Korektura


(17.30 hodin)

 

Poslanec Hubert Lang: Pane ministře vnitra, chtěl bych vás požádat, abyste mi tedy odpověděl na to, jak vy to vlastně cítíte a jaká je ta vaše odpovědnost, když jste něco slíbil, což jste nesplnil. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já také děkuji. A pan ministr je omluven, tím pádem vám odpoví, pane poslanče, v souladu s jednacím řádem písemně do 30 dnů. A já poprosím paní poslankyni Lenku Dražilovou, která má interpelaci na pana ministra Mariana Jurečku ve věci IT systému Ministerstva práce a sociálních věcí. Prosím.

 

Poslankyně Lenka Dražilová: Děkuji. Vážený pane ministře, tento týden vyšla zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu, která konstatuje, že některé klíčové IT projekty v resortu MPSV nebyly letos v únoru ani po 10 letech dokončené. Občané sice mohou komunikovat s Úřadem práce nebo Českou správou, v některých případech elektronicky, úředníci však data přepisují ručně, kopírují je a tisknou. Jsem si vědoma toho, že vy jste tuto zprávu rozporoval a reagoval jste, že všechno u vás skvěle funguje a že jste příkladem digitalizace státu. Já, abych byla objektivní, tak musím konstatovat, že opravdu pod vaším vedením v digitalizaci se udělalo hodně dobrého, ale je několik věcí, o kterých se nemluví, a já bych se na ně chtěla zeptat, chtěla bych vám položit tři otázky. Za prvé, můžete prosím vyčíslit celkové náklady na digitalizaci agend na MPSV a na úřadech práce od 17. prosince 2021, kdy jste vstoupil na úřad? Za druhé, můžete uvést, jak konkrétně máte nastavené KPI digitalizace, tedy jak přesně měříte efektivitu investic do digitalizace procesů a podle čeho vyhodnocujete, zda jsou tyto investice skutečně smysluplné? Zároveň nám prosím vysvětlete, zda budou případně tato data veřejně dostupná. A moje třetí otázka, které firmy se podílí na digitalizací agend a jak do těchto procesů vstupuje Digitální a informační agentura, kterou vaše vláda zřídila proto, aby pomáhala s digitalizací státu? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já také děkuji. A já poprosím o odpověď pana ministra Mariana Jurečku, který je přítomen. A vašich pět minut, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážená paní poslankyně, kolegyně, kolegové, já děkuji za tuto položenou interpelaci, protože musím říct, že když jsem si přečetl celý kontrolní protokol zprávy NKÚ přes víkend a přečetl jsem si tiskovou zprávu, kterou NKÚ vydalo, tak ty dva dokumenty spolu prostě zdaleka ne ve všem jsou v souladu. Je potřeba si uvědomit, že NKÚ kontrolovalo především období mých předchůdců a předchůdkyň, a u mého období ta kontrola končila únorem 2024. Tady připomenu, že my jsme klíčové nástroje v digitalizaci nasadili, tedy klientskou zónu Jenda v srpnu 2023 na příspěvek na bydlení. Pak v prosinci do té zóny se rozjela agenda přídavku na dítě a příspěvků - ne, rodičák byl v srpnu, v prosinci byl přídavek na dítě, příspěvek na bydlení - a v prosinci jsme nasadili také digitalizaci žádostí o důchod, vyřizování důchodů.

V době, kdy tady končilo to kontrolní šetření, tak ta digitalizace byla v rozsahu někde kolem 20, 30 % podávaných žádostí digitálně u těchto dávek. Jak jsem teď na konci srpna zveřejňoval data, kdy v případě rodičáku jsme na 60 %, v případě příspěvků na bydlení jsme skoro na 40 % a v případě přídavků na dítě jsme zhruba na 35 %. To jsou průměrná data teď aktuálně. Tedy 180 tisíc lidí za ten rok už nemusí chodit na úřad. A zároveň s tím, jak jsme tyto věci postupně nahráli do Jendy a propojili jsme data, kdy dneska umíme oslovovat za klienta energetickou společnost, od ní přímo si stahovat data, kolik ten člověk měl úhradu elektřiny, plynu a podobně. To stejné umíme udělat na účtárnu na tu firmu, takže opravdu i v tom je obrovský posun za poslední měsíce, že tady už neplatí to - a to jsem také říkal v to pondělí v té reakci - že bychom tady dělali to, co jsme dělali ještě před rokem, že jsme ty dokumenty strojově nechávali číst, skenovat a přiklápěli jsme je do systému nebo jsme je přepisovali. V tom je obrovský posun. To znamená, já jenom korektně říkám, že od toho února jsme se posunuli významně kupředu.

K vašim otázkám já - přiznám se - neumím vám říct úplně z hlavy odpověď na všechny vaše otázky. Když to řeknu v těch částkách od roku 2022, tak výdaje na ICT u nás byly v roce 2022 560 a 318 milionů - v roce 2022 318 milionů, v roce 2020 470 milionů, letos počítáme s 1 miliardou korun, protože těch činností tam naběhlo opravdu velmi výrazně, na příští rok máme zhruba předpoklad částku kolem 915 milionů korun.

Nevím fakt z hlavy, kolik máme dodavatelů na IT na MPSV/Úřad práce a Česká správa, to jsme schopni vám případně dodat. Byznys case probíhá naprosto jednoznačně, kdy, než rozhodneme o tom, že daný proces budeme digitalizovat, tak musí být dopočítáno, jakou to přinese úsporu, jakou to přinese úsporu v FTéčkách konkrétních lidí, úředníků, případně klientů, na druhé straně, to znamená, lidí, domácností, firem - a v okamžiku, kdy tady opravdu nám vychází jednoznačná návratnost, tak postupujeme tím, že digitalizujeme.

Už jsme rozhodli, že třeba některé činnosti, byť by to třeba úředníci rádi zdigitalizovali, tak z pohledu nákladů na to, co by to stálo, nákup a vývoj toho systému, tak jsme řekli, že to (dělat?) nebudeme, jdeme třeba cestou nějakého chytrého Excelu a podobně. Takže toto děláme opravdu naprosto jednoznačně. Podle toho také prioritizujeme, to znamená, prioritizujeme podle toho, jak zjednodušíme a jakému počtu klientů zjednodušíme život digitalizací, a pak jakou úsporu nám to přináší do státního rozpočtu.

Já díky tomu také dokážu snižovat poměrně efektivně počty lidí na těch úřadech, od začátku mého mandátu je to 1 950 lidí, jsme snížili, zhruba 1 000 lidí je zhruba 1 miliarda korun ušetřených nákladů.

Takže to jsou asi ty klíčové informace k vašim dotazům. Omlouvám se, ty firmy nevím z hlavy, s digitální agenturou v některých činnostech spolupracujeme, spolupracujeme s kolegy z vnitra, protože ti mají na starosti třeba základní registry, tam potřebujeme mít opravdu - a to jsme řešili od začátku - třeba posílenou kapacitu. Zažili jsme taky, když jsme startovali Jendu, že nám třeba na několik hodin vypadlo napojení na základní registry. Takže my tam tu spolupráci, myslím, že je korektní, ale já bych řekl, že to know how a to, že máme lidi u nás, uvnitř, je to klíčové, co nás dokáže posunovat dál. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já také děkuji, pane ministře. Paní kolegyně Lenka Dražilová má zájem? Ano, má zájem o doplňující dotaz. Prosím.

 

Poslankyně Lenka Dražilová: Děkuji. Vy jste tady zmiňoval aplikaci Jenda a podle kontrolorů v té zprávě bylo napsáno, že vlastně právě při budování tady té webové aplikace Jenda došlo k porušení zákona o zadávání veřejných zakázek, protože jste tuto aplikaci nechali vytvořit bez zadávacího řízení, v rámci - teď to přečtu přesně - smlouvy na podporu provozu a rozvoje stávajících aplikací, přičemž předmětem plnění této smlouvy ale není tvorba nových aplikacích. NKÚ se zmiňuje o tom, že mohlo dojít až k použití 93,5 milionu vynaložených na tvorbu této aplikace jako skutečnost, která by nasvědčovala porušení rozpočtové kázně. Mohl byste se mi k tomuto ještě vyjádřit?

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já děkuji za doplňující dotaz. A pan ministr, prosím, máte dvě minuty.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já s tímto závěrem jednoznačně nesouhlasím. Pokud si to NKÚ myslí, ať podá podnět finančnímu úřadu, potažmo Ministerstvu financí, protože je to hluboké nepochopení toho, jak Jenda funguje. Je to vlastně logické vyústění těch jednotlivých systémů, se kterými pracujeme, a my jsme jenom z těch systémů dali ta data dohromady tak, abychom byli schopni klientsky komunikovat, to znamená, my jsme nevytvořili žádný další paralelní systém navíc. To je asi tolik, co já bych k tomu poznamenal.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já děkuji. Tím pádem jsme vyčerpali interpelaci paní kolegyně Lenky Dražilové. V tuto chvíli je na řadě paní poslankyně Marie Pošarová, která má interpelaci na pana ministra Josefa Síkelu, a to ve věci podpory obnovitelných zdrojů energie. Vážená paní poslankyně, máte dvě minuty, prosím.

 

Poslankyně Marie Pošarová: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, stále nevíme, jak bude vaše vláda pro příští rok řešit chybějící desítky miliard na povinné dotace na takzvané obnovitelné a zelené zdroje energie. Bude to přes státní rozpočet, anebo to opět v plné výši zaplatí občané a firmy ve vyšších cenách elektřiny, abyste dodrželi naplánovaný schodek rozpočtu, respektive strategii mírného snižování astronomického rozpočtového deficitu? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP