Korektura


(10.20 hodin)

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Pak to má další pokračování. Pak samozřejmě odkazuji na ten sněmovní dokument 4887. Je to za mě ta preferovaná varianta číslo 1, která je z mého pohledu nejvíce vstřícná k potenciálním žadatelům o statut sociálního integračního podniku.

A varianta číslo 2, to je sněmovní dokument 4888, tam už nebudu číst celou tu textaci, ale nominálně se to tam mění. Za první rok 5 % vlastního kapitálu, za druhý rok 10 % a 15 % vlastně po uplynutí dvou let od získání statutu. Je to tedy jakoby dvojnásobek. Pořád je to ale polovička toho, co je navrženo v tom vládním návrhu zákona. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já také děkuji a poslední, kdo se hlásí do podrobné rozpravy, je paní poslankyně Jana Pastuchová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Tak já bych tady načetla dva pozměňovací návrhy za kolegu Aleše Juchelku, který předsedá, tak je nemůže načíst sám. Je to pozměňovací návrh načtený v systému pod číslem 4892 a 4893.

Pozměňovací návrh 4892 se týká čl. 1 v bodu 5, kde to odůvodním jenom tím, že podle dostupných dat z evidence náhradního plnění je dlouhodobě využíváno maximálně 58 % dostupného objemu limitu náhradního plnění. Z toho plyne objektivní potřeba postupného snížení stanoveného ročního limitu. Využití tohoto nástroje i pro obchodní podporu integračních sociálních podniků je potřebným krokem, avšak není jakýkoliv důvod ke zvýhodnění výše limitu ve prospěch integrovaných sociálních podniků, jak je navrhováno. Cílem přijetí zákona o integračním sociálním podniku je umožnit skutečné zaměstnávání osob se zdravotním znevýhodněním.

A 4893, to je jen změna v části páté čl. 6 bodu 6 a je tam změna, že tento zákon nabývá účinnosti 1. ledna 2025 s výjimkou ustanovení čl. 1 bodu 6, který nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2026. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji. Vidím, že do podrobné rozpravy se už nikdo nehlásí ani z místa, já tím pádem končím podrobnou rozpravu. Vnímám pravděpodobně, že ani pan ministr, ani pan zpravodaj nemají zájem o závěrečná slova, tím pádem končím druhé čtení projednávání tohoto návrhu. Děkuji všem, panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Otevírám bod číslo

 

12.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o integračním sociálním podniku
/sněmovní tisk 662/ - druhé čtení

Projednávání tohoto bodu jsme zahájili ve středu 11. září 2024 a přerušili jej do dnešního dne, do pátku 13. září. Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede pan místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Prosím, aby se ujal slova.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, já budu velmi stručný, protože jak jsem říkal už ve svém úvodním slově k tomu předchozímu tisku, tento sněmovní tisk 662 je vlastně navazující tisk na nový návrh zákona o sociálním integračním podniku, kde v souvislostech s přesahem vlastně do některých dalších zákonů upravuje některé záležitosti, které se týkají otázek veřejných zakázek, náhradního plnění, zakotvení například profilace klientů, osob na trhu práce, abychom s nimi dokázali efektivněji pracovat v rámci úřadů práce. Takže to jsou takovéto, řekněme, podstatné parametrické a někdy i technické změny, které jsou spojeny s tím předchozím tiskem. Já se potom ještě v obecné rozpravě přihlásím, abych odůvodnil i pozměňovací návrh, který budu předkládat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku jako výboru garančnímu. Usnesení výboru byla doručena jako sněmovní tisky 662/1 a 2. Prosím, aby se ujal slova zpravodaj výboru pro sociální politiku pan poslanec Vít Kaňkovský a informoval nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil. Děkuji.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobré dopoledne, vážený pane místopředsedo, paní ministryně, páni ministři. Tento tisk jsme projednávali zrcadlově se sněmovním tiskem 661, takže jsme ho také projednávali na dvou červnových výborech a na tom druhém dne 19. června 2024 jsme přijali usnesení: Po vystoupení zpravodaje výboru, poslance Víta Kaňkovského, výbor pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky:

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o integračním sociálním podniku, sněmovní tisk 662;

II. zmocňuje zpravodaje výboru, aby se stanoviskem výboru seznámil schůzi Poslanecké sněmovny a ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl příslušné legislativně technické úpravy.

Z toho usnesení zároveň vyplývá, že na výboru nebyl přijat žádný pozměňovací návrh. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji. Tím pádem otevírám obecnou rozpravu. Vidím, že do ní se nikdo nehlásí, ani z pléna Poslanecké sněmovny, tím pádem končím obecnou rozpravu... (Přihláška ministra Jurečky.) Promiňte? Vy jste se hlásil. Promiňte. Tak prosím, pane ministře. Omlouvám se. Nevšiml jste si vás-

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já jsem to avizoval ve svém úvodním slově, že se chci přihlásit do obecné rozpravy. Já bych s dovolením už teď v obecné rozpravě chtěl odůvodnit pozměňovací návrh k tomuto tisku, který chci předložit, a to je pozměňovací návrh, který se týká po delší diskusi úpravy náhradního plnění, protože cílem změn, které tady provádíme, je, abychom využívali především to, že ti lidé budou opravdu daleko více zaměstnáváni skutečně ve firmách. K tomu právě slouží sociální integrační podnik. Vytváříme tím větší prostor pro to, aby firmy byly motivovány a abychom opravdu dokázali tyto lidi, osoby se zdravotním postižením, dalšími handicapy, daleko efektivněji zapojit na trh práce.

Proto jsme se po dlouhých debatách dohodli na tom, že upravíme tu maximální hodnotu pro náhradní plnění. Dnes je to tedy 28násobek a já navrhuji tedy tímto pozměňovacím návrhem, abychom toto upravili na poloviční hodnotu, tedy na 14násobek od 1. ledna 2025. A znovu říkám, především s tím odůvodněním, abychom opravdu podpořili maximálně zaměstnávání přímo těch lidí se zdravotním handicapem či jiným typem handicapu a také abychom eliminovali do určité míry rizika, která jsou spojena s náhradním plněním, kdy někdy je diskutabilní, zdali náhradní plnění je opravdu produkce, skutečná výroba, výrobek z dané firmy a tak dále. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji, pane ministře. Ještě jednou se omlouvám a v tom případě v tuto chvíli vidím, že se už nikdo nehlásí do obecné rozpravy, tak ji končím. Otevírám podrobnou rozpravu. Připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. Tam vidím přihlášku paní poslankyně Jany Pastuchové. Vážená paní poslankyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane předsedající. Byla jsem nepozorná školačka, ve škole by mě asi paní učitelka pokárala. Nevšimla jsem si, že jsem špatně načetla pozměňovací návrhy. K sněmovnímu tisku 661 jsem je načetla a odůvodnila, ale byly to pozměňovací návrhy nahrané k sněmovnímu tisku 662, takže za to se omlouvám, a znovu načítám tedy k tomuto tisku pozměňovací návrhy nahrané pod číslem 4892 a 4893, které jsem odůvodnila a načetla jsem je za kolegu poslance Aleše Juchelku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji. Do podrobné rozpravy se hlásí taktéž pan ministr Marian Jurečka. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Nyní v podrobné rozpravě se hlásím k pozměňovacímu návrhu, který jsem odůvodnil před chvílí v obecné rozpravě pod sněmovním dokumentem číslo 4880. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji za pozornost. Vidím, že už se nikdo nehlásí do podrobné rozpravy, v tuto chvíli ji tedy končím a končím taktéž druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji panu zpravodaji i panu ministrovi.

A v tuto chvíli máme před sebou bod číslo 14. Než jej otevřu, přečtu omluvy. Pan poslanec Martin Kolovratník se od 11 hodin omlouvá z pracovních důvodů, pan Josef Kott od 12 hodin z pracovních důvodů, pan Michal Ratiborský celý jednací den z pracovních důvodů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP