Korektura


(22.20 hodin)
(pokračuje Ivan Bartoš)

Tak když se mě někdo na něco zeptá, já pak odpovím a pak vystoupí další člověk a řekne, že vlastně tohleto je mlácení prázdné slámy, tak já pak vlastně nechápu způsob té diskuze. Třeba pan Juchelka se mě na něco ptal, já mu odpověděl a vystoupí další pan poslanec a řekne, že to vlastně jako není odpověď a nic jsem neřekl. Tak buď se chceme dobrat k tomu harmonogramu, anebo ten harmonogram je irelevantní.

Já jsem řekl, že všechny informace, které máme k dispozici, včetně požadavků jednotlivých stavebních úřadů, jsme zařadili do toho programu rozvoje, dokonce jsem už několikrát řekl, proč k 1. 7. tam ty funkcionality, které zákon explicitně nevyžaduje, například integrace na ty ekonomické systémy být nemohly a že budou dovyvinuty, že teď v srpnu, proč to tedy k 1. 7. nemohlo být v růžových mašličkách a celé hotové. Ale točíme se neustále dokola. Já to můžu opakovat jinými slovy, ale bude to plýtvání vašeho i mého času. Když dostanu konkrétní otázku, jsem schopen na ni (Předsedající: Čas!) konkrétně odpovědět, ale pak mi nemůže další člověk (Předsedající: Čas prosím!) vyčíst, že jsem tu odpověď zde řekl.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Věra Adámková, poté paní poslankyně Berenika Peštová. Upozorňuji, že mám poté s přednostním právem přihlášeného pana zpravodaje. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Věra Adámková: Vážená paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Dámy a pánové, já jsem se, jak vidíte, celou dobu velmi nestranně snažila poslouchat, co pan ministr říká. Musím říci, že pana ministra si osobně vážím, protože on se snaží určitě do toho dávat mnoho svého. Ale pane ministře, vy jste úplně opravdu vedle jak ta jedle. Protože vy se tu rozčilujete, že se někdo něco zeptá. No, vy jste ministr, vy jste zapomněl, že tady nejste jako poslanec, ale jako ministr, milý můj. Čili vy musíte tady samozřejmě snést ty otázky, které vám kladou opoziční poslanci. To prostě je vaše role. Je to problematické být poslancem a ministrem, ale tady jste ministr a musíte snést tyto otázky a odpovídat tak, aby byli uspokojeni, což se vám zatím tedy nevede.

Nebudu se vůbec dotýkat toho, co slyším o stavebním řízení od svých známých, protože je to katastrofa, protože jsem se opravdu zařekla, že se nebudu do toho takhle dneska pouštět. Ale vycházejte z prosté podstaty toho, že jste tu jako ministr. A že se vaše odpovědi nelíbí, no, ony se nemůžou ani líbit, protože ono to fakt v tom terénu nefunguje.

A abych ukrátila i tady to trápení, které vy máte. Možná kdybyste opravdu řekl na rovinu - to se nám nevede, a to se nám vede, tak kolegové, kteří jsou v té komunální politice a musí to řešit denně, to pochopí a budou vstřícnější. Ale stěžovat si, že se další na něco ptá, to opravdu není úplně správně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Jenom se táži, zda to byla poté přihláška s přednostním právem, protože tam je faktická? Není to možné. Nejprve s faktickými. Prosím, paní poslankyně Peštová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Pane ministře, tady se už točíme v kruhu. Problém nastal úplně někde jinde. Problém nastal úplně na tom začátku, když vás tady naši opoziční poslanci na to upozorňovali, říkali - nebude to fungovat, dejte si tam přechodné ustanovení, posuňte si účinnost té digitalizace o půl roku, o víc, podle toho, kolik budete potřebovat, nastanou problémy. Já si pamatuju, jak tady vystoupil pan ministr i pan poslanec Michálek a dušoval se tady, že od 1. července bude všechno v pořádku. Všechno se dalo zachránit ještě v tom červenci. Vždyť jste mohli přistoupit a devadesátkou jsme vám tady mohli prohlasovat v prvním čtení ve své podstatě prodloužení té účinnosti, to znamená, že byste sáhnul do těch přechodných ustanovení a bylo by to vyřízené. Vždyť vy všechno opravujete za chodu. Všechno opravujete za chodu.

Já mám ČVUT, stavárnu vystudovanou. Sice jsem vodař, ale mám spolužáky, kteří jsou pozemáci. Jsou na těch stavebních úřadech a někteří mají ta kulatá razítka a žádají si o ta stavební povolení či o kolaudace. Můžu vám říct, že vy jste totálně rozložil stavebnictví, respektive tento sektor. Já když se s nimi bavím, tak oni říkali sami, že nejsou kolikrát schopni ani udělat kolaudaci svému městu, byť sedí na tom stavebním úřadě jako šéf stavebního úřadu a není schopen udělat kolaudaci stavby pro dané město, kde on sedí na tom úřadě. Vždyť je to hrozné, vždyť my jsme se dostali do úplně fantasmagorické situace. Tak to prostě je. Ale říkám, vždyť všechno šlo udělat na tom začátku posunutím účinnosti nějakého přechodného ustanovení a byl by klid a bylo by to hotové. A mohli jste tady laborovat a dělat si (Předsedající: Čas!) svoje pokusy na těch jednotlivých (Předsedající: Čas prosím!) systémech. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Nyní pan poslanec Karel Rais, poté s faktickou přihlášený pan ministr a poté je s přednostním právem přihlášen pan zpravodaj. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Karel Rais: Přeji dobrý den. Pan ministr nás vyzval k dotazům. Já mám tři konkrétní dotazy.

První dotaz: Vyvodíte politickou zodpovědnost tady z tohoto podle mě zpackaného softwarového projektu? Ano, nebo ne? Druhý dotaz: Vyměníte odborné vedení tohoto projektu? Protože za to taky nese někdo odbornou zodpovědnost. A co hodláte v této oblasti dělat? A třetí: Kdo zaplatí ztráty developerům a stavebníkům, které vyplývají z toho, že ten systém je nefunkční?

Tři naprosto konkrétní dotazy bez jakýchkoliv obalů. Měl jsem toho nachystaného víc, ale kdoví, jak to celé proběhne. Čili očekávám tři odpovědi, nejlépe hned. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. A nyní je s faktickou poznámkou přihlášen pan ministr Ivan Bartoš.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já bych jenom zareagoval na paní profesorku Adámkovou. Já jsem se tady nevyvazoval z toho, že neodpovídám nebo že bych neměl odpovídat. Jsem zde v pozici ministra. Mně jen přišlo zvláštní, když se mě jeden poslanec na něco zeptá, já odpovím a druhý poslanec mně vynadá za to, že jsem odpověděl na tu předchozí otázku, nebo že zde šermuji statistikami, které já jsem do toho diskurzu nevložil. Tak mně pak přijde vlastně zvláštní, na co jsem tedy dotazován, když o ty odpovědi nikdo nestojí.

Znovu opakuji, mimo jiné i vyjádření pana prezidenta nebylo... Pan prezident řekl - zkuste to pustit jako nějaký pilot v rámci jednoho kraje, což samozřejmě ta legislativa tak, jak je napsaná, neumožňuje na rozdíl od jiné legislativy, kdy jsme třeba udělali postupný náběh, jako to je u eDokladu, kdy si prostě můžete vybrat, že to začíná platit pro určitou skupinu nebo pro určité instituce a ostatní se připojí dobrovolně. Stavební zákon tak, že by začal platit jenom na kousku území nebo pro jenom nějaké věci, napsán takto nebyl, předpokládal tu plnou platnost 1. 7. A odložit jsme ji skutečně nemohli. A to vy víte. Q 3 roku 2024 byl nejzazší možný termín pro spuštění těch digitálních systémů.

A na ty další otázky, který tady byly tři, odpovím v rámci dalšího bloku asi jako faktickou odpovědí.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Mám nyní s přednostním právem přihlášeného pana zpravodaje. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Prosím. Vážený pane předsedající, pane ministře, kolegyně, kolegové zbylí, já bych se vrátil zpátky trochu do historie a dovolil bych si po té přestřelce faktických poznámek udělat i jakési shrnutí toho, o čem jsme tu mluvili.

Mně ta řeč pana ministra na začátku připomněla výstup na tiskové konferenci 29. 8. letošního roku, kdy hodnotil takřka dva měsíce digitalizace stavebního řízení. Co jsme se dozvěděli? Za všechno může ANO, Klára Dostálová, možná i Andrej Babiš.

Není pravdou, přátelé, není pravdou, že by Piráti byli první, kteří by se do toho stavebního zákona pustili. Už na podzim roku 2018 byla předložena oponentura studie proveditelnosti, to znamená, byl vypracován první koncept architektury digitalizace stavebního řízení. V druhé půlce roku 2019 byl zřízen pracovní výbor RVISu... Pane ministře, pomozte mi. (Ministr: Rada vlády...) Rada vlády pro informační společnost. děkuji, který měl pracovní výbor pro digitalizaci stavebního řízení, kam půl roku docházel i pirát Ondřej Profant, který byl informován o tom, co se tam děje. A bylo tam i legislativní zakotvení v rámci starého stavebního zákona, protože pamětníci ví, že 4. 12. 2019 jsme v zákoně o zeměměřictví přijali architekturu digitalizace stavebního řízení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP