené novele několik pozměňovacích návrhů. Jeden vám tedy s dovolením tady předložím a přihlásím se k němu pak i v podrobné rozpravě. Jedná se tedy o pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku číslo 699, který je veden pod číslem 5068 a je to pozměňovací návrh poslanců Aleše Juchelky, Andrey Babišové, Lenky Dražilové, Jany Hanzlíkové, Igora Hendrycha, Renaty Oulehlové, Jany Pastuchové, Miroslava Samaše, Aleny Schillerové a Andreje Babiše k vládnímu návrhu zákona, kerým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů a další související zákony. V čl. 1 se za bod 58 vkládá nový bod 59, který zní. Cituji: V § 67 odst. 6 větě první se slovo třetiny nahrazuje slovem poloviny, ostatní body se přečíslují. Odůvodnění k tomuto pozměňovacímu návrhu. Současný zákon o důchodovém pojištění zakotvuje, že procentní výměry vyplácených důchodů se zvyšují o tolik procent, aby u průměrného starobního důchodu úhrn částky zvýšení základní výměry důchodu a částky zvýšení procentní výměry důchodu odpovídal zvýšení průměrného starobního důchodu stanoveného ve výši součtu růstu cen a jedné třetiny růstu reálné mzdy, a to oproti dřívějšímu stavu, kdy se při zvýšení vycházelo z poloviny růstu reálné mzdy. Takové zvýšení je však nedostatečné, neboť smyslem popisovaného mechanismu je zachovat příjemcům důchodů životní úroveň, která již v současnosti není zvláště vysoká, nebo alespoň dále tuto životní úroveň nesnižovat. Pozměňovací návrh proto usiluje o návrat k předešlému stavu v podobě stanovení zvýšeného průměrného starobního důchodu ve výši soudců(součtu?) růstu cen a jedné poloviny růstu reálné mzdy. Tak to je ten náš pozměňovací návrh.

Takže na závěr. Vážené kolegyně, kolegové, zejména vy, naši milí spoluobčané. Jak jsem říkal, naše hnutí ANO není skutečně jeden projekt pro nějakou krátkodobé proužití, ale naše hnutí ANO je tady pro všechny a je skutečně připraveno převzít odpovědnost za budoucnost naší země a přispět tak ke zlepšení kvality života tady u nás v tom srdci Evropy. Jak jsem říkal, v minulých volbách jste ukázali, že to umíme, že jste nám opět v mnoha případech dali šanci pokračovat. Tak to ještě chvilku vydržte a příští podzim to spolu změníme. Takže přeji vám všem hezký zbytek dne a krásný pohodový víkend. Děkuju moc.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já také děkuji, pane poslanče. Než bude na řadě paní kolegyně Lenka Dražilová, přečtu omluvy. Michael Kohajda celý jednací den z důvodu zahraniční cesty, Helena Válková do 10 hodin ze zdravotních důvodů, pan ministr Petr Hladík celý jednací den a pan ministr Mikuláš Bek taktéž celý jednací den, oba dva z pracovních důvodů.

Já poprosím paní kolegyni Lenku Dražilovou, poněvadž pokračujeme v obecné rozpravě, aby se ujala mikrofonu. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Dražilová: Dobrý den ode mě všem a děkuji za slovo, pane předsedající. Já už jsem k návrhu důchodové reformy si tady všechno včera řekla a nyní bych chtěla pouze odůvodnit dva pozměňovací návrhy, které společně s kolegy předkládám. Jedná se v obou případech o pozměňovací návrh Aleše Juchelky, Andrey Babišové, Lenky Dražilové, Jany Hanzlíkové, Igora Hendrycha, Renaty Oulehlové, Jany Pastuchové, Miroslava Samaše, Aleny Schillerové a Andreje Babiše. Ten první pozměňovací návrh cílí na návrat původní hranice věku odchodu do předčasného důchodu na 60 let, společně s tím je zachována jako alternativní podmínka, že do dosažení důchodového věku pojištěnci chybí nejvíce tři roky tak, aby podmínka 60 let věku nebyla samozřejmě i retroaktivně stanovována pro případ osob, u nichž důchodový věk činí méně než 57 let s ohledem na pohlaví a počet vychovaných dětí.

Tato hranice za zachování podmínky získání doby pojištění stanovené podle § 29 odst. 1 nebo § 29 odst. 3 písm. b) zákona o důchodovém pojištění podle názoru navrhovatele lépe odpovídá společenskému přínosu a statusu osob, jejichž věk je blízký důchodovému věku. Pokud vláda argumentuje nepříznivým fiskálním vývojem, lze vyjádřit přesvědčení, že by se měla více soustředit na pozitivní motivaci těchto osob k ekonomické činnosti i po dosažení nároku na odchod do předčasného důchodu namísto stanovování bariér v tomto nároku.

Druhý pozměňovací návrh cílí na zachování současné motivace k výdělečné činnosti. Tady bych chtěla říct, že vládní návrh zavádí jen možnost, aby osoba samostatně výdělečně činná, která dosáhla důchodového věku a má nárok na výplatu starobního důchodu v plné výši, po alespoň jeden celý měsíc uplatnila slevu na pojistném na důchodové pojištění a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti za kalendářní rok ve výši 6,5 % z vyměřovacího základu.

Taková motivace je však podle našeho názoru zcela nedostatečná a podle názoru navrhovatele tedy jde proti filozofii důchodového systému, která spočívá v zajišťování osob nezpůsobilých k práci z důvodu vysokého věku a tomu odpovídajícího zdravotního stavu. Jak jsem již řekla, pozměňovací návrh proto cílí na zachování současné motivace k výdělečné činnosti v podobě zvyšování procentní výměry starobního důchodu. A navíc usiluje ještě o zvýšení sazby, o kterou je procentní výměra zvyšována, a to ze stávajících 0,4 % na 1,5 % výpočtového základu. Kromě toho návrh především ke zvýšení komfortu oprávněných stanoví, že k uvedenému zvýšení procentní výměry starobního důchodu dojde i bez žádosti pojištěnce, tedy automaticky.

To jsou tedy naše dva pozměňovací návrhy, ke kterým se samozřejmě přihlásím v podrobné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji. Další, kdo je na řadě v rámci podrobné rozpravy, je pan poslanec Jan Kubík. Než se ujme svého slova, tak z celého jednacího dne se omlouvá z pracovních důvodů pan poslanec Josef Bělica. Pane poslanče, máte slovo. Prosím.***




Přihlásit/registrovat se do ISP