Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(12.30 hodin)
(pokračuje Robert Stržínek)

Tento krok by představoval negativní zásah do příjmů mnoha obcí. Ty se navíc již dnes potýkají s finančními dopady konsolidačního balíčku. Vládou provedené zásahy se negativně dotkly obcí jak v oblasti zrušení jejich podílu na výtěžku z hazardní daně, tak třeba zvýšením byrokratické zátěže při úpravách místních koeficientů u daně z nemovitostí. Své jasné - a podotýkám že negativní - stanovisko k této změně vydal také Svaz měst a obcí České republiky.

Zavedení této změny je totiž nepřijatelné bez jejího projednání se zástupci samospráv, podrobného propočítání dopadů na jednotlivé obce a kraje a bez návazných změn v parametrech výpočtu rozpočtového určení daní, které zohlední rozdíly v obou zdrojích dat. Navrhovaná změna zdroje dat by měla být vypuštěna, a to bez náhrady. Osobně podporuji snahu o navýšení RUDu pro kraje s ohledem na jejich dlouhodobé podfinancování. Logicky o to víc, že sám jsem ze Zlínského kraje, který byl dlouhodobě nespravedlivým RUDem výrazně poškozen.

Jako starosta dvacetitisícového města ale důrazně volám. Tato změna by se v žádném případě neměla negativně projevit v propadu příjmů měst a obcí. Jsem velice zvědav, jak se k této změně postaví třeba Starostové a nezávislí, kteří všude tvrdí, že dělají vše pro města a obce, ale mám pocit, že opak je pravdou. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Mám zde dvě faktické poznámky. Jako první vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová, potom pan ministr Zbyněk Stanjura, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Chtěla bych reagovat tady na předřečníka, ale především na pana ministra financí i na zpravodaje Jana Kuchaře z hnutí STAN, protože považuji za absolutně neakceptovatelné, že pan ministr financí tady vystoupí a řekne, že se dohodl nějaký kompromis v rámci Asociace krajů. Pane ministře, jestli jste přinesl takový kompromis, že krajům chcete navýšit jejich rozpočtové určení daní za tři roky o 11 miliard a těchto 11 miliard chcete vzít městům a obcím, tak se ročně podle toho vašeho návrhu vezme zhruba 5 800 obcím 3,5 miliardy korun.

Jestli toto předkládá hnutí STAN, tak znovu říkám, rozpočtové určení daní krajů ať se navyšuje, ale nemůže to být tak, že se to vezme městům a obcím. Protože vy jste se prostě potřeboval dohodnout s tou Prahou a Praha je obec i kraj, obec v postavení kraje. Takže ano, vy jste řekl, že jste ten koeficient 0,2 snížil na 0,1, tudíž se té Praze vzala jenom miliarda, jinak by se jim vzaly dvě. Ale jako obec ta Praha dostane z těch 3,5 miliardy přes 2 miliardy.

Pane ministře, existuje už tabulka, má ji Sdružení místních samospráv - tam si zadáte jednotlivou obec a vidíte, o kolik ta obec v rámci rozpočtového určení daní od roku 2025 přijde. Já považuji tento návrh vůči městům a obcím za absolutně nehorázný. Vůbec se divím, že tady takový návrh opravdu předkládá tato vládní koalice, ve které je zastoupené hnutí STAN. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní faktická poznámka pana ministra, prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Tak za prvé, pan starosta, pan poslanec - teď ho nevidím - mám pro něj jednoduchou otázku, prostřednictvím pana místopředsedy. Kolik lidí žije ve Valmezu? 21 100, nebo 22 300? To je klíčová otázka. Možná si paní poslankyně Mračková Vildumetzová může vzpomenout, prostřednictvím pana místopředsedy, jestli si vzpomíná, to nevím, ale když byla výkonná místopředsedkyně nebo předsedkyně, jak se to jmenovalo, Svazu měst a obcí, tak Svaz měst a obcí požadoval celých dvacet let, aby se počet obyvatel počítal z Registru obyvatel.

Neříkejte tady takové lži, že bereme peníze na úkor obcí a dáváme je krajům. Jasně jsem říkal, že je bereme na úkor státního rozpočtu. Takže klíčová otázka, o tom se bavme. Jsou data v Registru obyvatel správná, nebo ne? To je přece otázka. Já nevím, kolik lidí žije ve Valašském Meziříčí, ale podle údajů z radnice Valašského Meziříčí je jich 21 100, jak tady před chvílí řekl pan poslanec a pan starosta. Český statický úřad potvrdil - musíte se zeptat pana předsedy - že údaje, které vedou města na svých matrikách, jsou přesnější než údaje Českého statického úřadu. Tak co to tady hrajeme za hru? Klíčové je přece to, že to podle počtu obyvatel je nějaká váha, abychom věděli, kolik obyvatel tam skutečně žije. Registr obyvatel, to znamená obce a jejich matriky, nám dávají lepší čísla než Český statický úřad. Co je na tom nehorázného? Co je na tom nepřijatelného? Myslím, že je to spravedlivé. Když se někdo odstěhuje - v našem kraji se stěhují lidé pryč, zmenšuje se počet obyvatel - každý rok se to přepočte, a také dostávají míň peněz, protože mají míň obyvatel. Co je na tom nespravedlivého nebo nehorázného? Já to vůbec nechápu.

Poprvé zavádíme počet obyvatel u krajů na žádost Asociace krajů a samozřejmě jsme tam dali tu správnou datovou základnu, to znamená Registr obyvatel. Přece nebudeme mít v jednom zákoně dvě datové základny pro jeden údaj, a to je počet obyvatel v obci nebo ve městě? Takže se fakt bavme, kolik lidí tam žije, a pak je to spravedlivé. Jestli mi odborníci říkají, že Registr obyvatel je přesnější než Český statistický úřad, tak je to přijatelné a správné, a ne nehorázné. Děkuji. (Předsedající: Čas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také děkuji. Faktická poznámka paní poslankyně Mračkové Vildumetzové. Prosím, paní poslankyně, máte slovo, faktická poznámka.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Pane ministře, ano, byla jsem výkonnou ředitelkou Svazu měst a obcí, to máte pravdu. O tom, že bychom požadovali, aby se údaje braly z Registru obyvatel, o tom opravdu nevím. Musím říct, že jsme tady měli minule schůzku se Svazem měst a obcí, kterému předsedá František Lukl, který je zároveň náměstkem v Jihomoravském kraji. Chápu, že jeho zájmem je, aby v době volební kampaně a v době krajských voleb mohl říkat, že se mu podařilo získat v rámci RUDu krajů navýšené finanční prostředky. Já to chápu a chápu to i u všech ostatních. Ale je, pane ministře, opravdu absolutně neakceptovatelné, aby se ty finanční prostředky vzaly městům a obcím.

Vím, že mi budete říkat, že to bude spravedlivější, když se to změní, ale vy to musíte v tuhle chvíli vyřešit takovým způsobem, aby to ten dopad na ty města a obce nemělo. Včera si čtu v novinách, jak TOP 09 chce rušit malé obce. Měli jsme tady meziobecní spolupráci. Takže k čemu to povede? K zániku obcí? Protože když se na to podíváte, některé ty obce přijdou až o 20 % svých příjmů.

Znovu říkám, Eliška Olšáková, předsedkyně Sdružení místních samospráv, poslala dopis všem starostům. Upozorňuje na to na stránkách Sdružení místních samospráv, což považuji za organizaci hnutí STAN. Zadejte si tam jakoukoliv obec, jakékoliv město a zjistíte, o kolik finančních prostředků ty města a obce přijdou. Města a obce přijdou o 3,5 miliardy.

Vy jste tento návrh, pane ministře, předložil jenom proto, aby pro to zvedla ruku Praha, protože Praze by se prostě vzaly finanční prostředky. Proto jste přišel s tímto mechanismem a snížil jste ten koeficient. To je to, s čím se tady teď v tuhle chvíli hraje, protože já můžu přijít zase s nějakým jiným koeficientem a bude ten RUD vypadat úplně jinak. To je prostě fakt, který je. Já se přihlásím samozřejmě do obecné rozpravy a budu k tomu hovořit ještě obšírněji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Jsou zde další dvě faktické poznámky. Nejprve pan ministr Zbyněk Stanjura, potom pan poslanec Jan Kuchař, prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já bych chtěl požádat paní poslankyni Mračkovou Vildumetzovou, aby nám řekla, kde jsem snížil koeficient pro RUD obcí. Je to lež.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Mým prostřednictvím prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Dobře, prostřednictvím... Navyšujeme pro kraje alokaci 7,2 miliardy ve prospěch krajů a v neprospěch státního rozpočtu. 4 miliardy, jak jsem říkal, jsou rozpočtově neutrální, to je jenom účetní operace. Nebereme peníze obcím. My jsme včera měli jednání jak se Sdružením měst a obcí, tak se Sdružením místních samospráv a shodli jsme se, že objem sdílených daní pro obce a města se nemění ani po případném schválení této novely. Shodli jsme se, že datová základna je mnohem přesnější. Oni mají nějaké návrhy, jak změnit koeficienty v rámci rozdělení. O tom budeme jednat, to je možné. Nevím, jak to dopadne.

Nevím, kdo bude běhat před volbami, ale když se podíváte, kdy projednáme první čtení, tak je naprosto nepravděpodobné - myslím, že je to vyloučeno - aby před datem krajských voleb Sněmovna rozhodla ve třetím čtením o případných pozměňovacích návrzích. Takže nevím, kdo bude pobíhat na náměstí a co bude říkat v krajské kampani, ale je to vlastně jedno. To já nejsem schopen ovlivnit, co budou říkat jednotliví kandidáti jednotlivých stran v jednotlivých krajích. Ale stoprocentně bude třetí čtení, nebo ne stoprocentně, ale velmi pravděpodobně bude třetí čtení ve Sněmovně po krajských volbách. Pak je teprve Senát. Senát nám to může vrátit, takže budeme rádi, když to stihneme doprojednat do konce letošního roku tak, aby účinnost byla od 1. ledna roku 2025. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP