Korektura


(23.20 hodin)
(pokračuje Kamila Bláhová)

Měla být vytvořena beta verze, kterou by v praxi testovala užší skupina lidí z praxe paralelně s fungováním dosavadních komerčních informačních systémů. Pár měsíců by se systém dolaďoval, odstraňovaly chyby a na základě zkušeností s prací v systému by se vytvářel manuál, který by byl srozumitelný a plně vypovídající pro pracovníky stavebních úřadů, a další manuál pro pracovníky dotčených orgánů. Současný manuál je nepoužitelný. Po urgencích, že se s ním nedá pracovat, vznikl podrobný manuál pro kolaudační řízení. Je to jen kapka v moři. Nadále je řada činností a postupů, u kterých je nutné postupovat metodou pokus a omyl.

Teď prosím, pane ministře, poslouchejte, protože úředníky nejvíc pobuřuje, když v médiích slyší z úst vás, pana ministra, že nikdo přece netvrdil, že systém bude od začátku fungovat bez nedostatků. Zřejmě vy, pane ministře, nevedete v patrnosti, že stavební úřady jsou správní úřady, které v zákonem stanovených lhůtách rozhodují ve správním řízení o žádostech. Žádosti se vyhodnocují na základě listinných a jiných důkazů. Nelze konat správní řízení v nefunkčním systému, zkoušet na něm pracovat, a možná to půjde a možná ne. Příklad - soudce také neřekne, teď nesoudím, dostali jsme nový program a musím se v něm naučit pracovat a tak dále a tak dále.

Nejsou to všechny obecné připomínky. Nebudu je tady číst, protože už je skutečně hodně hodin a za mnou se ještě hlásí kolegové, kteří by chtěli přednést svůj příspěvek. Já jsem se, pane ministře, také ptala, kdy uděláte sebereflexi a přijmete personální odpovědnost. Vy jste na to odpověděl, že vaší personální odpovědností je, že to dotáhnete do konce. Omlouvám se za tento příměr, ale ryba smrdí od hlavy. Pokud Ministerstvo pro místní rozvoj není schopno akceptovat, že ten systém skutečně nefunguje, že v něm jsou zásadní chyby a nedostatky, nenaslouchá zpětné vazbě z území, tak nemůže na to reagovat jiným způsobem, než jak reagujete vy, pane ministře. Je to skutečně vrchol. Takže se ptám, dokdy budou odstraněny ty problémy? Kdy přijdete s nějakým řešením, třeba i na přechodnou dobu, aby ti úředníci a všichni, kterých se to týká, všichni aktéři, mohli pracovat v souladu se zákonem? Děkuji. (Potlesk a skandování slova "demisi" z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Taktéž děkuji. S faktickou poznámkou ještě předtím, než ve všeobecné rozpravě vystoupí kolega Patrik Nacher, je přihlášena kolegyně Olga Richterová. Vážená paní místopředsedkyně, vaše dvě minuty startují právě teď, prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Ono tady totiž bylo neustále zmiňováno, že to jsou jenom takové nějaké náhody s tím panem Šteffelem. Ale myslím, že je opravdu potřeba si připomenout situaci, kdy jde o velké peníze, jde o ten rámec, jak tady bylo zdůrazňováno, až k těm dvěma miliardám korun. Máme tady situaci, kdy pan Radomír Nepil za ANO a pan Ondřej Prokop za ANO dosadili v Praze tohohle Luďka Šteffela do městské firmy. On byl poté vykopnut Zdeňkem Hřibem a paní ministryně za ANO Klára Dostálová byla ta, které dával rady za milion. Pak byl obžalován v kauze Dozimetr.

Ale kvůli tomu bych znovu nevystupovala. Musíme si uvědomit, že tam prostě je nějaký zápis městské firmy, Operátora ICT, jak to bylo při hlasování o panu Luďku Šteffelovi v roce 2016. Těch náhod je docela hodně. Tehdy s ním totiž byl zvolen také pan kandidát Robert Králíček. Chápu, že někdo, kdo se tak dlouho zná, kdo tehdy náhodou byl spolu v představenstvu, kdo byl zvolen za ANO, kdo je samozřejmě dlouhodobě členem ANO, se nyní bude bít za tyto lidi. Ale chci, aby všichni věděli, že souvislosti Luďka Šteffela a to, že to je člověk, který je obžalovaný v kauze Dozimetr, jsou buď náhody, anebo něco docela závažného, sahajícího až k tomu možnému tunelu za ty téměř 2 miliardy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Také děkuji. Tato faktická poznámka vyvolala další faktické poznámky v pořadí kolegyně Berenika Peštová, Robert Králíček a Jiří Mašek. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji, pane předsedající. Tak prostřednictvím vás, k paní poslankyni Richterové. Paní poslankyně Richterová, prostřednictvím pana předsedajícího, vy jste asi nepochopila, o čem se tady celou dobu bavíme. Celou dobu se bavíme o tom, že váš pan ministr za Piráty způsobil to, že paralyzoval stavební úřady. Vy tady jedete stále úplně něco jiného. Prosím vás, pojďte k tomu pultíku a řekněte, jakou odpovědnost budete jako Pirátská strana z tohoto vyvozovat. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Taktéž děkuji. Dalším přihlášeným je pan kolega Robert Králíček. Startuji vaše dvě minuty, prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Kolegyně, kolegové, já mohu za zpackané řízení digitalizace stavebního řízení, já mohu za Dozimetr, protože jsem v roce 2016 byl v představenstvu s panem Šteffelem, a už tehdy jsem věštil z křišťálové koule a říkal - Luďku, ne, že v tom roce 2020 něco provedeš. Pane bože, paní místopředsedkyně, to nemůžete myslet vážně. Ano, potkal jsem se s panem Šteffelem v Operátoru ICT v roce 2016 a co s tím mám dělat?

Když už mě tedy obviňujete, tak pan Šteffel se měl dopustit trestného činu v dopravním podniku pod vaším primátorem, ne v Operátoru ICT, kde jsem se s ním potkal já. Ani na Ministerstvu pro místní rozvoj, ale v dopravním podniku, kde byl pod vládou Zdeňka Hřiba. Tak si zameťte nejdřív před svým prahem a potom obviňujte nás, ale hlavně navrhněte řešení pro ty úředníky a nedělejte z toho frašku. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji panu kolegovi Králíčkovi. Za malý okamžik s faktickou poznámkou Jiří Mašek, poté Alena Schillerová, Marek Benda a pan ministr Ivan Bartoš. Prosím, pane Mašku, startují vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. Omlouvám se, já jsem z tohohle pohledu kluk z venkova, nejsem Pražák. Dneska jsme se tady měli bavit - a to na žádost pana ministra - o digitalizaci, kterou my nazýváme zpackanou. Ano, opravdu zpackaná, je nepovedená. Bavili jsme se tady ale také o tom, kam jsme se propadli ve statistikách v tom, jak se nám daří povolovat stavby, bavili jsme se tady o ledasčem. Ale pan ministr byl vyzván, aby přijal svou zodpovědnost, a on má pořád nějakého pana Šteffela a ušetřenou miliardu. Nezlobte se na mě, my se bavíme o tom, že teďka přicházíme - někdo tvrdil -o 270 milionů denně.

Pan ministr to bagatelizoval, říkal, že to je možná jenom 20 nebo 30 přepočtem, ale je to tragédie, budou to miliardy. Kdo za to ponese zodpovědnost, pane ministře? Mě ta vaše diskuze a výmluvy na nějakého pana Šteffela, kterého jako Hradečák tedy opravdu neznám - nemůžete mě podezřívat, že bych s ním seděl v nějakých radách, byl s ním v nějakém spojení - ale vy se prachsprostě na něho vymlouváte a vaši kolegové nemají nic jiného, než že vás v tom podporují. Takže paní Richterové, vaším prostřednictvím, pane předsedající, vždyť je to ubohé, vždyť se poslechněte, co tady říkáte. A vy, pane ministře, s tím koukejte něco dělat, anebo vypadněte z toho ministerstva, promiňte. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Děkuji za tento příspěvek. Poprosím paní předsedkyni Schillerovou, poté v pořadí Marek Benda, Ivan Bartoš a kolegyně Olga Richterová. Vaše dvě minuty, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP