(16.00 hodin)
(pokračuje Lubomír Brož)

Chci ještě jenom zmínit, že pozměňovací návrhy, které načetla paní Pokorná Jermanová, chtějí naplnit to, co si sama vláda dává do priorit, což je odpolitizování a víceleté financování. To jsou asi ty nejzákladnější věci, proč veřejná kulturní instituce má vzniknout. Já bych k tomu ještě přidal důležitou věc, že se jedná o správu a nabývání v práci s majetkem jako takovým a možnost kontroly zřizovatele nad veřejnou kulturní institucí, což jsou všechno velmi důležité aspekty. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče, a nyní vystoupí pan poslanec Svoboda.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, já bych si dovolil odůvodnit pozměňovací návrhy, které jsem do systému nechal nahrát. První je pod číslem 4316, týká se období, na které má být jmenován ředitel veřejné kulturní instituce. V paragrafovaném znění z Ministerstva kultury je uvedeno čtyři roky. Podle mého názoru je to velmi krátká doba, a to z toho důvodu, že ředitel umělecké instituce reálně minimálně dva roky funguje v prostředí, které vlastně připravil jeho předchůdce. Proto jsem si dovolil navrhnout, aby toto období bylo šest let, nicméně po diskusi s vedením Ministerstva kultury a po argumentech, kterým dávám za pravdu, se k tomuto pozměňovacímu návrhu nepřihlásím, jak jsme se dohodli. Důvod je jednoduchý - tuto záležitost lze ošetřit ve zřizovací listině a druhým argumentem je stejně dlouhá délka období mandátu správní rady.

Druhý pozměňovací návrh, který považuji za naprosto zásadní a také došlo myslím k dobré dohodě s vedením Ministerstva kultury, se týká naprosto zásadní věci a tou je z mého pohledu trošku potenciální střet zájmů mezi členy správní rady a ředitelem VKI, kdy, když to velmi zjednoduším, zřizovatel jmenuje správní radu, správní rada vybírá, volí a rozhoduje o platu ředitele a ve stávajícím znění bylo napsáno, že ředitel vlastně podepisuje smlouvu a rozhoduje o případné odměně člena správní rady. Proto jsem si dovolil navrhnout, aby takovou smlouvu s členy správní rady podepisoval zástupce zřizovatele. Doufám, že to říkám dostatečně srozumitelně. Tento pozměňovací návrh byl nahrán pod číslem 4317. Po dohodě s panem ministrem jsem se k tomuto návrhu nepřihlásil na výboru a nahrál jsem v systému do druhého čtení upravený tento pozměňovací návrh ze strany Ministerstva kultury, za což ještě jednou moc děkuji. Tento pozměňovací návrh je pod číslem 4366 a tento problém řeší tím způsobem, že ředitel podepisuje smlouvu se členy správní rady po předchozím projednání se zřizovatelem.

Takže děkuji, to je za mě vše, děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak to byl zatím poslední přihlášený do obecné rozpravy. Ptám se, zda se ještě někdo do obecné rozpravy hlásí? Není tomu tak, obecnou rozpravu tedy končím.

Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova? Pan ministr ano.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, milé kolegyně, milí kolegové, já jsem pečlivě sledoval průběh obecné rozpravy a jednotlivé načtené pozměňovací návrhy. Děkuji paní kolegyni Pokorné Jermanové za to, že nenaléhala na moje okamžité vyjádření k této věci. Já jsem v průběhu jejího vystoupení některé věci stačil zaregistrovat podrobněji, některé méně. Bezpochyby se můj úřad bude těmi pozměňovacími návrhy detailně zabývat. Vidím vlastně, že už jsou částečně rozděleny do několika skupin, ale takto to chci veřejně říci, že opravdu velice poctivě jednotlivé pozměňovací návrhy probereme.

U některých ustanovení toho návrhu zákona vycházíme z obecně platné legislativy, která se týká nakládání s majetkem státu a fungování státu ve vztahu k jiným subjektům. Moje ministerstvo bývalo v dosavadní diskusi - nebo ne bývalo, bylo - často kritizováno za to, že my neumožňujeme spoluzaložení veřejné kulturní instituce státem. Chci podotknout, že jakkoli tento návrh byl součástí podkladů, které se dlouhou dobu ve veřejném prostoru objevovaly, nikdy nebyl projednán v dosavadním dění, to znamená před tím, než jsme začali připravovat tento návrh, my jako Ministerstvo kultury, s Ministerstvem financí, protože i v té minulosti by bývalo bylo řečeno, že takový postup možný není. Proto jsme do návrhu zákona vložili možnost spolufinancování prostřednictvím smlouvy. Zachytil jsem jeden z těch pozměňovacích návrhů, který by vlastně rozvolňoval tu možnost takovou, že by spolufinancování státem bylo možné u VKI založené pouze jedním subjektem. To budeme muset pečlivě uvážit. Napadají mě hned konkrétní příklady.

Pozměňovací návrhy, které se týkají fungování správních, dozorčích rad určitě detailně probereme. Nevylučuji, že tam najdeme nějakou věc, kterou bychom určitě chtěli podpořit.

Co se týká pozměňovacího návrhu, který tady odůvodnil pan poslanec Bělor, to je pozměňovací návrh, který získal podporu garančního výboru, a avizuji tedy, že pozměňovací návrh, který zde předložil pan poslanec Svoboda, byl připraven ve spolupráci s mým ministerstvem, takže určitě já k němu dám kladné stanovisko. Velice vítám, paní poslankyně, prostřednictvím pana místopředsedy, vstřícný nákrok řekl bych ze strany hnutí ANO k tomuto návrhu. Uvidíme, jak bude vypadat potom jeho projednání ve výborech i třetí čtení. Znovu vás chci ujistit o tom, že cílem tohoto návrhu je jednoznačně napomoci institucím, které jsou zřizovány na jiných stupních veřejné správy, stávajícím příspěvkovým organizacím v té podobě, že veřejná kulturní instituce umožňuje prostě a zjednodušeně řečeno lepší fungování z různých stran, a pokud se nám podaří ten návrh zákona schválit zde v Poslanecké sněmovně a potom v Senátu, nabude účinnosti a dojde k transformaci prvních příspěvkových organizací do veřejných kulturních institucí nebo budou založeny nové veřejné kulturní instituce, tak věřím, že i praxe prokáže, že se jednalo o návrh užitečný. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, to bylo závěrečné slovo pana ministra.

Nyní zahajuji podrobnou rozpravu a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. První přihlášená do podrobné rozpravy je paní poslankyně Pokorná Jermanová.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych se tímto chtěla přihlásit ke svým pozměňovacím návrhům. Jsou nahrány v systému, takže další odůvodnění v tuto chvíli nepotřebují, já jsem je odůvodnila v obecné rozpravě. Takže tímto bych se chtěla přihlásit k pozměňovacímu návrhu číslo 4462, 4463, 4464, 4465, 4466, 4467, 4468, 4469, 4470, 4471, 4471, 4472, 4473, 4474 a 4475.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí v podrobné rozpravě pan poslanec Bělor, připraví se pan poslanec Svoboda.

 

Poslanec Roman Bělor: Děkuji, pane předsedo, budu velmi stručný. Tímto se přihlašuji k pozměňovacímu návrhu číslo 4312, sněmovní dokument, který byl odůvodněn v obecné rozpravě.

Jenom ještě děkuji legislativní podpoře i panu ministrovi, že připomněli, že tento návrh má podporu v usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu z 24. května.

Na závěr jenom za sebe řeknu, že jsem byl účasten toho slovního ping-pongu, tak chci jenom říct, že věřím, že koaliční poslanci, kteří mají blízko ke kultuře, jistě najdou společný jazyk s opozičními poslanci, kteří mají blízko ke kultuře, protože kultura, jak pevně věřím, není politické kolbiště. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP