Autorizace


(13.10 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Otevíráme další bod

 

28.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 706/ - druhé čtení

Nacházíme se ve druhém čtení. Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede taktéž místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, chtěl bych uvést ve druhém čtení sněmovní tisk číslo 706, což je vládní návrh zákona o nemocenském pojištění. Jenom připomenu velmi stručně hlavní důvody, proč tuto novelizaci děláme. Je to vlastně další pokračování výrazné elektronizace či digitalizace u dávek nemocenského pojištění, s výjimkou například těch oblastí, kde už digitalizace byla provedena, jako je třeba eNeschopenka.

Zároveň také v této novelizaci upravujeme rozšíření ošetřovného, kdy počítáme s tím, že by ošetřovné mohlo být také čerpáno osobami samostatně výdělečně činnými, také pro zaměstnance, kteří pracují na základě dohody o provedení práce, dohody o pracovní činnosti a zaměstnance u zaměstnání malého rozsahu, jedná-li se o pracovní poměr nebo dohodu o pracovní činnosti. (Silný hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já se omlouvám, pane ministře, přeruším vás jenom na minutku a poprosím, aby tady v sále byl větší klid, než v tuto chvíli. Poprosím, abyste své diskuse přenesli skutečně do předsálí a poprosím o klid a vás, pane ministře, požádám o dokončení vašeho slova.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Tedy vlastně tam, kde je u těchto forem hrazeno také pojistné, tak aby tyto osoby následně měly adekvátně nárok právě i na ošetřovné. Přijde nám to logické, spíše je vlastně trošku zvláštní, že tady tato situace nebyla vyřešena už někdy dávno v minulosti.

Dále také nově stanovujeme místní příslušnost územní správy sociálního zabezpečení k provádění nemocenského pojištění tak, že u nově vzniklých zaměstnavatelů bude příslušnou místní územní správu určovat Česká správa sociálního zabezpečení s přihlédnutím k provozním možnostem jednotlivých územních správ tak, abychom byli schopni reagovat, když máme například správy, kde máme nějakou větší kapacitu, tak aby třeba například některý z velkých zaměstnavatelů mohl být určen příslušně k této správě a mohli jsme takhle efektivně rozkládat zatížení a dobře také i reagovat z hlediska personálního zabezpečení na těchto jednotlivých správách.

Dále také provádíme dílčí úpravy v oblasti nemocenského pojištění a v oblasti pojistného na sociální zabezpečení, které zejména usnadňují provádění pojištění, a to jak pojištěncům, tak územním správám sociálního zabezpečení. V návaznosti na změny v postupech při elektronizaci upravujeme některá ustanovení, provádíme legislativně technická zpřesnění, provádíme změny v oblasti rozvoje a provozu informačních systémů v rámci Ministerstva práce a sociálních věcí. Tato změna spočívá v zakotvení nového integrovaného informačního systému MPSV, který v sobě bude zahrnovat stávající jednotlivé informační systémy jak ministerstva, tak i ostatních resortních organizací, tedy vlastně princip one IT v rámci jednoho resortu. To nám bude dávat velké multiplikační pozitivní efekty z hlediska do budoucna potenciálních úspor, lepší správy dat, vzájemné možnosti využití dat, které prostě budou takříkajíc pod jednou střechou. To je asi to, co je nejpodstatnější v tomto návrhu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Také děkuji, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku jako výboru garančnímu. Usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 706/1. Poprosím, aby se ujala slova zpravodajka výboru pro sociální politiku, paní poslankyně Lenka Dražilová, aby nás informovala o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy taktéž odůvodnila. Paní poslankyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Dražilová: Děkuji za slovo, velice krátce. První čtení proběhlo 28. 6. 2024 na 108. schůzi. Jak již zde bylo řečeno, tento návrh byl přikázán výboru pro sociální politiku. Výbor projednal tento návrh na své 52. schůzi dne 4. září 2024 a následující den vydal usnesení doručené poslancům jako sněmovní tisk 706/1, ve kterém doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem zákona ve znění výborem přijatých pozměňovacích návrhů.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji paní zpravodajce. V tuto chvíli, než otevřu obecnou rozpravu, přečtu dvě omluvy. Od 13 do 13.30 se z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Josef Kott a celý den bez udání důvodu pan poslanec Michael Rataj. V tuto chvíli otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásila paní poslankyně Lenka Dražilová. Vážená paní poslankyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Dražilová: Ještě jednou děkuji za slovo. Já tady s dovolením přednesu, nebo respektive odůvodním, pozměňovací návrh mého kolegy Aleše Juchelky, který v tuhle chvíli řídí Sněmovnu, a můj. Dále kolegů Jany Hanzlíkové, Andrei Babišové, Igora Hendrycha, Renaty Oulehlové, Jany Pastuchové a Miroslava Samaše.

Odůvodnění našeho pozměňovacího návrhu je o tom, že vláda navrhuje, aby byla zastavena výplata ošetřovného nebo dlouhodobého ošetřovného u pečujících osob, pokud je pečovaná osoba hospitalizována ve zdravotnickém zařízení. Velmi značná část osob se zdravotním postižením však při té hospitalizaci v nemocnici u toho poskytovatele zdravotní péče potřebuje ještě další pomoc či asistenci při zvládání svých běžných úkonů, ale především při provádění svých základních životních potřeb.

Péči takového rozsahu určitě není schopen zdravotnický personál zajistit v potřebném množství a hlavně v potřebné kvalitě, zvláště pokud se jedná o osoby s těžkým pohybovým postižením, o osoby nevidomé, o osoby neslyšící, o pacienty s poruchou autistického spektra a další specifická, velmi těžká postižení, kdy tyto osoby nejsou schopny většinu svých potřeb samostatně zvládat. Tedy i v době, kdy jim poskytovatel zdravotních služeb poskytuje lůžkovou péči, je nutné, aby tito lidé využívali služeb svých ošetřujících osob a osobních asistentů, kteří jim dál budou pomáhat i v nemocnici, v tom zdravotnickém zařízení.

Tím, že poskytují péči mimo bydliště ošetřované osoby, se pro pečující naopak stávají náklady na tuto péči mnohem vyššími. Přerušit těmto ošetřujícím osobám v této situaci výplatu ošetřovného je tedy naprosto nevhodné a hlavně neetické. Stalo by se tak to, že by byly ještě potrestány za poskytování potřebné ošetřovatelské péče, bez které se ty osoby prostě neobejdou. Tyto osoby by totiž stejně stále musely osobu ošetřovat, navíc za náročnějších podmínek, a s uvedeným opatřením by tak musely činit navíc ještě zcela zdarma.

Pozměňovací návrh tedy v tomto smyslu odstraňuje z návrhu zákona navržená ustanovení § 110 odst. 9 a 10, kterými mělo být zavedeno přerušení výplaty ošetřovného, respektive dlouhodobého ošetřovného v případě, že je osoba, kterou pojištěnec ošetřuje nebo o ni pečuje, přijata k poskytnutí lůžkové péče. Pozměňovací návrh dále promítá odstranění těchto ustanovení i do § 101 odst. 2, kde ponechává jako nekonfliktní část textu původního vládního návrhu.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Moc děkuji paní poslankyni Dražilové. Pokud vidím, že už se nikdo nehlásí do obecné rozpravy, poprosím o závěrečná slova, pokud má pan ministr zájem, nebo paní zpravodajka? (Ministr: Ne. Zpravodajka: Ne.) Taktéž ne, tím pádem končím obecnou rozpravu a zahajuji tím podrobnou rozpravu. Připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. Do ní se hlásí paní poslankyně Lenka Dražilová, prosím.

 

Poslankyně Lenka Dražilová: Protože jsem náš pozměňovací návrh odůvodnila, tak bych se v tuhle chvíli jenom chtěla přihlásit k pozměňovacímu návrhu, který je v systému veden pod číslem 4820.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji. V tomto případě končím podrobnou rozpravu. Vnímám, že o závěrečná slova zájem není, tím pádem končím druhé čtení tohoto návrhu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP