Autorizace


(10.50 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Můžeme přejít k dalšímu bodu

 

24.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o Národní rozvojové bance
/sněmovní tisk 700/ - druhé čtení

Jsme ve druhém čtení a z pověření vlády předložený návrh zákona uvede opět pan ministr financí Zbyněk Stanjura. Prosím.

 

Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Tak jak jste správně říkal, jedná se o takzvaný doprovodný zákon, kterým se mění některé zákony v souvislosti s předchozím tiskem, což byl tisk 699. Tento dopravní (?) zákon umožňuje vlastně provést tu integraci, to znamená převod akcií České exportní banky na Národní rozvojovou banku. Současně s měnovým zákonem o právním tisku promítají změny zákonů, které vyvolala úprava obsažená v návrhu zákona sněmovního tisku 699. A stejně jako předchozí tisk je navržena účinnost k 1. lednu příštího roku.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. Jenom připomínám, že jsme návrh v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru jakožto výboru garančnímu, usnesení vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 700/1. Nyní prosím, aby se slova ujal opět zpravodaj rozpočtového výboru, pan poslanec Turek, a informoval nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy aby odůvodnil. Prosím.

 

Poslanec Libor Turek: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Já bych si opět jenom v tomto sněmovnímu tisku tady dovolil zopakovat cestu toho sněmovního tisku. Vláda předložila návrh zákona 7. 5. 2024. Návrh zákona byl rozeslán poslancům 9. 5. 2024 a čtení proběhlo 25. 6. 2024 na 108. schůzi Poslanecké sněmovny. Rozpočtový výbor se tímto sněmovní tiskem zabýval na své 48. schůzi dne 4. září 2024 a přijal k němu následující usnesení. "Po rekapitulaci zpravodaje poslance Libora Turka, stanovisku Ministerstva financí a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny:

I. Doporučuje Poslanecké sněmovně, aby s vládním návrhem, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o Národní rozvojové bance, sněmovní tisk 700, vyslovila souhlas ve znění těchto pozměňovacích návrhů. Teď následuje vlastně paragrafové znění těch pozměňovacích návrhů, které si přisvojil rozpočtový výbor. To bych s dovolením nečetl, protože je to asi osm stránek textu, a vyjádřím se k nim za chviličku.

II. Pověřuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil schůzi Poslanecké sněmovny. "

K těm pozměňovacím návrhům, které si osvojil rozpočtový výbor, tak bych jenom velmi schematicky vlastně řekl, o čem ty pozměňovací návrhy jsou. První pozměňovací návrh se týká již zmíněného fondu kulturních a sociálních potřeb, druhý pozměňovací návrh se týká změny takzvaného nominačního zákona, třetí pozměňovací návrh se týká takzvaných daňových rájů, čtvrtý pozměňovací návrh se týká změny zákona č. 248/2000 Sb., o podpoře regionálního rozvoje, konkrétně se týká prekluzivních lhůt při vymáhání odvodů za nesprávné použití dotací spolufinancovaných z rozpočtu EU a konečně pátý komplexní pozměňovací návrh by měl směřovat ke zlepšení podpory exportu v České republice. Týká se rozšíření pojmů dovozce a vývoz tak, aby bylo například možné podpořit české subdodavatele při výstavbě jaderných elektráren v České republice.

Čili rozpočtový výbor si osvojil pět pozměňovacích návrhů. Potom se v systému objevil ještě pozměňovací návrh, který je v systému uložen pod číslem 4816 a je to pozměňovací návrh Stanislava Blahy, Petra Beitla, Karla Krejzy, Jana Bauera a Jana Bureše. Týká se, zkráceně... Vlastně rozšiřuje působnost exportní pojišťovny v případě existence pojistných příležitostí se strategickým státním zájmem, které by měly znamenat zvýšení využitelnosti těchto aktivit této vývoz podporující instituce ve prospěch České republiky. Tento pozměňovací návrh však nenašel podporu rozpočtového výboru. Tolik za mne vše, děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. A tímto otevírám obecnou rozpravu, do které se nikdo nehlásí... (Poslanec Stanjura podotýká, že přihláška je podána elektronicky.) Tady už vidím. Aha, tak já jsem tady zde, omlouvám se, teď mně to skočilo. Takže poprosím pana poslance Krejzu.

 

Poslanec Karel Krejza: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, děkuji. Krátce se věnuji sněmovnímu dokumentu 4816. Je to pozměňovací návrh, o kterém hovořil pan zpravodaj. Tento dokument nebo pozměňovací návrh nenašel podporu v rozpočtovém výboru, protože kapacita, nebo respektive to rozšíření se jevilo jako příliš velké. Ale po nějakých úpravách se snížilo to rozšíření na pouhých 10 % kapacity pojištění EGAPu, což se jeví jako přijatelné, a doufám, že tento pozměňovací návrh bude v následujících jednáních rozpočtového výboru podpořen.

Tolik zatím, přihlásím se ještě v podrobné rozpravě k tomuto pozměňovacímu návrhu 4816. Díky.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Je zde další zájem o vystoupení v obecné rozpravě, pan poslanec Havránek.

 

Poslanec Jiří Havránek: Já vám děkuji, pane předsedající. Krásný den, kolegyně, kolegové. Já velmi v rychlosti odůvodním pozměňovací návrh, který jsem opravdu před chvílí vložil do systému, který do poslední chvíle vznikal ve spolupráci mezi Ministerstvem financí a Ministerstvem pro místní rozvoj, a týká se toho, co zde zaznělo od pana ministra při popisování možných cest toho, co můžeme podpořit v rámci NRB. Právě pan ministr mluvil přesně o oblasti výstavby levnějšího dostupného nájemního bydlení. Tento pozměňovací návrh reaguje na skutečnosti, které vlastně vznikly při té chvíli, kdy jsme přijímali tuto úpravu v rámci zákona SFPI. Vznikla zde však diskuze nad tím, zda tak, jak to je v rámci zákona o SFPI napsáno, zda je to možné implikovat i vlastně mimo režim zákona o SFPI. Proto dochází k drobné legislativně technické úpravě v rámci tedy tohoto mého pozměňovacího návrhu. Samozřejmě se k němu přihlásím následně i v následující rozpravě. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Má ještě někdo zájem vystoupit v obecné rozpravě? Nevidím, čímž tedy končím obecnou rozpravu. Pane ministře, máte zájem o závěrečné slovo? Nikoliv, pan zpravodaj rovněž ne. V tom případě můžeme přejít k podrobné rozpravě, kterou tímto zahajuji. Připomínám jako vždy, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. Poprosím pana poslance Havránka, poté pana poslance Krejzu.

 

Poslanec Jiří Havránek: Já děkuji, odkážu se na odůvodnění v předešlé rozpravě a samozřejmě obsažené v tisku, a pouze se přihlásím k sněmovnímu dokumentu 4833, což je můj pozměňovací návrh, který je vztažen k tomuto tisku a týká se úprav terminologie dostupného nájemního bydlení. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Krejza.

 

Poslanec Karel Krejza: Já bych se chtěl přihlásit pozměňovacímu návrhu 4816, který je podrobně zdůvodněn v tisku. Doufám, že bude projednán na rozpočtovém výboru s kladným stanoviskem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Tímto končím podrobnou rozpravu a děkuji všem za spolupráci v rámci tohoto bodu. Končím druhé čtení tohoto návrhu.

Můžeme přejít k dalšímu bodu, bodu číslo

 

35.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 726/ - druhé čtení

Jsme ve druhém čtení a poprosím, aby z pověření vlády předložený návrh zákona uvedl opět ministr financí Zbyněk Stanjura.***




Přihlásit/registrovat se do ISP