Korektura


(9.10 hodin)
(pokračuje Vladimír Zlínský)

Ale nemyslím si, že to je jediný důvod. Ty důvody jsou mnohé, ten problém je nesmírně komplexní a myslím si, že ten sebedestrukční prvek úpadku porodnosti a demografie v rozvinutých zemích je přímo zakódován v základech naší civilizace, protože si myslím, že ten způsob žití a bytí v těch rozvinutých civilizacích mění nějakým způsobem mozky jednotlivých členů těch rozvinutých populací a dochází i použitím antikoncepčních prostředků a preparátů k odpojení rozkoše a rozmnožování.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se, že vás přerušuji, pane poslanče. Kolegové, kolegyně, prosím o klid, případně své rozhovory přesuňte do předsálí. Děkuji. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Děkuji. A dále si myslím, že ten náš současný způsob života mění a oslabuje naše rozmnožovací a mateřské půdy. Vidíme to třeba v tom, jakým způsobem nám narůstá množství lidí, kteří podporují LGBT+ komunity. Já jsem si našel -

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane poslanče, dala jsem vám čas navíc, protože jsem vás přerušila, ale čas vám již uplynul. Děkuji. Poté vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Rudolf Salvetr. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Rudolf Salvetr: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já vaším prostřednictvím bych také rád zareagoval na pana kolegu Langa. On tady včera mluvil o otázce, kterou, když položíte lidem, zda chtějí prodloužit věk odchodu do důchodu, tak nevím, jestli 80 nebo 90 % řekne, že ne. No, vždyť je to naprosto logická odpověď. Odpověděl by tak pravděpodobně i pan ministr, kdyby nenesl tu zodpovědnost a nepracoval s nějakými daty o vývoji, který může v té společnosti - a říkám může, nemusí - nastat. Odpověděl bych tak i já někdy před 25 lety, když se prodloužil věk odchodu do důchodu na 65 let, i ale dílem proto, že mladýma očima to vidíte jinak, tak jsem se o to příliš nezajímal a pak jsem byl zaskočen, že to není v mém případě jako poslední ročník těch 62 nebo 60, ale že je to 64 let a 10 měsíců.

Ale to, co tady podstatné včera zaznělo, a bylo to od kolegů z opozičních lavic, a budu reagovat vaším prostřednictvím na pana Volného, na pana Zlínského a také na pana kolegu Brázdila a Janulíka.

Padala tady slova solidarita a blahobyt. Ona ta dvě slova spolu trošku souvisí, alespoň z mého pohledu. Ta společnost, o které tu mluvili, že se máme relativně dobře a žijeme v blahobytu, tak s sebou také nese to, že se příliš o to bohatství dělit nechceme, a ve chvíli, kdy je společnosti nejhůř, tak je schopna se rozdělit i o poslední kousek chleba. A jako učitel těžce nesu, když přijde září a první, co se dovíte při odchodu dětí do školy, kolik budou stát po následujících devět let. To je přece přirozené, že se rozdělíme a že ta společnost dětem má poskytnout vzdělání.

A to, co se týká solidarity - vím, že mi to vypršelo. Přihlásím se ještě jednou.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Dobře. Děkuji za dodržení času. Prosím pana poslance Vladimíra Zlínského, aby přednesl svoji faktickou poznámku, připraví se paní poslankyně Peštová. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Já bych si to dovolil dokončit. Já jsem se do toho ze začátku trochu zamotal , tak se mi to prodloužilo.

Já bych chtěl říct, že nárůst těch lidí, a to je podle mě velké procento, 30 %, kteří se nějakým způsobem identifikují s LGBT+ ve Spojených státech amerických, myslím si, že většina z nich vlastně vypadává z reprodukce, a když se nad tím zamýšlím, tak se ptám, jestli tito lidé, v podstatě ta jejich změna, je způsobena tím, že jsou bombardováni memy ze svého okolí, hlavně teda sdělovacích prostředků a sociálních sítí, anebo jestli je ta změna skutečně biologická, jestli u nich dochází k hormonálním změnám.

Takže my bychom se měli vlastně zamýšlet nad tím, kde je ten základní problém, identifikovat ho a pakliže je samozřejmě jaksi zakódován v základech naší civilizace, tak bychom se nad tím měli zamyslet, protože co s tím dělat? Protože pokud s tím nebudeme nic dělat a nezměníme teda ty základy, tak prostě ta civilizace se zbortí, protože nebudeme mít dostatečné množství lidí, kteří vytvoří její základ.

A Ještě bych chtěl zmínit další negativní prvek, který se tady objevuje, který pravděpodobně není geneticky daný nebo zakódovaný biologicky, ale to je to, že se tady šíří další mem mezi mladými lidmi, že vlastně se nemají rozmnožovat, že poškozují planetu Zemi a že vlastně je ekologické, pokud nebudou mít děti. Myslím si, že to je skutečně mem, který je šířený jaksi uměle, že tohle biologicky zakódováno není.

Tak to je všechno, co jsem chtěl říct k té problematice. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Berenika Peštová, poté pan poslanec Koten. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych chtěla zareagovat na svého předřečníka. Nemyslím tím pana Zlínského. V každém případě vy jste tady zmínil to, že včera řekl Hubert Lang , že 90 nebo 80 % lidí nesouhlasí s tím, aby se prodlužoval odchod do důchodu. Já s tím taky osobně nesouhlasím, protože když se kouknete na tu statistiku, která byla předrevoluční a krátce po revoluci, tak je to tak, že když měla žena tři děti, tak šla do důchodu v 54, dvě děti v 55, jedno dítě v 56, žádné dítě v 57.

A když se podíváte i na v uvozovkách, myslím tím fyzické opotřebování toho člověka, tak už tenkrát to bylo, neříkám na hraně, ale bylo toho dost. Jo? Já si vzpomínám, když odešla do důchodu moje maminka, tak potom prodělala jednu totální endoprotézu kyčlí, druhou totální endoprotézu kyčlí.

Byla to šéfka laboratoří, takže celý den každý den stála na nohou, každý den, protože v těch laboratořích si nesednete, takže opravdu ti lidé byli opotřebováni.

Pak samozřejmě nastalo období nasypeme si ráno, nasypeme si odpoledne a nasypeme se večer, takže kvalita toho dožití ve zdraví se začínala samozřejmě zhoršovat. Jo? Upřímně, když se podívám na vás, řekněte mi, kdo z vás nebere žádné prášky. Já osobně už beru na tlak, díky Poslanecké sněmovně, dokonce už beru Triplixam. Začínala jsem na dvousložkovém, teď už jsem na třísložkovém. Čekám, kdy dostanu nebo kdy mi tam přibude nějakej prášeček hezky na cukrovku. Tam se asi taky propracuju a říkám, je mi 53. 

Takže postupně budeme nabalovat chemii na to, abysme se dožili nějakého věku. Ale za jakou cenu se dožíváme věku? (Předsedající upozorňuje na čas.) A to se bavíme pouze o nás, který tady přemýšlíme, nebo který -

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Čas, paní poslankyně. Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Radek Koten a opět pan poslanec Salvetr. Prosím, máte slovo.

 

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, vážená paní předsedající, já, jak jsem tady slyšel jednoho z předřečníků, tak tam v podstatě bylo řečeno, že se může odcházet do důchodu postupně déle a déle, nicméně já bych to nerad dopracoval k tomu, aby přímo z práce nás tady odvezli černým vozem přímo do penálů. Takže to si myslím, že by opravdu nebyl pro nikoho dobrý konec.

A to, že ten argument, že když tedy se zeptáme lidí, zda chtějí jít do důchodu dříve nebo později, tak samozřejmě řeknou, že chtějí dříve. Tak tento argument si myslím, že tímto by měl být nějakým způsobem vyvrácen.

Co se týká té mezigenerační solidarity, no, tak my ty generace musíme mít a v případě, že je nebudeme mít, tak žádná mezigenerační solidarita nebude, takže v případě, že nebude podpora rodin s dětmi, že ty ekonomické ukazatele budou takové, jaké jsou a ty lidi se budou skutečně, ať už z jakýchkoliv důvodů, že jsou indoktrinováni vzdělávacím systémem, co se týká LGBT+, plus další sociální média, to, že si budou moci volit své pohlaví v deseti,  ve dvanácti letech, tak to si myslím, že je taky zhovadilost nejvyššího kalibru, ale to programování myšlení u dětí, to je hlavně úkolem rodiny. A škola a nevládní neziskové organizace by do toho neměly žádným způsobem zasahovat. A to, že se tak děje i tady za přispění našeho pana ministra školství, to si myslím, že je zrůdnost nejvyššího kalibru.

Takže tato novela důchodového zákona o důchodech nebo o sociálním zabezpečení si myslím, že je opravdu krokem proti lidem a proti tomu, aby to tady mohlo nějakým způsobem efektivně fungovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Salvetr vystoupí s faktickou poznámkou, poté paní poslankyně Helena Válková. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP