(13.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. A nyní vystoupí pan poslanec Michael Kohajda, pan poslanec Karel Haas, Jan Jakob a další. Prosím.

 

Poslanec Michael Kohajda: Děkuji, pane předsedající. Pane ministře, vážené dámy, vážení pánové, co mně tady dnes vadí, je, že se nacházíme v třetím čtení návrhu tohoto zákona. Jednací řád má určitý smysl, jak nás provede tím, než schválíme návrh zákona. První, druhé, třetí čtení mají, každé čtení, svůj smysl, každé čtení má svůj obsah. Podle jednacího řádu bychom teď měli mít rozpravu, ve které lze navrhnout pouze opravu účinnosti návrhu zákona, opravu legislativně technických chyb, gramatických chyb, chyb písemných nebo tiskových, úpravy, které logicky vyplývají z přednesených pozměňovacích návrhů. Jinak bychom měli jenom projít předložené pozměňovacích návrhy, kterých je tu pár, a pak hlasovat o návrhu jako celku.

My tady vlastně realizujeme druhé čtení, realizujeme tady podrobnou rozpravu. To podle mého prostě neodpovídá smyslu jednacího řádu, který je zákonem České republiky. Já si myslím, že bychom měli respektovat zákony, které jsme si, nebo naši předchůdci, přijali. Že bychom měli respektovat to, jaký smysl má jednací řád, a neměli bychom ve třetím čtení znovu opakovat to, co proběhlo v druhém čtení, které je určeno k tomu, aby se podrobně ta témata probírala. Teď jsme v třetím čtení, to má jiný smysl, jinou funkci, a my toto nerespektujeme. A to mě velmi mrzí. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další vystoupí pan poslanec Karel Haas, pan poslanec Jan Jakob, pan poslanec Tomáš Kohoutek a další. Prosím.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuju mnohokrát za slovo, vážený pane předsedající. Mě poměrně, kolegyně, kolegové, zamrzela ta slova, že se vám nesnažíme odpovídat. Já jak v prvním, tak druhém čtení jsem se snažil věcně reagovat, pokusím se o to i teď, debatu trošku vrátit k věcnému obsahu projednávaného tisku.

První poznámka, to byl myslím ctěný kolega Martin Kolovratník a ctěný kolega Strýček, vaším prostřednictvím. Všeobecnost a rovnost výkonu volebního práva. Na 79 000 - zaokrouhluji na celé tisíce - kilometrů čtverečních území České republiky - a zase zaokrouhluji - máme 14 800 volebních místností, na zhruba 150 milionů - nechytejte mě za slovo - 150 milionů čtverečních kilometrů zbytku pevnin máme 111 volebních okrsků. To nějakým způsobem nepochybně blokuje, nebo částečně omezuje výkon volebního práva.

K paní poslankyni, ctěné kolegyni Knechtové, opět vaším prostřednictvím, že voliči budou muset tak jako tak dojíždět. Není to pravda. Paragraf 57a: o obálky nebo o listiny ke korespondenčnímu hlasování může volič požádat podle projednávaného návrhu osobně, datovkou, jiným elektronickým způsobem, prostřednictvím zmocněnce, listiny jsou mu zaslány korespondenčně - a zase, lístek odesílá korespondenčně.

Co se týká pozměňovacích návrhů kolegyň, ctěné kolegyně Peštové a dalších kolegyň, opět vaším prostřednictvím. Silný vztah k České republice. Podívejte, volební právo, volební právo je ústavním právem občanů České republiky. Já bych byl taky velmi pro, abychom volební právo spojovali primárně se státním občanstvím České republiky, nikoli s tím, kde člověk pobývá. Važme si toho, že můžeme jako občané České republiky pobývat na naší matičce Zemi, kde chceme, nikoli s tím, kde máme nemovitost, nikoli s tím, kde platíme daně. Zdůrazňuju, že volební právo je výsadou. Je výsadou... (K poslankyni Peštové:) Můžete zase na mě, paní kolegyně, kývat, myslel jsem, že odpovídám mírně a věcně. Je výsadou (Předsedající: Čas.) státních občanů České republiky. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní faktická poznámka pana předsedy Jana Jakoba, potom v pořadí pan poslanec Tomáš Kohoutek, Jan Volný, Jan Berki a další. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji za slovo. Já musím zareagovat na ta slova, která tady z řad opozičních kolegů zazněla. Bylo tady zmiňováno, že opozice nemá možnost diskuse, že je jí odepřeno se vyjadřovat, nebo dokonce že je umlčována. Tak jaká jsou fakta? Za celou dobu, co tady projednáváme korespondenční volbu, tak poslanci z hnutí ANO vystoupili víc než šestsetkrát, z toho 62 z nich, tedy téměř každý. Co se týká kolegů z SPD, ti vystoupili víc než stokrát a vystoupilo jich 19, tedy v zásadě také všichni.

Na druhé straně jsme tady osočováni, že my s vámi nediskutujeme. Tak za tu dobu, co tady projednáváme tuto materii, následující koaliční poslanci nebo ministři vystoupili víc než desetkrát a jsou to kolegové a kolegyně Dufek, Benda, Zuna, Michálek, Haas, Berki, Lipavský, Flek, Jakob, Lochman, Rakušan. Diskutujeme tady. Samozřejmě že tady diskutujeme. Pohybujeme se samozřejmě v mezích ústavy a jednacího řádu. Návrh z Ústavního soudu tady padá. My máme jako většina právo prohlasovat naše návrhy. Vy jako opozice máte právo na to vyjadřovat své názory. Jak jsem před chvílí řekl ty počty, tak je zcela evidentní, že jste toho prostoru měli dostatek. A že jsme institutu pevného hlasování využili sedmkrát? To svědčí spíš o tom, že vy tady obstruujete téměř každý bod. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní pan poslanec Tomáš Kohoutek, pan poslanec Jan Volný, Jan Berki, paní poslankyně Berenika Peštová a další faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Vážené kolegyně, vážení kolegové, kromě pasivního volebního práva zde máme nějaké aktivní volební právo, ze kterého vždy jednou za čtyři roky vyjde 200 poslanců. Je jedno, jestli kandidujete na prvním místě na kandidátce, na pátém místě na kandidátce nebo na patnáctém místě na kandidátce a lidi vás vykroužkují. Udělá se tlustá čára a je tady 200 poslanců. A minimálně těchto 200 poslanců by mělo mít stejná práva a možnosti. A samozřejmě někdo se stane předsedou poslaneckého klubu, má přednostní právo, někdo je ministr, má přednostní právo, ale každý poslanec, co jsme tady, zastupujeme stejně občany této země a měli bychom mít právo minimálně každý vystoupit v jakémkoliv čtení.

Pan poslanec Jakob teď uvedl, že vystoupilo 62 poslanců z našeho poslaneckého klubu. Ať se vám to líbí, nebo ne, náš poslanecký klub má 71 členů. To znamená, 9 našich členů ještě ani jednou nemluvilo. A i kdyby mluvilo 71 členů, tak není rozlišeno, zdali mluvil někdo v prvním čtení, ve druhém nebo ve třetím. A nezlobte se na mě, každý z 200 poslanců má právo mluvit jak v prvním, tak ve druhém, tak ve třetím čtení. Nás tam čeká 42 poslanců. Například kolega Roman Kubíček ve třetím čtení neřekl ani slovo. Kolega Drahoš Ryba neřekl ve třetím čtení ani slovo. To samé paní kolegyně Berkovcová, kolega Štolpa. A kdybyste udělali aspoň to, že byste řekli fajn, trvá to podle nás, zkrátíme řečnickou dobu na dvakrát deset a nechali jste každého z 200 poslanců mít tu možnost, aby alespoň dvakrát deset minut vystoupil ve třetím čtení, tak bychom to ještě dokázali skousnout. Ale to, že vy nám teď v pátek v jednu hodinu řeknete vážení, máte smůlu, vylosujte si, kdo z vás bude mluvit, protože příští týden v jednu vám to utneme, nehledě na to, že příští pátek je výborový týden, takže nevím odkdy je ve výborový týden v pátek Sněmovna, ale tohle je opravdu za hranou.

Ale jak se říká, kdo seje vítr, sklízí bouři. A my už to ten rok vydržíme. Já jenom doufám, že občané téhle země se na nás dívají a nebudou líní a skutečně přijdou volit (Předsedající: Čas.) a všechno vám to sečtou! Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Jan Volný, připraví se pan poslanec Jan Berki. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji. Pane předsedající, no, já se chci vyjádřit, vaším prostřednictvím, k Markovi Bendovi, on tedy odešel. Od něj mě to zvlášť mrzí, protože on tady řekl, že už vlastně všechno bylo řečeno a že každý, kdo tady bude mluvit z těch 42 poslanců, bude vlastně říkat podobné věci, akorát s jiným akcentem. No, já jsem mezi nimi. Ale pane Bendo, my jsme každý za nějaký region, máme každý v podstatě své voliče, kteří za námi chodí v našich poslaneckých dnech a chtějí od nás slyšet, že prezentujeme jejich názory. A já ten svůj názor, který mám načerpaný od nich, tady prostě chci říct. A chci říct svými slovy. A chci říct třeba to, že tady lžete občanům této republiky. Když slyším pana Michálka v televizi s uplakanýma očima, jak to ANO nechce nechat volit ty naše studenty, kteří studují Erasmus ve světě, a které doktory, špičkové chirurgy, kteří chodí šířit slávu naší medicíny na stáže do zahraničí. No to by bylo přece něco jiného. Ale vy máte v úmyslu nechat volit druhou, třetí i čtvrtou generaci lidí, kteří před 30 lety odešli za hranice. Ti lidi neumějí česky, nevědí, kde vlastně ta naše republika je, a o těch daních ani mluvit nebudu, protože na to vy jste alergičtí, ale je to taky o tom. Prostě děláte z toho paskvil a pak nás nenecháte ani vyjádřit ne náš názor, ale názor mých voličů! A na to mají ti voliči právo! Děkuju.***




Přihlásit/registrovat se do ISP