Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(11.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

V listopadu 2018 jsem měl možnost se s ním v Paříži setkat, což pro mě byla ohromná čest. Tehdy jsem mu říkal, že je velká škoda, že nemá české občanství, o které přišel po emigraci v roce 1979. Požádal jsem jej, aby znovu zvážil stát se občanem České republiky. Když v roce 2019 po symbolických čtyřiceti letech české občanství znovu získal, měl jsem tehdy upřímnou radost. Stejný pocit zadostučinění ale nemám, pokud jde o ocenění Milana Kundery ze strany českého státu.

Milan Kundera sice v roce 1995 získal medaili Za zásluhy, což je jistě ctihodné ocenění, ale není srovnatelné s významem a vlivem jeho díla. Právě proto jsem 13. května 2024 navrhl sněmovnímu podvýboru pro přípravu návrhy na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání, aby byl Milan Kundera vyznamenán Řádem bílého lva, naším nejvyšším státním vyznamenáním. Opravdu jsem si nemyslel, že by jméno našeho nejslavnějšího českého spisovatele mohlo budit jakékoliv kontroverze. Bohužel, na rozdíl od jiných jmen, Milana Kunderu členové podvýboru nepodpořili. Stále doufám v to, že šlo o nějaké nedorozumění, protože se mi nechce věřit, že by poslanci vládních stran byli tak malomyslní, že by odmítli vyznamenání pro Milana Kunderu jen kvůli tomu, že jsem s jeho jménem přišel já.

Jelikož nechci, aby téma vyznamenání Milana Kundery zapadlo, tak jsem se 20. května kvůli této věci dopisem obrátil také na prezidenta republiky, který slíbil, že s návrhem se bude pečlivě zabývat. Stejně tak bych si přál, aby se touto otázkou zabývalo plénum Poslanecké sněmovny. Proto vás žádám, vážené poslankyně a vážení poslanci, abyste podpořili návrh na vyznamenání pana Milana Kundery Řádem bílého lva. Udělení našeho nejvyššího státního vyznamenání by bylo nejen uznáním výjimečného talentu a mimořádného přínosu Milana Kundery jak pro Českou republiku, tak pro celý svět, ale i završením symbolického procesu smíření mezi Českou republikou a jejím nejvýznamnějším novodobým spisovatelem.

Dokažte, prosím, že vám nezáleží na tom, kdo s návrhem přichází, ale koho se návrh týká. Ve vší úctě k plénu Poslanecké sněmovny myslím si, že nikdo z nás zdaleka nedosahuje kvalit a významu Milana Kundery. Chci věřit, že alespoň v otázkách, které se týkají skutečných národních hodnot, se nebude politikařit. Milan Kundera byl světovým literárním velikánem, jehož dílo přesahuje hranice naší země. Měli bychom být hrdí na to, že je jedním z nás a měli bychom ocenit jeho přínos odpovídajícím způsobem. Udělení Řádu bílého lva je nejenom uznáním jeho práce, ale i signálem, že si vážíme těch, kteří svým dílem významně přispěli k obohacení naší kultury a světového dědictví. Dovolte mi tedy, vážené poslankyně a vážení poslanci, abych vás vyzval k podpoře tohoto návrhu, Milan Kundera si zaslouží, aby jeho přínos pro naší literaturu a kulturu byl oceněn nejvyšším státním vyznamenáním.

Udělení Řádu bílého lva by nejen vzdalo hold jeho celoživotnímu dílu, ale také by ukázalo, že dokážeme ocenit skutečné hodnoty a přínosy pro naší společnost nezávisle na našich politických preferencí. Samozřejmě se v podrobné rozpravě k tomuto návrhu přihlásím. Takže děkuju za pozornost. A pokud samozřejmě někdo chce tady se mnou diskutovat o tom, co, jak Milan Kundera, mám tady minimálně na pět hodin x materiálu, abych se k tomu mohl vyjadřovat. Děkuju. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. Nejdříve se s faktickou poznámkou hlásí paní poslankyně Válková a následuje paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Dobrý den. Milá paní předsedkyně, milé kolegyně, milí kolegové, mně stačí ty dvě minuty. Já jsem nevěřila svým uším, že by na podvýboru jsme byli takoví maloměšťáci, nebo že by tam byl někdo - a teď tedy opravdu si nebudu brát servítky, kdo by ten návrh nepodpořil. Omluvte ten můj hlas, ale na tohle jsem nemohla nereagovat. A já se často pohybuji v Německu, ve kterém se pohybuje i řada poslanců z koalice, ať už pracovních nebo soukromých důvodů, podívejte se tam, jak jsou v knihkupectví zastoupeny publikace Milana Kundery. Přečtěte si recenze. Je to 83 milionů obyvatel, když už tedy to chcete porovnávat s tím mezinárodním rozměrem.

Nikdo by tam - a tím jsem si úplně stoprocentně jistá - nezpochybňoval zásluhy o literaturu, kterou by si Milan Kundera za svoje celoživotní dílo skutečně podle mého názoru, a nejenom podle mého názoru, zasloužil. Takže samozřejmě se přimlouvám na to, abyste ten názor změnili a abychom si tady neuřízli velikou ostudu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je s faktickou poznámkou přihlášena paní předsedkyně Schillerová, následuje pan poslanec Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Já si vzpomínám, když Milan Kundera zemřel. Vzpomínám si, jak napříč politickým spektrem různí kolegové tweetovali a já jsem neměla problém souhlasit se všemi těmi tweety, které jeho památku a jeho odkaz literární vyzdvihovaly. Vzpomínám si, že bylo grémium, i na vaše slova, paní předsedkyně, vaším prostřednictvím, že jste říkala - to já teď říkám v pozitivním slova smyslu- říkala jste, že to je jedno z mála témat, kdy se dokážeme shodnout. Takže já věřím, že se dokážeme shodnout i dnes.

A ještě mi dovolte jednu malou vzpomínku, mám trochu času. Když zemřel Milan Kundera, Česká televize vysílala takový kontinuál, byly tam různé vstupy a vzpomínky, jeho dílo se tam vyzdvihovalo a byl tam i telefonický rozhovor s manželkou Milana Kundery. A najednou ona říká: Jé, mně zvoní telefon, promiňte, mně volá pan prezident Macron. Kolik prezidentů volá manželkám zemřelých našich spisovatelů? ptám se. Takže já doufám, že si teď neutrhneme mezinárodní ostudu tím, že toto vyznamenání jako Poslanecká sněmovna nepodpoříme. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Vondráček. Prosím, máte slovo. Prosím o ztišení.

 

Poslanec Radek Vondráček: Víte, kdybychom dokázali vytvořit stupnici a změřit intelektuálnost, tak jsem přesvědčený, že mezinárodní jednotkou na této stupnici by byl jeden Kundera. A samotnému Milanovi Kunderovi by bylo naměřeno minimálně pět Kunderů, o tom jsem přesvědčen. A skutečnost, že se může stát, že v tomto sále se najdou poslanci, kteří nepodpoří tento návrh z nějakých malicherných důvodů, tak se přiznám, že je pro mě zdrcující. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vracíme se do obecné rozpravy. Nyní je přihlášena paní poslankyně Nováková, následuje pan poslanec Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Nina Nováková: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, vážené poslankyně, vážení poslanci, já přicházím s návrhem, který pro některé z vás bude možná jako z jiného světa, ale byla jsem příjemně překvapena, že to nebyl návrh, který šmahem odmítl celý podvýbor zabývající se návrhy na vyznamenání. Chci mluvit o moderním, prosociálním a velice pokorném představiteli našich dějin, a to je poslední český král Karel I.

Jako český král by byl v pořadí Karel III. Karel I. je potomkem přemyslovské dynastie, je potomkem ve dvaatřicáté generaci, potomkem kněžky Ludmily, a po matce Marii Saské je v přímé linii potomkem Jiřího z Poděbrad. (V sále je hlučno.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Omlouvám se, paní poslankyně, ale ještě jednou vás žádám, kolegyně a kolegové, pokud nechcete vyslechnout projev naší kolegyně, tak se přesuňte do předsálí, anebo prosím o ztišení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP