Korektura


(20.00 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

A dovolím si také připomenout, že třeba v té sociální oblasti, která se opravdu týká už významného počtu seniorů, protože naprostá většina lidí, kteří požívají příspěvek na péči, došlo k navýšení toho příspěvku na péči mezi 12 a 46 procenty. To bylo provedeno v letošním roce od července. To znamená, to jsou další kroky, které pomáhají k tomu, abychom opravdu udrželi dobrou, kvalitní životní úroveň, nejenom pokud jde o výši důchodů, ale i o ty ostatní podstatné věci.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Čas. Děkuji, pane ministře, za dodržení času. K faktické poznámce se přihlásil pan místopředseda Aleš Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji. Určitě je pravda to, co říká pan ministr. Nicméně jenom připomenu, že například příspěvek na péči nebyl zvýšen v tom prvním stupni. To je ten stupeň, který využívají desetitisíce právě seniorů, kteří jsou například doma, dokážou se samoobsloužit, ať už z hlediska hygieny nebo přípravy jídla a tak dále, a de facto potřebují jenom občas nějakou pomoc, například když jim někdo odveze oběd nebo potřebují nějakou hygienu nebo uklidit. Takže ten první stupeň příspěvku na péči navýšen nebyl. My jsme tady měli pozměňovací návrh, tak aby to takhle bylo, když to už bylo navýšeno po i velkém tlaku opozice. Můžu říct to stejné například s rodičovským příspěvkem ve druhém, třetím a čtvrtém stupni, kdy ten tlak opozice vyvolal, bych řekl, tu odpověď na to, že se tyto věci skutečně v rámci těch sociálních věcí, těch sociálních podpor uskutečnily.

Takže určitě pan ministr má částečně pravdu, nicméně občas neřekne to B, a to, že navýší sice příspěvek na péči, ale jenom v některých stupních a na některé zapomene.

Děkuji. (Ojedinělý potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Další faktická, k ní se přihlásil pan ministr Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já jsem to tady také k příspěvku na péči říkal v průběhu vlastně letošního prvního pololetí. My jsme v průběhu ledna až března tento návrh tady schvalovali, nebo dubna. Udělali jsme to takto z důvodu, abychom dokázali zacílit tu největší podporu na ten čtvrtý stupeň. Vytvořili jsme ten takzvaný čtvrtý stupeň plus, kdy lidem, kteří jsou v tom nejvyšším stupni závislosti a kteří jsou v té domácí péče, aby mohli být v tom domácím prostředí co nejdéle. Takže tady jsme zvýšili o těch víc jak 40 procent tu částku na 27 000 korun měsíčně, aby tito lidé si opravdu mohli ve větší míře zaplatit služby, které potřebují. Protože prostě když jsme se dívali na tu strukturu těch opravdu klientů, u kterých je jednoznačně bez diskuse ta potřeba péče nejnaléhavější, nejpotřebnější, tak to byli lidé především ve čtvrtém stupni. Pak jsme zvyšovali samozřejmě i ten třetí, i ten druhý, a na ten první stupeň jsme v tento okamžik tu částku nezvýšili.

A je to podobný příběh, který tady byl, i když byla vaše koaliční vláda, kdy tehdy příspěvek na péči jste odmítali dlouhodobě zvýšit v situaci, kdy vůbec tady nebyla taková rozpočtová situace. Tehdy jste měli přebytky, přesto se to podařilo až díky našim senátorům v Senátu. Já to nechci tady vzpomínat, řešíme důchodovou reformu. Ale říkal jsem to tady s ohledem na ty nejpotřebnější a ty, kteří jsou opravdu v situaci, že tu pomoc opravdu potřebují a bez té vnější pomoci se neobejdou vůbec. A to jsou především lidé ve čtvrtém stupni závislosti v domácí péči.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Králíček, připraví se pan místopředseda Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Chtěl bych jenom krátce reagovat. Pan ministr vystoupil a začal mě opravovat. Ale já to nechci číst znovu, ale já přece v tom mém vystoupení jsem vycházel z faktů Českého statistického úřadu a dalších otevřených zdrojů. Tak je to velmi obdobné, tak jako dnes citovala paní předsedkyně některé další oficiální zdroje, jako byly Eurostat atd. Tak pokud ty údaje jsou špatné, nebo tady říkám nepravdu, tak zřejmě musí přijít pan Foltýn a vyvrátit ty moje informace jako dezinformace, ale já vycházím z otevřených zdrojů.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Zatím jako poslední je přihlášen k faktické poznámce pan místopředseda Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Ano a já jenom podpořím pana ministra, protože v tom má samozřejmě pravdu a s tím bych jakoby očekával ruku v ruce, ale to taktéž ministerstvo dělá, například u lékařské posudkové služby změnu posuzování a obecně tu rekonstrukci samozřejmě celého příspěvku na péči a toho, jakým způsobem on je realizován. Nicméně ty jedničky samozřejmě skutečně tam prostě chybí, protože oni berou to minimum. Já rozumím tomu, že i když se to o to minimum navýší oproti dvojce, trojce a čtyřce, že to potom bude samozřejmě v tom velkém množství velká částka. Nicméně ten příspěvek na péči si myslím, že když už se tedy nějakým způsobem navyšuje, a rozumím té motivaci, rozumím tomu, tak by se to mělo samozřejmě dodělat celé v nějakém kontextu, samozřejmě i posuzování lékařské posudkové služby České správy sociálního zabezpečení a rekonstrukce celého toho příspěvku na péči. Takže jednička dle mého názoru se měla navýšit taky, protože my jsme podpořili samozřejmě ten váš návrh, ale naopak vy jste nepodpořili tu naši jedničku.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane místopředsedo. Nyní je přihlášena do obecné rozpravy paní poslankyně Renata Oulehlová, připraví se pan poslanec Martin Dlouhý. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Dobrý večer, já bych si dovolila představit a odůvodnit pozměňovací návrh poslanců Aleše Juchelky, Andreji Babišové, Lenky Dražilové, Jany Hanzlíkové, Igora Hendrycha, Renaty Oulehlové, Jany Pastuchové, Miroslava Samaše, Aleny Schillerové a Andreje Babiše k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon číslo 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony. Bod 1 v článku 1 se za bod 59 vkládá nový bod 60, který zní: 60, v § 67 odst. 12 a § 67a odst. 7 se slovo "nezvyšují", nahrazuje slovy "zvyšují i tehdy". Ostatní body se přečíslují.

Odůvodnění k tomuto zákonu: Současný zákon o důchodovém pojištění omezuje možnost využívání předčasných důchodů prostřednictvím snížení motivace k předčasnému odchodu do důchodu. Jedním ze stávajících nástrojů snížení motivace je omezení valorizací pro tuto skupinu důchodů. To však zcela nepřiměřeným způsobem zasahuje do finanční jistoty a sociální stability příjemců důchodů při předčasném odchodu do důchodu, kteří se pro takový odchod mohou rozhodnout z různých legitimních důvodů, například zdravotního stavu nebo rodinné situace. Neexistuje žádný racionální důvod pro to, aby stát tuto kategorii důchodců nechránil před inflačními a dalšími vlivy, které se negativně promítají do reálné výše důchodů a mají vliv na jejich životní úroveň.

Jinými slovy, stejné důvody, které zákonodárce v minulosti vedl k zavedení řádných i mimořádných valorizací ve prospěch příjemců důchodů obecně, lze uplatnit i ve vztahu k osobám v předčasném důchodu. Pozměňovací návrh proto cílí na zrušení výjimek z valorizací v případě předčasných odchodů, které jsou stanoveny v § 67 odst. 12 a v § 67a odst. 7 zákona o důchodovém pojištění v současně platném a účinném znění. Později se k tomuto pozměňovacímu návrhu přihlásím v podrobné rozpravě.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan poslanec Martin Dlouhý a poté pan poslanec Samaš. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Dlouhý: Děkuji. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vám představil nejprve pozměňovací návrh, který předkládají poslanci Martin Dlouhý, Jana Bačíková, Pavla Pivoňka Vaňková, Viktor Vojtka a Marian Jurečka. Týká se souběhů, souběh penzí a zaměstnání. Jsou případy, kdy naši důchodci již jsou zdravotně na tom hůře. To tady bylo mnohokrát opakováno. Ale jsou i ti, kteří na tom, to je kouzlo průměru, jsou dobře a dál pokračují ve vykonávání zaměstnání.***




Přihlásit/registrovat se do ISP