Korektura


(18.00 hodin)
(pokračuje Lenka Dražilová)

V této souvislosti kritici mluví často o statistice dožití ve zdraví, tedy věku, do kterého Češi nemají výraznější zdravotní komplikace. Ta v Česku už roky stagnuje. Prakticky od roku 2007 zůstává na hranici 62 let, jak ukazují data Eurostatu. To přitom znamená téměř dva roky pod průměrem států Evropské unie, v případě samotných mužů, u kterých je hranice dokonce na 60 letech, to jsou pak tři roky pod průměrem. Experti poukazují na to, že se doba ve zdraví nestanovuje podle přesných kritérií a demografických ukazatelů, ale vychází z výpovědí a pocitů lidí. Už v současnosti pak dobu dožití ve zdraví důchodový věk převyšuje a i podle současného růstu tuto hranici překročí výrazně. Kdyby pan ministr chtěl opravdu řešit tento problém, tak by se zamyslel nad tím, proč je v České republice tak velký rozdíl mezi průměrným věkem dožití ve zdraví a průměrným věkem dožití. Nebylo by totiž pro státní finance náhodou daleko výhodnější, kdyby se tento rozdíl, který máme jeden z největších v Evropské unii, podařilo snížit? Samozřejmě že ano, protože by ušetřilo nejenom zdravotnictví a sociální služby, ale zároveň by lidé mohli pracovat déle.

Každému musí být přece jasné, že spořicí potenciál českých občanů není prostě velký. A já se vracím opět na začátek. Říkat za těchto okolností lidem, že si mají spořit na důchod, opravdu v této době působí na lidi jako výsměch. A věřte, že já se s těmi lidmi stýkám. Tuším, co by mi pan ministr teď asi odpověděl. Řekl by mi, že důchodci dnes mají nominálně rekordní výši důchodů. To je jistě pravda, ale otázkou je, co si za to mohou dovolit koupit. To je bod, který tato vláda asi za důležitý nepovažuje, ale pro nás a pro ty lidi důležitý je.

Zopakuji - předložené návrhy neřeší nic. V tomto souhlasím se svými kolegy. Kdyby pan ministr přišel s návrhy, kde a jak získat peníze na důchody do budoucnosti, tak bych to chápala, dokonce bych měla tendenci ho bránit. Pan ministr se mohl inspirovat naším nápadem na zřízení státního investičního pilíře nebo klidně využít i jiný podobný nápad ze států, které podobné změny dělaly. Mohl přijít, když už se vláda tak chlubí digitalizací, s nápadem osobních důchodových účtů, kde by každý viděl výši svého spoření a předpokládanou výši důchodu. Mohl by přijít s nápadem na přesunutí zisku státních firem do důchodového účtu. Těch možností a nápadů je spousta. Přišel ale pouze se škrtáním. A to mi přijde při vší úctě po těch třech letech opravdu málo.

Já znovu zopakuji - senioři nikdy nebyli prioritou této vlády a v tom je mezi ní a hnutím ANO zásadní rozdíl. Já jsem byla včera, protože jsem zároveň místostarostkou v Blansku, na oslavě dni seniorů, kterým jsem řekla - a za tím si stojím - seniorům se má vyjadřovat úcta za jejich celoživotní práci a musí se neustále ubezpečovat v tom, že tak jako zde oni dříve byli pro nás, teď jsme zde my pro ně. Zaslouží si svůj důchod užít, a ne ho v tom lepším případě strávit v nemocnicích. A jak řekl ve svém vystoupení náš předseda Andrej Babiš - a tohle ubezpečení zde musí zaznívat stále dokola - v případě, že my budeme znovu u vlády, nedopustíme toto ožebračování důchodců. Vrátíme valorizaci důchodů na dřívější úroveň, umožníme využívat předčasné důchody těm, kdo to potřebují tak, jako to bylo za nás, a zastropujeme věk odchodu do důchodu na hranici 65 let. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, paní poslankyně. Eviduji dvě faktické poznámky, první pan poslanec Lubomír Wenzl, připraví se pan ministr Marian Jurečka. (Poslanec Wenzl předpokládá přednost ministra Jurečky.) Je zde přihlášena faktická poznámka. Pěkně v pořadí. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já k tomuto bodu opravdu velice krátce. Důchodová reforma - já tím navazuji na své předřečníky - teď nemůžeme používat slovo reforma, protože si myslím, že význam slova reforma je trošku jiný. Ale z mého pohledu tam budou dva dopady na pracující respektive na lidi, kteří se narodili v těch šedesátých letech a následně. V prvním případě, že budou mít to štěstí a jakžtakž ve zdraví budou zvládat tempo na ně kladené, tak se dožijí té věkové hranice řádné odchodu do důchodu. V tom horším případě, pakliže by nestíhali a nějakým způsobem by došlo k tomu, že ztratí své zaměstnání, nové neseženou, viz třeba citovaný příspěvek mojí předřečnice, tak budou na sociálních dávkách.

Mě osobně překvapuje - a teď prosím, pane ministře, není to nic osobního, nic sarkastického, nic ironického vůči vám - vy jste člověk, který na rozdíl od mnoha vašich kolegů, co se týče pojmu práce, není to o tom, že si dokážete představit, ale vy sám víte, co ta práce obnáší, a v oboru třeba, kterému se věnujete vy. A myslím si, že tam každý ten nejenom rok, ale i ten měsíc toho člověka, který se pohybuje v zemědělství jako zaměstnanec, hraje roli, tak, aby odešel maximálně v těch 65 letech. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: A já vám také děkuji a nyní pan ministr s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuju. Také velmi stručně. Ještě se vrátím k poznámkám na adresu vlády, které se tady nesou v tom duchu už dneska celý den, že tato vláda nemá úctu, respekt k našim seniorům, že si jich neváží. Já s tím kategoricky nesouhlasím. Všichni ve svých rodinách máme své rodiče, tam, kde ještě nám žijí, tak máme i prarodiče, nebo měli jsme je a všichni si uvědomujeme, že my bychom tady nebyli bez nich. A tak, jak oni platili ve svých odvodech na důchody svých rodičů a prarodičů, tak i my platíme na jejich důchody a jenom na naše důchody budou platit naše děti.

My jsme jako vláda - a já jsem osobně tady v roce 2018 a potom i v roce 2019 opakovaně předkládal návrh na zavedení výchovného. Výchovné se nakonec - byl to návrh finálně Romana Sklenáka - schválilo na poslední schůzi Poslanecké sněmovny v minulém volebním období. To výchovné se v roce 2023 spustilo, přineslo přes 20 miliard korun 1,4 milionům žen - maminek, babiček, kterým jsme historicky dorovnali tu nespravedlnost, která tady byla. Byla to naše vláda. Přes všechny složitosti tehdejších dopadů inflace jsme řekli, že tyto peníze dáme, budou vypláceny a v průměru je to víc jak tisíc korun měsíčně vůči těmto maminkám. Prosím pěkně, neobviňujte tuto vládu, že by si nevážila důchodců. Ta výše tržní hodnoty, síly našich důchodů, je nejvyšší v historii. Já jsem to tady ukazoval v prvním čtení, ty grafy. Je to jednoznačný objektivní fakt. Já chápu, že narazíme vždycky, a to bylo i za předchozích vlád, na situace, kdy budeme popisovat to, že někdo na tom není objektivně dobře. To je život. A tady potom v těchto situacích má být buďto pomoc rodiny, pokud je, pokud není, tak má přijít pomoc státu, a tu se snažíme nastavit, aby byla efektivní a dostupná.

A poslední poznámka. Ano, jsem člověk, který vzešel ze zemědělství, umím takové běžné věci, jako je svařovat, opravit si ložisko, dělat opravy, a to mně přijde, že to je prostě normální chlapská záležitost a nemá to zasahovat do debaty o důchodech.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji a nyní s přednostním právem pan předseda Michálek. Prosím. Máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, vážené paní poslankyně, vážení poslanci, já určitě nebudu vystupovat dlouho, protože my se hlásíme k tomu, že nechceme, aby Poslanecká sněmovna jednala obstrukčním způsobem, abychom to vyřídili v civilizované podobě, aby tady zazněly argumenty, abychom se skutečně dostali k meritu věci.

Já nepochybně souhlasím s panem ministrem a s vládou, že reforma je potřeba, ostatně je to věc, na které jsme se shodli v programovém prohlášení, kterou jsme slibovali před volbami. Takže je správné, že tady nad tím sedíme a že to dokončíme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP