Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Potom se sice rozbrečela. Nevím, jaký měla mandát. Nemluvila anglicky. Dobře, tak snad tam někdo byl s ní. Nejenom to, ale i emise, že lidi budou platit z nemovitostí, že se budou platit dražší pohonné hmoty, protože výrobci pohonných hmot budou muset platit emisní povolenky. To byl výsledek vašeho předsednictví. Ano? Bohužel. A nepožádal jste ani o jedinou Evropskou radu. Ani jedinou! Fakt neuvěřitelné. Neuvěřitelné!

Takže ta vaše zahraniční politika je jaká? Rozbitá V4, zničené vztahy Maďarsko, Slovensko, teď pomlouváte Rakousko, paní Pekarová letěla na Tchaj-wan, ne? To jsme všichni četli, kolik tam bylo prosecca, a kachní paté a co všechno tam na palubě papali hezky. A výsledek byl jaký? Že české firmy přišly o kšefty s Čínou! Ano, ale za to americký prezident s Čínou uzavřel obchodní dohodu. Takže to je váš výsledek. S Čínou také rozbité vztahy, ano.

Sýrie. Jak byste tu Filipi dneska tam potřebovali. Ona zastupovala Spojené státy, Evropskou unii, celý západní svět zastupovala. To je dáma. Největší dáma naší diplomacie. Strašně zkušená. Má obrovský respekt a obdiv. A ten váš nedoučený ministr ji ani nepřijme? Nekoupí ani kytku? Místo toho, aby jí poděkoval a vzal si ji za poradkyni? Neskutečné! A teď samozřejmě přijde pan Rakušan a tvrdí, já bych, a já tomu rozumím, a to je dobrý plán jít do Sýrie a vlastně ono to má samozřejmě nějaký důvod. Důvod je asi ten, že vždycky, když se odmítne azyl, tak soudy rozhodují ve prospěch těch migrantů, protože samozřejmě Sýrie není podle stávající situace bezpečná země, ale ona je. Takže smysl to má. A místo toho, aby premiér Fiala zařval na vládě, Lipavský, jsi to podělal, proč jsi tam poslal někoho, který nedostal agreement? A co budete teď dělat? Ten druhý člověk po Filipi, kterého jste mohli jmenovat, aby tam zastupoval zájmy celého západního světa, a teď se tam všichni chystají, a já jsem zvědav, jak to dopadne, protože samozřejmě vůči Sýrii jsou sankce a tak dále, Evropa není jednotná, tak i to jste podělali. Takže v té zahraniční politice co?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane předsedo, prosím pěkně, nedodržujte jednací řád. Používejte slova, která jsou vhodná na půdu Poslanecké sněmovny. Děkuji vám.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobře. Tak se vám to povedlo. Tak potom, co jste dosáhli v té zahraniční politice? Pan Lipavský šel na výlet někde do Dubaje a potom si vzpomněl, že naši, když mi volali z Travelservisu, že naši lidé se nemůžou dostat domů, tak rychle se tam šel vyfotit, pan premiér šel za Netanjahuem, za Bibim a small talk četl z papíru. V Bílém domě, tam jste si koupili vstupenku za 400 miliard, tak tam už se pan premiér naučil asi osm vět v angličtině. Sice ho nikdo nečekal a šel zadním vchodem, ale dobré. Oslava, Česká televize a tak dále. Takže to jsou ty výsledky vaší zahraniční politiky. Nikdo vás nebere vážně. Nikdo vás nebere vážně. A místo toho, abyste se konečně vzpamatovali, tak na nás útočíte, útočíte na Orbána, který se snaží aspoň získat ty informace. Snaží se získat ty informace. A znovu opakuji, že to není problém naší frakce. Není to problém naší frakce. Je to problém Evropy. Ta válka by měla skončit, umírají lidé, je to hrozné, co se tam stalo, je to úplná katastrofa, my jsme to zásadně odsoudili, Putin je agresor, ano, ale přestaňte nás už konečně nálepkovat, protože to, že máme jiný názor na ukončení konfliktu, že mluvíme o míru, neznamená, že podporujeme Putina, jak se to stále snažíte tady lidem namluvit. Ano?

Takže zahraniční politika. Mě strašně baví, jak pan premiér, když navštívil Asii a tam stříhal pásku projektu, který my jsme prosazovali se Škoda Volkswagen, tak potom když se vrátil, tak údajně v nějakém rozhovoru vlastně říkal, to je takový režim, jasně. Já nevím, proč my se staráme, kde je jaký režim. My se máme starat asi o sebe. A je potřeba dělat ekonomickou diplomacii. A to nejhorší na tom je, že tahle vláda vůbec nechápe, že ti velvyslanci, kteří jsou v Praze, jsou nejvýše postavení zástupci těch zemí, že jsou strašně důležití. Ale oni tam nechodí. Já jsem byl na té recepci Vietnamu a tam byl nějaký náměstek ministra průmyslu. Vůbec poprvé jsem viděl ministra Lipavského na výročí Turecka na recepci. Ale jinak? Premiéra jsem tam nikdy neviděl. On asi to nepovažuje za důležité. Takže ty různé vaše zahraniční aktivity, ano? Vlastně v Nigérii, tam vás ani nepřijali a tak dále, tak bohužel. Bohužel. Takže by bylo dobré, abychom zkrátka si to říkali tak, jak to je. A já chápu, že vy jste s tím neměl žádné zkušenosti, ale místo toho, abyste s námi o tom normálně diskutoval, tak samozřejmě žádná diskuse není. Jsou jenom útoky, nálepkování a tak dále.

Takže samozřejmě se stalo plno věcí, byly volby, volby ve Francii a plno těch vašich kauz vlastně je pryč. Však jsme nedořešili ten kokain tady na toaletě paní Pekarové, kde tam údajně chodil ten šéf jejího sekretariátu. To se nedořešilo, ne? Kampelička také. To už nikdo neřeší, Dozimetr a tyhle věci, tak to samozřejmě vy vždycky vymlčíte a média se neptají. A teď samozřejmě velká debata o rozpočtu a vlastně média stále říkají, za nás to bylo hrozné, že všichni museli chodit ministryní financí nebo za mnou. Samozřejmě, aspoň se veřejnost něco dozvěděla, o čem se jednalo, co vlastně ten rezortní ministr chce a co nechce, ale za této vlády? Nic! Nic. A ještě někteří novináři to považují za pozitivní, že?

Také jsme zapomněli na pana Beka, ne? Tak to je ultrapapaláš. Ten bere všude. Do práce nechodí, ne? Tam má pronájem nějakého bytu. Nevím proč, když pondělí, pátek je doma, nebo nevím. Dokonce jsem slyšel, že mu koupili za 500 tisíc nějaké speciální zařízení na ty videocally, aby nemusel jezdit z Moravy na ministerstvo. Údajně. Údajně. Takže je senátor, všude má paušál a všude má náhrady, má ten majáček. Nevím, kam spěchal, asi domů, tak to také jako vůbec. To nikdo neřeší. Pan premiér, jemu je to asi jedno. Tak to jsou skutečně věci, které jsou neuvěřitelné. Neuvěřitelné.

Není tady pan ministr Lipavský, tak já si na něj počkám, protože minule nás poučoval o tom, jak my vlastně jsme zapříčinili, že jsme závislí na ruských energických dodávkách, což je samozřejmě sprostá lež, ano? My jsme neprivatizovali Transgas. A kde jsou ty přísliby, co říkal pan premiér, že postaví ten plynovod Stork, kde lhal o tom, že my jsme údajně byli proti, přitom my jsme zařídili dotaci v Bruselu a Poláci byli proti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP