Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(16.40 hodin)
(pokračuje Jan Kuchař)

Jsou to všechno predikce, ze kterých se vychází, nejsou to přesná čísla, opravdu jsou to odhady. A tady je třeba si říct, že jestliže máme takovéhle odhady, zřejmě máme i odhady, že se nám stále bude zlepšovat zdravotnictví, což je skvělé, protože nás udrží déle při životě a zřejmě i aktivněji při životě, a to je dobře. Ale diskutovat tady o tom, že budeme strašit někoho, jestli já půjdu v 65, v 67, to opravdu nerozhodne kalkulačka, ale můj stav. (Se smíchem.) A já si myslím, že v tomhletom případě mě napadat, že jako má být všem jedno, kdy půjdu do důchodu, ne. Samozřejmě se operuje s nějakým badžetem peněz, a s tím by měl ten stát vyjít. A můžeme se tady parametricky bavit, jestli opravdu chceme vydávat 8 %, nebo deset, nebo dvanáct, ale řekněme, kde to vezmeme. Protože pak můžeme třeba snížit tady ty peníze na zdravotnictví, pak budeme mít dvojnásobné důchody, ale budeme umírat třeba o pět let dřív. Může to i tak být.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuju pěkně za dodržení času. Nyní bych ráda požádala paní poslankyni Lenku Knechtovou, aby vystoupila se svou reakcí na průběh rozpravy a poté je taktéž přihlášen s faktickou pan poslanec Hendrych. Prosím.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Já bych taky zareagovala na průběh rozpravy. Já jsem z Jihomoravského kraje a musím říct, že rozhodně mladé lidi téma důchodů zajímá, ale ovšem oni jsou v situaci, když přijdou do poslanecké kanceláře, tak řeší otázku jak budou bydlet, jakou jsou vysoké nájmy, jestli budou mít školku, kolik se v té školce platí, kolik stojí základní potraviny. A dneska žijí(?) při každém zaměstnání je to řidičský průkaz, to znamená jestli si koupí auto. Všechny tyhlety základní věci. Pak se samozřejmě podílejí na péči o své rodiče a prarodiče, protože prostě není všude místo v domově pro seniory nebo v dalších sociálních službách. A vlastně to téma důchodů je prostě až potom na té další příčce samozřejmě.

Ale rozhodně to není tak, že by to mladé lidi v České republice nezajímalo. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně. Nyní máme pořadí: pan poslanec Igor Hendrych, David Kasal a paní poslankyně Peštová. Prosím.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo. Jenom stručně na pana kolegu Kuchaře, kterého rozhodně respektuji. Ale tady mám určitou výhradu. Ano, zdravotnictví nám prokazatelně prodlužuje věk dožití. Na tom se shodne dneska už spousta odborníků a nejenom těch medicínských. Ale bohužel má zatím nepříliš významný vliv na tom věku dožití ve zdraví. O tom tady vedeme neustále spor. Dožití ve zdraví není úplně totéž, co věk dožití. A tady bohužel přešlapujeme namístě, oproti jiným zemím a pregnantně to tady vyjádřil asi dva dny pan poslanec Haas z ODS, teď jsem málem zapomněl jeho jméno, který přesně řekl, že konkrétně muži se dožívají podle statistik věku dožití ve zdraví v 60,7 letech. Takže je rozdíl, ano medicína nám pomůže v tom, abychom byli tady déle, ale zatím nám příliš nepomáhá k tomu, abychom byli v práci výkonní po šedesátém roce věku. A o tom tady vedeme právě si myslím tu významnou část této diskuse. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně. Nyní vystoupí pan poslanec David Kasal, také se svou reakcí na průběh rozpravy.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já bych, vaším prostřednictvím, také zareagoval na kolegu Kuchaře, ctěného člena zdravotního výboru. Mně tam chybí jedna věc. Bavíme se tady o predikcích a o tom, jakým způsobem, co bude za nějakou dobu a jsou to odhady. Ale já když jsem i ptal včera, tak vlastně hovoří se o tom, že důležité bude zdravotnictví a že tedy nějakým způsobem se prodlužuje... zdravotnictví nám prodlužuje život, ale to bylo za jiných podmínek. Když si vezmu před těmi deseti, patnácti, dvaceti lety, tak ta dětská populace byla úplně jinačí, než je teď. Teď má třetina populace obezitu, desetina populace má psychiatrické problémy, a to bude všechno stát obrovské peníze. A já jsem se účastnil už v roce 2015 z práce, která se nazývala S kojenci proti obezitě, tím, že už to začíná v tom nejužším věku a tam jsme na tisícovce novorozenců víceméně dokázali, že ve chvíli, kdy se nebude jenom nějakým způsobem směřovat ta strava u těch dětí, tak za dvacet let to bude způsobovat náklady v řádu deseti až patnácti miliard právě na ty komplikace diabetu a dalších.

Proto jsem se ptal, jestli když máme takovou predikci, tak jestli tam byly zahrnuty i ty zdravotní důvody, nebo resp. zdravotní podmínky. A tak, jak jsem slyšel, tak nebyly. A to si myslím, že je poměrně závažná věc, protože jestliže chceme řešit dožívání, tak je to taky o tom, jestli se vůbec toho dožijeme.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně. Nyní se svou faktickou je připravena paní poslankyně Berenika Peštová a poté opět zareaguje pan poslanec Kuchař. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych také chtěla zareagovat na pana poslance Kuchaře, prostřednictvím paní předsedající. To je hezký, že vás to nezajímá, (se smíchem) kdy půjdete do důchodu. Já jsem říkám asi o malinko o dva roky starší než vy, nebo o tři, mě to zajímá. Ale hlavně co mě spíš zajímá, jaká kvalita toho života v tom důchodovém věku bude. To mě taky zajímá. Protože ve své podstatě to, že se věk prodlužuje, to je krásný, ale za jakou cenu. Ve své podstatě to už je potom takovýto udržování ve formě. Říkám, ať jsou to endoprotézy, totální endoprotézy kyčlí, kolenou, do toho máme diabetes, do toho máme další prášky. A říkala jsem to tady minule, ráno si nasypeme, večer si nasypeme, anebo odpoledne si ještě nasypeme nějaké prášky, abychom si ten život krásně užili. To je prostě... A já nesouhlasím s tím, že by to ty mladý nemělo zajímat. Ty by to naopak mělo zajímat.

A myslím si, že je to zajímá. Protože pro ně je to teď důležitý. Už z hlediska toho, jestli si budou, anebo nebudou a jakým způsobem se postarají o to, aby ten život v tom důchodu jednou byl lepší. To znamená, že už by teď v těch osmnácti letech, tak jako jsme to udělali my, že jsme si udělali to penzijní připojištění, které nám asi teď k ničemu moc nebude, protože každý jsme si tam do toho spořili, ale asi jsme tam nedávali tu správnou sumu, kterou jsme tam měli dávat. Ale oni by prostě už měli začít na podstatně vyšší sumě, protože jestliže vy tady máte ty katastrofické scénáře, co nás to v uvozovkách může stát, pokud se tato kvazi reforma neudělá, tak ve své podstatě oni musí myslet na ty zadní kolečka a musí pro to něco udělat. Takže v jejich zájmu je to teď poslouchat a nějaké závěry si z toho udělat.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Pan poslanec Kuchař opět zareaguje.

 

Poslanec Jan Kuchař: Já naposledy, už opravdu to nebudu prodlužovat. Já zareaguji na pana Kasala, vaším prostřednictvím, a zároveň i na paní kolegyni. My se bavíme o tom, v jakém věku půjdeme do důchodu a další věci. Ale to, co jste teď zmiňovala vy, nebo David Kasal, tak je o tom, jak udržet ty lidi zdravé. A to je o dalších změnách, které musí samozřejmě s tímto přijít. Protože bez toho, aniž bychom opravdu začali investovat do prevence, začali jsme dbát o zdraví mnohem víc, a je to teď i otázka na mé ctěné kolegy ze zdravotního výboru a další odborníky v těchto oblastech, protože my bychom opravdu měli začít přemýšlet nad tím, jak vlastně ty lidi udržet, nikoliv jak je léčit. My bychom měli mnohem víc přemýšlet nad těmi preventivními záležitostmi, než nad tím, jak pomoci farmaceutickým firmám. My bychom měli mnohem víc přemýšlet nad tím, že tím, že máme opravdu nižší porodnost, a je to celosvětový a je to vždycky vlastně v takovémto bohatství klesá porodnost, to je prostě dokázaný celosvětově.

Podívejte se na Španělsko, podívejte se na Itálii, podívejte se prostě na západní svět. Je to o tom, že v podstatě my musíme začít přemýšlet tak, že opravdu výsledek je, že bude mnohem více seniorů už jenom délkou toho dožití, protože samozřejmě tam budou mnohem delší dobu než bývalo třeba před patnácti, dvaceti lety v tom důchodu. A další věc je, že bude mnohem větší kohorta těch lidí v tom seniorském věku procentuálně ke společnosti. A tady jako se musíme bavit o tom, že se nám rozevírají nůžky. A jestli pomůžeme ekonomice a zároveň pomůžeme zdravotnímu stavu obyvatelstva, tak je to jediná šance, jak budeme mít vysoké důchody. Ale to záleží opravdu na tom, jakým způsobem budeme nastavovat společnost. (Předsedající: Čas.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP