Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

No, a kdo je autor? Petr Macinka, 10. května 2023. Takže prosím vás, proč zase lžete? Lžete o Rusku, lžete o nás, že je svobodný, a Orbán. Ne, oni nic nechtějí. Pro ně je to uzavřená kapitola a my se s nikým vůbec o tom nebudeme bavit. Kdo se to tady znovu snaží vyjednávat s Lichtenštejny? Kdo? My určitě ne, my jsme zásadně proti. Pro nás to je no go, neexistuje žádná změna Benešových dekretů. Takže tohle, co vy předvádíte a dáváte do tweetu, Benešovy dekrety, Rusko, to je fakt velká sprosťárna, protože je to velká lež. No, a naposledy když jsme tady schvalovali ta vyznamenání, tak tady byl přece poslanec, který navrhoval vyznamenání pro Posselta. Takže, aby v tom bylo jasno.

Já bych se teď vrátil ještě k zahraniční politice. Co tahle vláda vlastně tady předvedla za svého působení? Oni říkají, jací jsou lídři a jaký mají vliv. Tak za prvé jste zničili V4. To bylo hned. Pan premiér Fiala s tím šel, nechtěl nic slyšet, že ta V4 měla jasné výsledky, že jsme zabránili kvótám pro ilegální migranty, že jsme prosadili taxonomii, že jsme s Morawieckim prosadili Green Deal, kde není žádný závazek České republiky z hlediska emisí. Původně to mělo být jako závazek pro všechny. Ne, my jsme prosadili, že je to průměrné procento. Vyřídili jsme stovky miliard do modernizačního fondu.

Zničili jste vztahy s Maďarskem, zničili jste vztahy se Slovenskem, nevratně. A teď? Teď napadáte rakouskou stranu svobodných, která vede v preferencích. Co když ta strana bude mít příštího premiéra? To se taky s nimi nebudete bavit? Co jste vlastně v té zahraniční politice dosáhli? Vůbec nic. I naše nejlepší diplomaty, jednu z našich nejlepších diplomatek, paní Filipi, jste potupně odvolali.

Ten člověk, co se stal ministrem zahraničních věcí z vůle Nejedlého a Blažka - protože to byl ten deal mezi Zemanem a Fialou - nemá vzdělání ani na ředitele zahraničního odboru na Ministerstvu zahraničních věcí. Je totálně marný. Když všude chodíte po světě a čtete nějaké podklady z Ministerstva zahraničních věcí, nejste schopni vést debatu v cizím jazyce, ale ani žádnou debatu, protože ničemu nerozumíte, jste tam jenom kvůli tomu, abyste si udrželi ta koryta. O tom to je. Je neuvěřitelné, jakým způsobem si dovolujete tady vůči nám komunikovat.

Vraťme se k té historii, jak to všechno bylo. Ještě 13. prosince 2021 - bylo pondělí - jsme byli v Budapešti, všichni premiéři V4 s Macronem. Večeře trvala až do půlnoci. Morawiecki mu vysvětloval, že v Polsku není problém rule of law a že ti staří totalitní soudci jsou problém. 13. 12., to bylo pondělí. Jaký byl rozdíl mezi panem premiérem Fialou a námi? Naše vláda byla jmenována 13. prosince 2017 a proč? Abych 14. prosince ráno letěl na Evropskou radu. Pan premiér se nechal jmenovat po Evropské radě 17. prosince. Já jsem ještě 16. prosince bojoval proti novému německému kancléři Scholzovi, který se přidal k Rakousku a měl nějaké blbé řeči k jádru. Ano, až do poslední chvíle, 16. prosince, jsem bojoval proti emisním povolenkám, za jejich zastropování, přesvědčoval jsem kolegy. Takže pan premiér nám to nechal. Proč? No, protože zkrátka on ví, že na to nemá.

No, a co se stalo potom? Potom se stalo to, že Česká republika sedí vedle Francie, sedí vedle Macrona. Macron mu dal dva termíny. Macron měl od 1. ledna 2022 předsednictví Evropy. Dal mu dva termíny a pan premiér neměl čas. Pan premiér místo toho, aby se učil od Macrona, jak se dělá předsednictví, tak ho to vůbec nezajímalo. On nejezdil po Evropě jako Orbán, on nedělal vlastně vůbec nic. Ano, naštěstí nebylo promopro, asi nikdo nic neukradl, 2,4 miliardy za fotečky a chlebíčky. My jsme to celé připravili na Hradě a nakonec i ten neformální summit mu vzal Macron, protože sem pozval 45 státníků z celé Evropy. Takže jaká byla zahraniční politika tady naší pětikoalice? V rámci francouzského předsednictví byl ve Versailles takzvaný Neformální summit hlav států a předsedů vlád. To bylo ve Versailles 10. až 11. března 2022. Summit skončil a zrazu se hlásí Morawiecki, polský premiér, a říká - no já jdu s Janezem Janšou - to je bývalý slovinský premiér - jedeme do Kyjeva. Žádné slovo o Fialovi. A potom? Samozřejmě asi v rámci kauzy Turów se pan premiér přidal, tak jel do Kyjeva. Super, ano, gesto, určitě fajn.

No, a potom? Místo toho, aby se připravoval na naše předsednictví, kde v podstatě nezavolal, nepožádal Charlese Michela o jediný summit. Kdyby přišel a řekl - Česká republika, my, chceme - jak mi nadával v debatě na CNN Prima News - zastropovat emisní povolenky na 30 euro, jak jsem říkal, v září 2021. Není možné, aby ty emisní povolenky byly předmětem spekulací, aby stály 100 euro.

Vždyť i Evropská komise, která dala za to miliony euro, za tu studii, která se nepovedla, protože ten předpoklad v roce 2050 už nastal - nevím, teď si budou vymýšlet - někde teď, no, tak neřekl nic. Neřekl, že my předsedáme Evropě, a my chceme oddělit v rámci evropské směrnice o energetice cenu elektřiny z plynu od ceny elektřiny z jádra nebo z uhlí, kde se platí ty emisní povolenky, že chceme odejít z burzy, když vykoupíme ČEZ. To neřekl, neřekl nic. Takže on vlastně neudělal vůbec nic, jenom chodil do Bruselu. Když paní Pekarová říká, že někdo líbá prsteny - já o tom pochybuji, že někdo líbá prsteny - tak možná vy jste políbili prsten Timmermansovi, tomu šílenci, tomu, který plédoval za ilegální migraci, který prosazoval Green Deal, který ničí evropský automobilový průmysl, který ničí zemědělství a tak dále.

Takže to bylo to předsednictví. Co z toho bylo? No, nebylo z toho nic. Nic jste neprosadili, nebyl žádný výsledek. Výsledek byl jenom to, že v podstatě paní bývalá ministryně (?) Hybášková na Radě, která rozhodovala o zákazu aut se spalovacími motory, které sliboval pan premiér, že nezakáže, no, tak souhlasila. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP