Korektura


(10.30 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

Mám už nachystané řešení třeba pro mladé maminky, studentky, dneska ten systém vlastně 30 let fungoval tak, že studujete školu, otěhotníte, ale stát vám říká, že na peněžitou pomoc v mateřství nemáte nárok, to si vyřešíte jak chcete, a pak přijdete pro rodičák a máte to ještě poměrně svázáno. Já teďka chci umožnit to, že chápu, že peněžitá pomoc v mateřství je vázána na pojistné systémy a nemůže v tom být úplný hokej, ale chci, abychom v těchhle případech tyhle lidi nestavěli do složité sociální situace.

Ale máme už zpracovaný návrh, který tady také přinesu do Sněmovny v rámci pozměňovacích návrhů, proto, abychom těmto lidem umožnili čerpat ten rodičák dříve, abysme ty studentky nastavili do téhle situace, kdy pak přemýšlí, jak to existenčně zvládnout, jaké to bude mít sociální dopady.

A ano, když se podíváme na data o tom, co je dneska jednou z největších bariér, proč mladí lidé odkládají založení rodiny a narození dítěte, tak jsou to věci, jako je sladění rodinného a pracovního života, na tom se teď hodně odpracovalo, potom je to otázka snížení jejich sociálního standardu a pak je to třetí věc, a ta je zásadně důležitá, to je nedostupné bydlení. Jsou tři zásadní věci, proč mladí lidé dneska říkají, proč zvažují nebo odkládají založení rodiny a narození potomka.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. S faktickou poznámkou nyní vystoupí pan poslanec Zlínský, poté pan poslanec Vomáčka. A já předávám řízení schůze. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Já budu reagovat na své předřečníky, na pana poslance Navrátila a na pana ministra. Chtěl bych konstatovat, že v roce 2021 byla úhrnná plodnost 1,83 a podle údajů, které se ke mně dostaly nedávno, tak úhrnná plodnost za první pololetí 2024 klesla na 1,4. Takže z toho vyplývá, že zmíněná opatření, a já je nezpochybňuji, jako že nějaká opatření se nedělala, ale pravděpodobně se trošku míjí účinkem, a tím taky nechci říct, že je jednoduché, nějakým způsobem změnit tady tento nebezpečný trend. A naopak, já bych chtěl povzbudit každého, kdo v tom něco dělá, aby své úsilí ještě zvýšil a zamyslel se nad tím, proč ta opatření, která se dělají, se v podstatě míjí účinkem a ten trend desetiprocentního poklesu plodnosti každý rok neustále trvá. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji pěkné dopoledne. Vyměnili jsme se v řízení schůze, budeme pokračovat ve faktických poznámkách. Jako další vystoupí pan poslanec Vít Vomáčka, připraví se paní poslankyně Jana Hanzlíková a pan ministr. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Jeden kolega říká, já jsem nechtěl vystupovat, ale musel jsem, takže já se k tomu heslu hlásím, vystupuju na základě připomínky kolegy Langa, vaším prostřednictvím. Mrzí mě, že my se tady vlastně neposloucháme. Já jsem vystoupil s tím, že jsem to ocenil, nikoho jsem nejmenoval a podobně, a přijde kolega Lang a hnedka vůbec vlastně nereaguje na mě jako na Vomáčku, jako na poslance, ale zamotá do toho dalšího člena ODS. Takže já jsem tady vystupoval za sebe a opravdu tyto věci se mi nelíbí. Já jsem říkal, já tyto obrázky a podobně jako nesdílím třeba na sociálních sítích. A máte pravdu, vyvolává to mezigenerační nenávist, a když budeme objektivní, tak si přiznáme, že ta mezigenerační nenávist nabírá na obrátkách. Jedni říkají, proč bysme vám měli platit důchody, když jste si na ně nešetřili, a podobně,

a druhá strana říká, a teď já nechci paušalizovat, jo, určitě ne, jsou výjimky, a ta druhá strana říká, vy spíš mlčte, co jste dokázali. A ono se to neustále prohlubuje a myslím si, že to je opravdu cesta do pekel a jednou se s tím někdo v této společnosti bude muset nějakým způsobem vypořádat a přijde doba, kdy i ti, kteří to vyvolávají, tu nenávist, tak na toto upozorní a uvědomí si, že to byla chyba.

Nicméně na závěr mého vystoupení, nezaznělo tady a zní tady domovy seniorů a podobně. Určitě všichni víte, co je to papučový den, tak na odlehčení vám přeji a vyzývám vás, abysme se tady 9. 10. sešli v papučích, a tím bysme vzali hold lidem, kteří pečují o dlouhodobě nemocné v našich hospicích. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Budeme pokračovat ve faktických poznámkách, jako první vystoupí nyní paní poslankyně Jana Hanzlíková, připraví se pan ministr Marian Jurečka a potom paní poslankyně Berenika Peštová. Tři faktické poznámky. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Já děkuji za slovo. Ještě bych také reagovala na pana poslance Vomáčku, ale ne teda na to poslední vystoupení, ale ještě bych se vrátila k tomu, jak jste říkal, že my tady jakoby děsíme, strašíme ty seniory, že tady říkáme -

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Mým prostřednictvím.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Vaším prostřednictvím, ano, omlouvám se. Já bych jenom chtěla říct, že já bych si velmi přála, abychom tady nemuseli argumentovat těmi nepříjemnými věcmi, které jsou ale realita v České republice, protože já třeba o nich tady hovořím ne proto, že bych si to nějakým způsobem vymyslela, ale protože za mnou chodí ti lidé. Takže já to vidím i opravdu na těch praktických příkladech. A samozřejmě vidíme to všude, vidíme to v krámě, kamkoliv přijdete, vidíte ty ceny, vidíte to na fakturách, prostě, když vám přijdou za energie a podobně, takže to je prostě realita a já bych si velmi přála, abychom o tom tady nemuseli hovořit, ale to by se stalo jenom v okamžiku, pokud vy jako koalice byste sem nechodili s takovými návrhy, se kterými my máme zásadní problém, a zásadně s nimi nesouhlasíme. A to je přesně, to jsou ty dvě věci z toho dnešního projednávaného návrhu, ten odchod do důchodu a snižování vlastně budoucích důchodů.

Pan ministr nám tady vždycky jakoby představuje ty pozitivní věci, ale já jsem to tady říkala i v proslovu, že my s těmi pozitivními věcmi nemáme problém, naopak jsme velmi rádi, že tam jsou, ale bohužel u toho jsou i tyto dvě věci, se kterými máme zásadní problém, a my tady musíme argumentovat, protože se snažíme vás přesvědčit, že to není dobrý nápad a že to není dobrý krok prostě vůči seniorům. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Není pan ministr Marian Jurečka, připraví se paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já si dovolím ještě zareagovat na tu debatu, která tady byla ve vztahu k rodinám, k mladým rodinám. Já se snažím, a myslím si, že to je třeba i vidět, když jsem byl nějaký čas na té, jak já říkám, podzimní a zimní brigádě na MŽP, tak jsme vlastně startovali přípravu toho dotačního titulu opravdu po babičce. A když to Petr Hladík vlastně vyhlašoval, tak je tam jedna z věcí, která si myslím, že má smysl, a to je vlastně na každé nezaopatřené dítě akcentovaná podpora 50 000 korun pro toho rodiče i na to dítě, které se potom případně narodí, i když už ten projekt byl realizován.

Já bych nebyl příznivcem úplně plošného nastavení porodného jako takového. Nejsme v takové ekonomické situaci, já bych vždycky preferoval, a proto dělám i revizi dál, ať ten systém je adresný. Podporujme to tam, kde vidíme, že ti rodiče mají ten střední nebo středně nižší a nízký příjem, tam zacílíme to, aby tito lidé ne jednorázově, ale dlouhodobě byli i podpořeni a oceněni za tu investici, kterou realizují do toho dítěte, do jeho výchovy a vzdělání, a to je za mě smysluplné dělat právě díky revizi dávek, kde vlastně tam bude ta motivace pro toho rodiče, co se snaží a má ty nižší příjmy, a pak případně to dělejme třeba přes nástroje, jako je zvýšená sleva na děti či zvýšená sleva na poplatníka. Tam to má smysl, protože víte, že podporujeme někoho, kdo legálně pracuje, a je to ve vztahu k jeho legálně přiznávaným příjmům, a je tam ocenění aktivity taktéž. To jsou podle mě smysluplné nástroje, které jsou opravdu dlouhodobé, vyplatit jednorázově nějakou částku, to dělejme opravdu tam, kde vidíme, že to je opravdu z hlediska situace té domácnosti nutné, a tam to ten efekt třeba má, ale plošně bych opravdu tohle nepreferoval.

A když tak se vyjádřím k té zbývající části ještě v případné další faktické. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní paní poslankyně Berenika Peštová, připraví se paní poslankyně Lenka Knechtová, faktické poznámky obě. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo. Tak já nejdřív zareaguju na pana ministra a pak na pana poslance Vomáčku, prostřednictvím vás, pane předsedající.

To porodné je na první dítě 13 000, na druhé 10 000 při tom koeficientu, co jsem říkala, toho životního minima. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP