(15.00 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Co je také velmi nestandardní, že na tom jednání nebyl přítomen ani policejní prezident, ani ministr vnitra. Úřad vlády tam zastupoval pan Pojar, také to pro mě nebylo pochopitelné. A co pro mě tedy vůbec nebylo pochopitelné, že když tedy na konci tohoto výboru jsme měli vzít veškeré informace na vědomí a do daného usnesení jsme opět dali, zda bychom mohli být seznámeni se zprávou Generální inspekce bezpečnostních sborů, která bude předána Policii České republiky, tak jakou si myslíte, že jsme dostali odezvu a odpověď? Nemůžete být seznámeni, nemáte na to nárok. Ten postup, musím říct, že je velmi nestandardní a opravdu budí řadu pochybností.

Musím říct, že když tam na bezpečnostním výboru mluvil tatínek jedné z obětí a řekl, že poslal e-mail na Generální inspekci bezpečnostních sborů, a do současné chvíle mu na ten e-mail nikdo nereagoval, když řekl, že zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů ukládá, že má inspekce hovořit s fyzickými osobami, a on jim chtěl některé skutečnosti sdělit, ale jak je vidět, ty skutečnosti nikoho nezajímají. Ale já jsem si myslela, že všichni chceme udělat veškerá opatření, aby se nikdy popřípadě už takováto událost neuskutečnila, aby nikdy už nebyla, ale tomu přece zamezíme, když budeme vědět všechny skutečnosti a když nastavíme některé věci tak, abychom právě tyto věci v budoucnosti eliminovali. Ale tady je vidět, že zájem o to není. Já si i myslím, že vůči rodinným příslušníkům, kterých se ta tragická událost bezprostředně dotkla, že právě to zřízení vyšetřovací komise by i pro ně bylo přece daleko citlivější, protože ta komise by byla neveřejná. A myslím si, že i z tohoto pohledu by se měli opravdu na to koukat, že ti rodinní příslušníci tam chodí.

A myslím si, že teď, až bude další bezpečnostní výbor, že tam znovu přijdou a znovu se budou ptát a budou říkat: My neznáme ty odpovědi na ty otázky. Ale oni pořád hovoří o tom, že neznají odpovědi na otázky toho, co se dělo před tím zásahem samotným. Na to nemají odpovědi jak rodinní příslušníci, tak na to nemají odpovědi studenti. A když poslouchám na bezpečnostním výboru, že někteří to nechtějí - prosím vás, kdyby to chtěl jeden ten rodinný příslušník, tak je naší povinností, abychom tu vyšetřovací komisi zřídili.

Předpokládám, že opravdu vládní poslanci se nad tím zamyslí a že schválí, aby tento bod byl projednán. Pokud bude ten bod projednán, dejte těm rodinným příslušníkům a všem, kterých se to bezprostředně dotklo - řekněte jasně, že nechcete zřízení vyšetřovací komise, protože vy jste to udělali velmi alibisticky. Vy jste si na organizačním výboru nechali schválit a zařadit to na program této schůze, ale projednat to v žádném případě nechcete. A myslím si, že je to velmi nedůstojné vůči těm lidem, kterých se to bezprostředně dotklo, ale i vůči široké veřejnosti, protože všichni, podle mého názoru, mají nárok na ty informace. A jestliže se dneska zatajuje zpráva Generální inspekce bezpečnostních sborů, jestliže nemáme vůbec nárok na to, přečíst si zprávu Úřadu vnitřní kontroly policejního prezidia, tak musíte vidět, že to je přece velmi nestandardní a budí to řadu pochybností, jako kdyby se něco chtělo tajit, popřípadě v čase nějakým způsobem prodlužovat.

Takže já vás znovu, především vládní poslance, z tohoto místa žádám a prosím, abyste zařadili a projednali bod Návrh na zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny ke střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy dne 21. prosince 2023, a abyste měli popřípadě více možností, tak bych si dovolila předřadit tento bod jako dnes první po pevně zařazených, popřípadě jako první bod tento čtvrtek, popřípadě jako první bod v úterý - říkám to správně - 25. června. Takže jsou zde tyto tři návrhy a já předpokládám, že ze strany vládní koalice bude návrh tohoto bodu podpořen. Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně, ještě mi vydržte, musíme si ujasnit ta zařazení, protože některá by nebyla hlasovatelná. První bod - ve čtvrtek jsou písemné interpelace. Myslíte to tedy po písemných interpelacích? (Poslankyně Mračková Vildumetzová: Myslím to po písemných interpelacích.) Po písemných interpelacích, to je možné hlasovat.

A v úterý 25. 6. dle dohody z grémia tato schůze pokračovat již nebude, to znamená, aby bylo... jestli tato schůze skončí ve čtvrtek tento týden (Poslankyně Mračková Vildumetzová: Takže bude nová.), takže bude nová. Tam by bylo potřeba, abyste to navrhla znovu.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Takže tato schůze trvá pouze dva dny. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, takto to je. Tohleto je nehlasovatelný návrh, tak jenom abychom si to řekly. (Poslankyně Mračková Vildumetzová: Ale ty dva návrhy hlasovatelné jsou. Děkuji.) Ty ano, dobře.

Nyní bude pokračovat se svými návrhy již poslední přihlášený pan poslanec Novák. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Kolegyně, kolegové, žádám o zařazení bodu nového, a to Informace ministra Bartoše o zajištění kontinuální podpory v oblasti posuzování bezbariérovosti staveb stavebními úřady v České republice. Ačkoliv jsme se o tom zatím nedočetli v novinách, tak není náhodou, proč s tím vystupuju právě teď. Je to proto, že doposud tuto službu pro stavební úřady poskytoval Národní institut pro integraci osob s omezenou schopností pohybu a integrace, který je financovaný především z veřejných zdrojů, a to také z dotací Ministerstva pro místní rozvoj.

Situace v podpoře výstavby bezbariérových staveb je u nás v současné době velmi tristní a bohužel současné vedení Ministerstva pro místní rozvoj nevnímá tento důležitý prvek jako prioritu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Kolegyně, prosím o ztišení. Kolegyně a kolegové, samozřejmě, platí to pro všechny.

 

Poslanec Marek Novák: Přitom například odpovídající bydlení často umožňuje hendikepovaným spoluobčanům se lépe začlenit do společnosti, o kvalitě jejich života nemluvě. Zmíněný institut se aktivně podílí na tvorbě přístupného bezbariérového veřejného i soukromého prostoru, který je neopomenutelnou stránkou sociální integrace. Nyní tuto záslužnou činnost blokuje právě ministerstvo vedené panem Bartošem a aktuálně se tato kontrola, která tam probíhá, neustále protahuje, protahuje, jsou vyžadovány nové a nové dokumenty a ten proces vlastně blokuje to, aby tato společnost, která působí v rámci celé České republiky, mohla získat dotaci, kterou má už teď od Ministerstva pro místní rozvoj schválenou. Přitom všechny předchozí kontroly, které ministerstvo (provedlo) s předstihem, aby neblokovalo právě činnost organizací, v roce 2017 i v roce 2023 dopadly bez výhrad. Aktuálně ta kontrola tam probíhá pouze proto, že se vyměnilo vedení té organizace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP