Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(9.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Pan ministr vám odpoví prostřednictvím faktické poznámky. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já mám rád ty konkrétní příklady, a myslím, že ta debata je v tomhle opravdu potom hodně jako dobrá a děkuji za tu konstruktivnost. Když se podíváme na tu situaci v zemědělství, tak tady jednoznačně vidíme ten posun toho trendu v té robotizaci, obrovský posun technologií. Dneska když se podíváme třeba na jakých strojích pracovali naši rodiče, prarodiče, a v čem dneska v zemědělství fungujeme, je to obrovský progres, který tady je. Samozřejmě třeba některá specifika, živočišná výroba a podobně, tak tam vždycky jako ta lidská práce do určité míry bude a bude se velmi těžko nahrazovat nějakými robotizovanými věcmi.

Na druhou stranu když se podíváme na ty příklady, které jste uváděl dál, to znamená třeba i ta náročná práce fyzická typu kovář, to je typická náročná pozice, kdy tento člověk, když sečtu, by měl mít možnost odcházet po těch odpracovaných směnách dříve až o pět let plus tři roky předčasného důchodu, to znamená teoreticky až o osm. Finišer. Zase. Tady je předpoklad, že tady by měla být, nevím tu konkrétní pozici u toho zaměstnavatele, ale pokud je to práce celoročně venku, můžeme se o tom bavit jaká rizika jsou tam také, další jestli v těch současných podmínkách tito lidé některé z těch čtyř rizik tam nemají. Ale právě proto ty náročné pozice tady jsou takto nastavené.

Pokud jde o tu otázku zmíněné zeleniny a podobně. Tam dneska prakticky českého občana nepotkáte. Já mohu říct mojí zkušenost, já jsem z tršické chmelařské oblasti a tady třeba zavádění chmele, česání chmele, buď to dělají všechno zahraniční pracovníci, anebo to jdou dělat dobrovolně důchodci ještě. Většinou bývalí zaměstnanci toho daného podniku, kteří jsou v důchodě, kteří to mají na dohodu jako přivýdělek. Když se na to podíváme tím návrhem, ten pamatuje na ty konkrétní náročné pozice těch lidí, kteří dělají těžkou fyzickou zátěž.

A pak jenom poznámka. Já fakt nemám rád, když se tady používají informace, data, se kterými MPSV nepřichází. My říkáme, že to, na co dneska vidíme, je ročník narozený 1972, 65 let (Předsedající: Čas.) a sedm měsíců navíc.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Pan poslanec Pražák bude pokračovat ve faktických poznámkách, poté pan poslanec Juchelka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Pražák: Já děkuji za reakci, pane ministře. Chtěl bych se spíš jenom zeptat, jak jste říkal ty náročné profese. A kdo to bude určovat? Nebo jakým způsobem to bude? Když tedy jak říkáte třeba na tom finišeru, anebo i ten kovář a tak dále. Bude nějaká komise? Nebo kdo bude určovat to, jestli půjdu dřív do toho důchodu a jestli tam něco takového bude? Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou vystoupí pan poslanec Juchelka, poté paní poslankyně Hanzlíková. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já děkuji moc. Pane ministře, vy když tady hovoříte například o tom, že ti bývalí zaměstnanci třeba u těch sběrů chmelu budou potom samozřejmě sbírat dál, já tomu rozumím u těch důchodců. Nicméně říkám na rovinu, že jste jim snížili podmínky právě těm dohodářům před několika měsíci a že už to nebude tak jednoduché, ale budiž.

Nicméně kolega Pražák správně říká, že pokud se bude prodlužovat věk odchodu do důchodu - a znovu říkám, že ti, kteří se narodili v roce 2000, tak odejdou v sedmdesáti letech a třech měsících, tak automaticky odejdou později i do předčasného důchodu. To znamená třeba v pětašedesáti letech budou muset na tom finišeru ještě prostě pracovat, protože budou odcházet v sedmdesáti... Já rozumím tomu, že technologie jde kupředu, já sám to také říkám. Někteří se mi za to smějí, když mluvím o robotizaci a automatizaci a digitalizaci a že jí třeba možná budeme právě od toho roku 2050 i více zdaňovat, protože nahradí právě tu lidskou práci. Nicméně skutečně my musíme brát tu důchodovou reformu komplexněji, přesně s dopady na pracovní trh, s nabídkou nějakých rekvalifikací pro ty, kteří už skutečně na tom finišeru, vysokozdvižném vozíku a tak dále, pracovat nebudou moci. A mě zajímá, když tedy pracuji celý život ve skladu, udělám si zkoušky na vysokozdvižný vozík, pak už skutečně nemůžu ani u něj, je mi dvaašedesát let, rozhodl jsem se odejít do předčasného důchodu, což samozřejmě v tuto chvíli nemohu, protože ty podmínky jsou ztíženy, co potom budu dělat?

Co mi bude nabídnuto pro to, abych se stal třeba já nevím účetním? To je přece samozřejmě nesmysl. (Předsedající: Čas.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče, za dodržení času. Paní poslankyně Hanzlíková bude reagovat faktickou poznámkou, poté pan ministr Jurečka. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Já děkuji za slovo. Hezké dopoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové. Já velmi ráda navážu na kolegu, pana poslance Pražáka, protože on tady velmi pěkně, vlastně prakticky předvedl to, co já jsem tady říkala ve svém projevu trošku teoreticky, ale on jak to převedl opravdu na tu profesi v zemědělství, tak na tom je přesně vidět ten obrovský problém toho návrhu, který tady projednáváme. Já jsem tady říkala, že my vlastně už v současné době víme, že máme problém s tím, že lidi pracují dva až pět let v nemoci, a to je průměr. Takže u některých lidí to samozřejmě může být i víc.

A my přesto, že víme, že takováto situace už je nyní za současných podmínek, tak vláda prostě mění a ještě přidává. Takže vlastně ti lidé skutečně budou pracovat v tom důchodu už v nemoci. Mě nejvíc zaráží, že já věřím tomu, že třeba pan ministr úplně nám jako opozici věřit nemusí, ale vyjádřilo se k tomu Ministerstvo zdravotnictví. Kdo jiný v České republice má to právo se k tomuto vyjádřit ke zdravotnímu stavu. Mě velmi mrzí, že jsme neslyšeli vyjádření pana ministra Válka, protože bych to od něj tedy očekávala, je to jeho rezort, takže on by tady měl v podstatě tedy to vysvětlit, ještě navíc, když víme, že skutečně tam měli zásadní připomínku k tomu. Ale spousta dalších odborných komisí a lékařů se k tomu vyjadřuje naprosto jasně, že ta nemocnost tam je.

A navíc ani jsme neslyšeli nějakou jasnou odpověď od pana ministra, co se týká těch náročných profesí. Mně teď za ty dva dny, co to projednáváme, psalo strašně moc lidí, že se obávají, že právě ta jejich profese se vůbec do těch náročných nedostane, a to jsou lidi, kteří potom vlastně pojedou podle těch obecných pravidel, a to jsou pravidla pro předčasné důchody, které v říjnu 2023 vláda naprosto nevídaným (Předsedající: Čas.) způsobem zhoršila. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní s faktickou pan ministr Jurečka, poté pan poslanec Juchelka.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Řešili jsme to už myslím že předevčírem. U těch náročných pozic je to zákonná povinnost zaměstnavatele. Zákon o veřejném zdraví hovoří, dlouhé roky se to takto praktikuje jasně, že takovéto pozice musí být jasně označeny, definovány. U třetí, čtvrté kategorie je to samozřejmě po projednání s hygienou s tím, že už dneska se s tím spojují například četnější zdravotní prohlídky, například nárok na ochranné pracovní pomůcky, které zaměstnavatel musí ze zákona zajišťovat, a ten systém to dneska má ošetřeno, má to nastaveno. Tak tolik poznámka k tomuto.

Já jsem slíbil, že doplním o těch invaliditách a pokud jde o dočasné zdravotní neschopnosti, tak tady překvapivě to není ta kategorii lidí předdůchodové věku, ale je to kategorie 46 až 52 let, která má nejčastější zdravotní neschopnosti. To jsou data za rok 2023. Ale určitě to rádi dodáme. Víceméně já jsem rád, že se shodneme na tom, že pracovní trh a pracovní podmínky mají technologický posun, kvalitativní posun ve prospěch těch lidí na těch jejich pozicích, to je neoddiskutovatelný fakt, v naprosté většině oborů. A také chci říci, že se nám také mění ta řekněme personální politika ze strany jak zaměstnavatelů, ale i ze strany lidí. To, co bylo obvykle za našich rodičů, prarodičů, že lidé pracovali na jedné pozici prakticky celý život, tak to dneska se výrazně mění.

Dneska, myslím, že i ten člověk vnímá, že jako dělat opravdu těžkou fyzicky třeba náročnou práci celý život jako není ani jeho vlastní ideální trajektorie, byť ho to třeba baví, má k té profesi vztah. Ale pokud ten člověk chce opravdu jako mít i nějakou kvalitu svého života v tom produktivním věku, nemít to vysoké opotřebení, nemít nějaké zdravotní komplikace dříve a i v tom důchodovém věku potom mít pokud možno tu perspektivní pozitivní dobu svého života dobře užitou, tak i ti lidé dneska přemýšlejí nad tím, že v nějaký moment odchází a jdou dělat do nějakých jiných, méně náročných oborů, jako řidiči. Znám příběhy lidí, kteří třeba šli pracovat do různých (Předsedající: Čas.) jiných oborů. Tečka.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Juchelka bude reagovat s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Jiří Mašek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. A já jsem rád, že jsme se vlastně jakoby překlopili, protože z těch peněz, z těch prachů, z těch love, z těch rozpočtů, protože vy to děláte jenom kvůli rozpočtům, to znamená, že jenom škrtáte tu výdajovou stránku a zapomněli jste na ty příjmy, k tomu člověku samotnému, to znamená, že ty otázky, na které se ptáme, v kolika letech, jaké profese budou moci dělat, tak určitě ne, pane ministře, řidiče. To prostě není možné, aby někdo se rekvalifikoval na řidiče ve svých dvaašedesáti letech. Protože drtivá většina řidičů v tuto chvíli jsou také ti, kteří tahají to zboží z té korby vzadu a už na ty ruce nemohou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP