Korektura


(16.00 hodin)

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju, pane premiére. Já teď nepotřebuju, abyste mi zdůvodňoval, proč nejde a kolik systémů se má sloučit a podobně. Prostě tečka. 1. 7. 2024 s tím, jak to Piráti garantovali a na co jsme se tady ptali na jaře, spousta našich kolegů, tak to mělo fungovat! Kdyby to bylo v soukromé firmě, ten člověk do týdne si balí kufr a letí. Prostě tečka. Nebylo to připravené, nebyl udělán žádný pilotní projekt. Jednoznačně. Vy jste mě vůbec nepochopil! Víte, že existuje něco jako přijetí politické odpovědnosti? Ať je to ten ministr takový, nebo makový.

My jsme tady v úterý večer přijímali jednoznačně usnesení, které vy zase pětikoaličně jste nám zase všechna zamázli, kromě jednoho bodu, že pan ministr bude v měsíčních cyklech sdělovat, jakým způsobem zase tam dodává určité funkcionality, na což vlastně opravdu fakt čekají ti úředníci stavebních úřadů, ti lidé, kteří staví a kteří čekají na ta stavební povolení. To je jediné, na co vy jste zvedli ruku, a všechny další věci, kdy my jsme dávali návrhy řešení, tak jste nám zavázli! Vždyť je to šílená ostuda! Prostě vy před těmi - vy chcete dovládnout v pětikoalici, chcete být premiér, který prostě udrží vládu za každou cenu (Předsedající: Čas!) a je to šílené!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A ještě je prostor pro reakci předsedy vlády.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Rozhodně nedržím vládu za každou cenu, ale držím vládu, která modernizuje tuto zemi, včetně digitalizace, která je v naprosté většině aspektů úspěšná. Držím vládu, která investuje, která spravila veřejné finance, která konečně dělá klíčové kroky v tom, abychom byli energeticky soběstačnou a bezpečnou zemí, vládu, která zlepšuje dopravní infrastrukturu naprosto zásadním způsobem, vládu, která přijala odvážná rozhodnutí, ať už se to týká energetické infrastruktury, ať už se to týká bezpečnosti a obrany. Držím vládu, která konečně tuto zemi posouvá mezi nejúspěšnější země na světě, a v tom vidím ten smysl.

A znovu opakuji, já jsem vás pochopil, pane poslanče. Já jsem vás úplně přesně pochopil. Vy říkáte, to se vyřeší, když odvoláte Bartoše. A já říkám, to se nevyřeší, když odvolám pana ministra Bartoše. My intenzivně pracujeme na tom, aby se všechny ty problémy postupně odstranily a ten systém fungoval. Já z toho nemám žádnou radost, já to tady bezhlavě nehájím. Já jenom říkám, jaké kroky děláme a udělali jsme pro to, aby ten systém fungoval, jak si představujeme. A čekáme na to všichni, čeká na to tato země, protože znovu říkám, do 1. 7. jsme tu neměli dokonalé stavební řízení. Měli jsme tu jedno z nejdelších stavebních řízení na světě, které mělo závažné dopady na to, jakým způsobem se v této zemi stavělo, jak se s tím potýkali občané, firmy, podnikatelé, investoři. To měníme. Nový stavební zákon je v tomto směru dobrý, je to krok správným směrem a jsou zde problémy s jednou jeho částí, a to je digitalizace stavebního řízení. Ty musíme co nejrychleji odstranit. Nikdo před tím nestrká hlavu do písku. Děláme, co můžeme, aby všechny ty problémy, a není to jednoduchá věc, byly co nejrychleji odstraněny a systém fungoval a byl jednoduchý.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a uplynula šestnáctá hodina, čili budou následovat ústní interpelace na ostatní členy vlády a já vám přeji hezký zbytek odpoledne a předávám řízení schůze.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji všem poslancům a poslankyním, kteří vznesli své dotazy, panu premiérovi za jeho odpovědi. Nyní tedy v tuto chvíli budou následovat

ústní interpelace na ostatní členy vlády. Já v tuto chvíli poprosím pana poslance Jana Bureše, aby přednesl interpelaci na ministryni obrany Janu Černochovou a zahájil tak blok odpovědí členů vlády na interpelace poslanců. Připraví se paní poslankyně Věra Adámková. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bureš: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, než začnu svoji interpelaci, tak bych chtěl poděkovat za to, že konečně ve Sněmovně přestáváme používat papír a začínáme používat digitalizaci, že jsme tady vždycky na ty interpelace měly vytištěny stohy papíru, a to konečně už odpadlo.

Nyní mi dovolte, abych přednesl svoji interpelaci. Vážená paní ministryně, součástí agendy Ministerstva obrany je i oblast péče o válečné hroby a pietní místa nejen u nás, ale i v zahraničí. Této oblasti mediálně není věnována příliš velká pozornost, což považuji za škodu, ale ani já ji nepovažuji za okrajovou. Koneckonců loňský, letošní i příští rok jsou léty, kdy si připomínáme řadu významných kulatých výročí souvisejících s druhou světovou válkou a památkou našich vojáků. Chtěl bych se tedy i v této oblasti zeptat na aktuální projekty v této oblasti, jaké realizace památníků či jejich obnovy v zahraničí probíhají nebo jaké jsou plánovány. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji a nyní poprosím paní ministryni Janu Černochovou, která je v tuto chvíli přítomna, aby se ujala odpovědi. Dobrý den. Máte slovo.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, milí kolegové, kolegyně. Péče o válečné hroby byla jedna z mých priorit. V loňském roce proto vzniklo po 20 letech existence zákona samostatné oddělení na odboru pro válečné veterány a válečné hroby Ministerstva obrany a na rok 2024 jsme navýšili rozpočet na péči o válečné hroby z 12 milionů na 15 milionů.

K vašemu konkrétnímu dotazu. Péče o válečné hroby v zahraničí umožňuje České republice zviditelnit naše historické vojenské tradice a vytvářet nové vztahy. My tomu říkáme takzvaná pomníková diplomacie. V současnosti evidujeme válečné hroby v 50 zemích světa. V poslední době se nám podařilo také zintenzivnit spolupráci v této oblasti s našimi přidělenci obrany a zastupitelskými úřady, což se také ukázalo jako cesta správným směrem. Dokonce pro ně pořádáme školení a vybavili jsme je metodickou příručkou, která jim poskytuje nějakou metodiku, návod.

V lednu tohoto roku jsme zahájili systematickou digitalizaci archivních materiálů z fondu evidence válečných hrobů, což nám umožnilo identifikovat nové válečné hroby u nás i v Evropě. Mezi dokončené projekty patří například válečné hroby našich legionářů v Terstu v Itálii, v Kišiněvě v Moldavsku, ve Valcartieru v Kanadě a pokračujeme také v dlouhodobém projektu věnovaném památce českých, respektive československých vojáků z bojů s Maďary o hranice v letech 1918-1919. V rámci tohoto projektu byl také realizován válečný hrob ve městě Lenka na středním Slovensku. Na Ukrajině jsme odhalili válečný hrob ve starém Martinivu věnovaný více než sedmistovce padlých vojáků z českých zemí v rakousko-uherské armádě. Mimochodem vím, že jste příznivec těchto spolků, takže při mé příští návštěvě Ukrajiny bych si dovolila vám poskytnout nabídku navštívit toto pamětní místo. Je tam naprosto skvělá paní starostka a velmi si váží toho, že pečujeme o toto místo, a oni společně Ukrajinci s námi.

Plánujeme komplexní rekonstrukci válečných hrobů z druhé světové války v Sokolovo a v Černivci. V polském městě Dukla připravujeme výstavbu válečného hrobu pro 668 československých vojáků, kteří padli během karpatsko-dukelské operace na polské straně Dukelského průsmyku, a ti až do dnešního dne neměli vlastně žádný hrob.

Další projekty zaměřujeme na válečné hroby z první světové války. Na Balkáně je to Srbsko, Albánie, ve střední Asii, včetně připravovaných oprav hrobů zajatců z první světové války ve Fort-Šefčenko Kazachstánu. V následujícím období plánujeme opravy válečných hrobů našich padlých hrdinů v první světové válce, především na Balkáně, v Itálii, v Polsku. Navštívili jsme Skotsko, kde kolem skotského jezera Loch Dun vzniknul krásný příběh, který opravdu v té lokalitě velmi rezonuje, kde na počest československého pilota RAF Františka Hekla chceme vystavět památník společně tedy se skotskou samosprávou. Tento muž se v roce 1941 při cvičném letu zřítil do tohoto jezera a vytáhli vlastně Spitfire, ve kterém zahynul. A mimochodem je to Spitfire, který bojoval i v bitvě o Británii, takže samozřejmě pro země Commonwealthu má velkou hodnotu.

Pro vaši úplnou informaci, abyste, kolegové, věděli, kolik máme hrobů, tak v zahraničí máme celkem 3 706 hrobů, válečných hrobů s ostatky je 3 413. Je tam 12 186 pohřbených. Pietních míst máme 293 na 5 500 místech. V České republice je to 38 132, hrobů s ostatky je 22 634, 200 tisíc pohřbených a pietní místa máme na 15 500 místech a je tam nějakých skoro 300 tisíc 000 připomenutí těch pietních míst.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já děkuji paní ministryni a táži se pana poslance, chce-li položit doplňující otázku. A chce. Prosím.

 

Poslanec Jan Bureš: Děkuji, paní ministryně. Já jsem si dělal poznámky, když tak si ještě doplním potom z vašeho projevu nějaké informace, pro svoje použití. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP