Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(12.40 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Máme tady šílené věci, váš úsporný balíček, teď teprve lidé pociťují, všichni dostáváme složenky o dani z nemovitosti, daň z úspěchu se tomu také říká, takže někdo si pořídil chalupu na venkově, najednou "pic", dostane za odměnu hříšnou daň z nemovitosti, to spousta lidí nevěděla, protože spousta lidí nesleduje politiku. Protože normální občané, já se s tím setkávám často v mém okolí a to jsme z venkova, říkají, prosím tě, vy tam něco povídáte v té sněmovně, já chci žít svůj normální život, zaplatit nějaké standardní daně, chodit do práce, mít zajištěnou bezpečnost, mít zajištěné zdravotnictví, vychovávat svoje děti, vychovávat svoje vnoučata, prostě ať jsou tyto základní věci zajištěné. A najednou ti lidé zjišťují, a možná i vaši voliči, že jim začínají přicházet ty první složenky v rámci toho tzv. úsporného balíčku. Jenom z toho důvodu, že nejste schopni tu ekonomiku nějakým způsobem pozvednout. Máme tady úplně vražedné ceny elektrické energie, protože všechno je na elektriku, jak říká váš pan předseda, že to všechno svítí na elektriku, a od toho se odvíjí všechno.

Pokud ekonomika poroste, opět to tady bylo xkrát zmiňováno, bude to i na důstojné důchody. Vy pořád jakoby říkáte, že v roce 2050 se tady ten stát zhroutí, že prostě nebude na nic. Vy nepredikujete, že prostě třeba se nám začne dařit? Může se zvýšit porodnost, bude se nám zvyšovat produktivita práce, přijdou nové technologie a že ten stát půjde nahoru? Vy prostě tady zase strašíte. Vy jste strašili Řeckem, paní Pekarová Adamová to ve svém projevu zmiňovala, to už jsem dlouho neslyšel, to už jako vyšumělo, zůstal vám Babiš, Agrofert a teď už se vracíme zase zpátky do Řecka, takže to už se zase opět začíná objevovat. Protože se blíží volby, tak budeme zase strašit řeckým scénářem, že tady zkrachuje stát. Prosím vás, žádný stát nemůže zkrachovat, to je nesmysl, žádný stát zkrachovat nemůže.

V nejbližší budoucnosti budou starší lidé tvořit čím dál tím významnější část voličů a politici jim pak budou muset zajistit slušné živobytí. A tady s tím souhlasilo 784 lidí. Takže 103 lidí bylo zase pro vás, co vy si teď odsouhlasíte, a 784 lidí bylo proti tomu.

Další otázka: Chcete aby lidé byli ve starším věku aktivní? Je možné přehnaně poukazovat na to, jak byli v požehnaném věku aktivní například Nicholas Winton či Winston Churchill. Či na stáří amerických prezidentských kandidátů. To jsou ovšem výjimky. Trend, že starší lidé chtějí být aktivní a nechtějí být považování za stařenky a stařečky, je nesporný. To nikdo nerozporuje. Aby si člověk uchoval sebevědomí a radost i v pozdním věku, měl by pracovat. To je krásná věta - aby si člověk uchoval sebevědomí a radost i v pozdním věku, měl by pracovat. Takže já vyskočím v 78 letech a prostě pomažu do práce a zachovám si sebevědomí a budu celý šťastný, že jsem v práci. 99 lidí vám odpovědělo, že s tímto souhlasí.

A naproti tomu stáří se skutečně posouvá. Na počátku minulého století byli padesátiletí muži považováni za kmety. Bohatí lidé mohou po pětašedesátce cestovat, nebo se věnovat zábavě. I těm, kdo nezbohatl, ale celý život pracovali, by měla státní penze zajistit - byť v o něco skromnějším měřítku - podobné možnosti. Jen se podívejme na spokojené britské nebo německé penzisty, kteří si kupují domy na španělském pobřeží, kde trápí tři čtvrtě roku. 767 lidí vyjádřilo souhlas, že by si to představovali takto. Nechtějí si prostě uchovávat sebevědomí a radost a v pozdním věku pracovat, ale raději by trávili také na tom španělském pobřeží zbytek svého života.

Další otázka - jak se myslí na budoucí generace, to co vy říkáte. Kdyby se současní důchodci neuskromnili, budou mladí lidé bez penze, nebo ji budou mít velice nízkou. i v naší anketě mladí se smíchem říkají - budeme makat do devadesátky. Jestli se zeptáte nějakého teenagera, kterému je 18, 19, 20 let, jak si představuje svoji penzi, tak je to prostě úplné sci-fi, oni mají jiné starosti, mají před sebou 40, 45 let práce. Když se ovšem zeptáte nějakého pětapadesátníka, šedesátníka, tak samozřejmě ti lidé o tom hovoří úplně jinak.

S tím, co jsem tady teď přečetl, co se týče, tak souhlasilo 130 lidí a proti tomu, prosím vás, nikdo neví, co se stane za pět nebo deset let, vy tady predikujete, co se stane za 24 let, že za 24 let se tady zhroutí tento stát, že tady budou masy penzistů, kteří budou chtít penzi, ta mezigenerační solidarita nebude a celý stát se zhroutí. Takže nikdo neví, co bude za pět až deset let, natož pak za třicet let. Jestli mi tady řeknete, pane ministře, že víte, co bude za třicet let, jak se to bude vyvíjet, že máte nějaké predikce, tak prostě já tomu nevěřím, tomu, co nám tady říkáte. Šetřit na mladé je nesmysl. Co může stát udělat - je připravit pro ně spolehlivou ekonomiku a úřední služby. A teď je tady přímo napsáno: Okrádat, řekněme konkrétněji, omezovat seniory v blízké budoucnosti, je střílení zcela naslepo. A stále platí, že Česko je jednou z nejméně zadlužených zemí Unie a můžeme si případně i půjčit. Tady to opět zaznělo. Ta naše míra zadlužení je kolem 7 %, srovnatelné ekonomiky mají už dnes deset, jedenáct procent, i v tom píku (?), jak jsem si tady poznamenal za ty tři dny, co tu sedím, tak se to blíží k nějakým 11, 12 %, to znamená, že nemůže dojít k tomu, že bychom zkrachovali. Vy tady prostě strašíte, vytváříte tady náladu, která opět bude štěpit tu společnost, ty starší lidi vystrašíte, štvete mladé proti starým, a to je politika ministerstva práce a sociálních věcí, resortu, který vede KDU ČSL? Já se ptám. Takhle to je. Potom jo, pak se nedivte, že máte 3,5 %.

A teď to finální, kdybychom sečetli ta pro a proti, tak 709 osob souhlasilo s tím, co jsem tady už četl, že nemůžeme predikovat, co bude za 25 nebo 30 let, ten systém se prostě nezhroutí, musíme počítat, že se nám ekonomika zvedne. Musíme přece vlít nějaký optimismus do žil, i v pocovidových věcech. Máme teď po tom vysloveně špatnou náladu ve společnosti. A my, místo toho, abychom dělali všechno pro to, abychom povzbudili ty lidi, tak my vlastně přicházíme s takovou věcí, která ty lidi spíš srazí.

Sedm procent, pane Jurečko, se ztotožňuje s tím vaším návrhem a 93 procent je proti, takže kdybyste poslouchali občany, takže vy tady bojujete za něco, kdy ze statistiky sedm procent lidí tomu věří, tomu, co tady připravujete, 93 procent je proti tomu. Tak si myslím, že to také o něčem vypovídá. Že asi něco neděláte dobře. Takže pouze sedm procent respondentů vám věří, 93 procent lidí je proti.

Blížím se ke konci. Pokud se bude naší zemi dařit, to znamená celkově ta společnost bude bohatou, bude tady dobrá nálada, budeme věřit v podnikání, budeme věřit tomu, že se zvedneme, tak se to samozřejmě i propíše do nějaké propopulační politiky. Mladí lidé budou chtít mít děti, budou chtít zakládat rodiny a musíme prostě přinést nějakou naději. Vy tu naději nepřinášíte, vy tady tímto návrhem tuto naději pohřbíváte. Mladí lidé potřebují byty, potřebují půjčky, potom budou mít děti, ty děti jsou zárukou do budoucna dalších plátců toho průběžného systému, aby financovaly nás až v těch 81 letech nebo kdy půjdeme do penze.

Pokud se bude dařit ekonomice, poroste HDP. A k tomu jsou ještě ty otázky automatizace, otázky digitalizace, jak jste se tady někdo snažili zesměšnit, že nevíme, co bude za 15 až 20 let (?). Možná že některé ty profese úplně zaniknou. Nahradí to nějaká robotizace a podobně. Já jsem sám generace, když přišel první mobil, tak jsem na to koukal jak tele na vrata, když přišel první počítač s disketou, tak jsem tomu nechtěl věřit. A podívejte se, co máme dnes každý ve svém mobilu.

Za mne tedy nedošlo k žádnému konsenzu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP