Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(21.50 hodin)
(pokračuje Martin Kukla)

Jinak jich tady tabulkově máte, že musíte sedět ve dvou řadách. Ale vidím tady dva. Takže pracují dva, protože tuto schůzi jste si svolali vy. A když už jde do tuhého, tak vytáhnete Andreje Babiše, to je dobré téma pro vás. Za všechno může Andrej Babiš a pak ho spojíte ještě s Ruskem. A nás taky všechny spojujete s Ruskem. Na mě pak lidé pokřikují, že jsem proruský na ulici. Já se jich nebojím, já s nimi jdu diskutovat a zeptám se, čím jsem proruský, nebo čím je Andrej Babiš bezpečnostním rizikem? A nikdo mi to nedokáže vysvětlit. Možná, že to slyšeli někde v televizi, a to jsou ta média, kterými vymýváte lidem hlavy.

Když se podíváme na Českou republiku, tak vydává zhruba 7,7, 8 % HDP na důchody. Průměr EU je 12 %. Itálie 15,9, Řecko 15,7, Francie 13,6, Rakousko 13 %, Česká republika v tuto chvíli 7,7. Podle Správy národní rozpočtové rady z roku 2022 je podíl starobních důchodů k HDP 7,7 %. A v té nejobtížnější době, po roce 2058, to bude zhruba 11,5 % HDP. Pak už to zase začne klesat. Tak já nevidím důvod, proč jste si v tuto chvíli vzali jako rukojmí seniory a pracující, kteří půjdou do důchodu. Vy nevíte, že právě posouzení vyspělosti zemí se určuje na výši důchodu a na životní úrovni? Vy jste jí prostě v tuto chvíli snížili a chcete jí dal snižovat tím, že lidé budou chodit jenom do práce a důchodci si neužijí. Jednak nedostanou tolik finančních prostředků, kolik by si zasloužili a jednak v tom důchodu budou velmi krátkou dobu. Protože nezlobte se na mě, ale jít do důchodu v dvaasedmdesáti letech, si nemyslím, že je vhodné. Já už jsem to tady říkal v technické poznámce, kdy jsem říkal, že jsem z jedné firmy, 5 000 zaměstnanců a ta firma na vlastní náklady pro ty dělníky poskytuje předdůchodový systém, a to znamená, že chodí do práce půlku pracovní doby a dostávají plný plat. Je to posledních pět let před důchodem.

Právě teď v šedesáti letech nastoupí do toho předdůchodového systému a do šedesáti pěti let prostě chodí 50 % mzdy. Ano, ta firma si to může dovolit. Ale nedokážu si představit, že lidé budou pracovat do dvaasedmdesáti let. Další, co ta důchodová reforma řeší, je předčasný důchod. Ano, vy to prodlužujete, že musíte mít odpracováno ne současných 35 let, ale 40 let. A do předčasného důchodu budete moci jít pouze tři roky před řádným důchodem. Já jsem říkal, že nebudu dlouhý, že se vejdu do deseti minut. Na závěr to shrnu. Tady nejde o žádnou důchodovou reformu, jde pouze o parametrické změny.

My jako hnutí ANO jsme proti zvyšování odchodu do důchodu. Myslím si, že věk 65 let je pro nás hraniční. Není možné, aby se státní rozpočet hojil na současných důchodcích. Já nerozumím tomu, proč současná vláda, pětikoalice má takovou pifku na důchodce. Je prostě třeba tady říct, že tato vláda se rozhodla zhoršovat život a životní úroveň v naší České republice. Budu hlasovat proti důchodové reformě. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji panu poslanci. S faktickou mám přihlášeného pana poslance Huberta Langa. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, paní předsedající. Na svého předřečníka bych chtěl reagovat na Martina Kuklu. On tady udělal krásný výčet toho, co všechno je tady špatně. Já tady vlastně dva dny jsem, dva dny to tady sleduju a řeknu, že absolutně nechápu pětikoalici, když týden před volbami do Evropského parlamentu přichází s novelou zákona o důchodovém pojištění v prvním čtení. Vy jste prostě sebevrazi. Vy nejste normální, protože to je jako byste nasedli do nějakého letadla kamikadze, kdy jenom dostanete benzín, abyste někam odletěli a už se nikdy nevrátili. Já nevím, jestli vám to vaši marketéři nějak doporučili nebo podobně, ale opravdu tady předstoupit před Poslaneckou sněmovnu, předstoupit tady před kamery, kdy i náš pan předseda dneska jednoznačně pojmenoval všechny ty věci, které jsou tam špatně, dva dny tady posloucháme, co tam všechno je špatně, vy prostě jste normálně šílenci.

Já bych samozřejmě neměl vůbec vystupovat, měl bych být šťastný za to, co vy tady vlastně říkáte, co vy tady obhajujete, obhajujete tady to neobhajitelné, protože nám samozřejmě přibude dalších možná pět procent, oběma opozičním stranám, co jsme tady ve Sněmovně, protože to přece nemyslíte vůbec vážně, co chcete udělat. Vy tady prostě chcete porodit v tom prvním, druhém a třetím čtení mrtvý dítě. Tady jednoznačně zaznělo, že pakliže se hnutí ANO za rok a půl, co všechny predikce vlastně zatím ukazují, a samozřejmě s pokorou k tomu přistupujeme, vrátí zpět do vlády, tím, že jste nebyli schopní se s námi na ničem dohodnout, tak my to zrušíme. Tak my tady prostě se bavíme o nějakým předčasným porodu něčeho, co prostě potom takhle zrušíme.

Vy tady na tom krvácíte, já to absolutně nechápu. Ani nerozumím tomu a nevěřím tomu, že máte na tom nějakou pětikoaliční shodu. Někoho to prostě napadlo, někdo se rozhodl, že to takhle udělá, ty parametrické změny jednoznačně dneska, včera, ti kolegové, kteří tomu rozumí ze sociálu tady ukazují, že to je nesmysl, prostě nemůžete se dožít jednadvaceti let, nedej bože vůbec, to je o nějakém zdraví prostě, a vy do toho takhle jdete. (Předsedající: Čas.) Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Požádala bych o zvážení těch metafor, byla velmi citlivá. Nyní pan poslanec Igor Hendrych.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Já metafory používat nebudu, já budu naopak striktně srovnávat. A děkuju panu kolegovi Kuklovi, který tady uvedl, že se skutečně jedná o parametrické změny, my to tvrdíme jako hnutí ANO úplně všichni a on to tady pojmenoval. A já si tady dovolím odcitovat z připomínkového řízení, resp. s názory Ministerstva zdravotnictví, které uvedlo v rámci připomínkového řízení.

"Nejedná se o důchodovou reformu, jak je často v médiích návrh novely zákona představován. Návrh zákona je souborem opatření, které mají přinést do důchodového pojištění zásadní parametrické úpravy. Jak je uvedeno v důvodové zprávě, jejich účelem je posílení finanční a sociální udržitelnosti základního důchodového pojištění. Jedná se vesměs o úsporná opatření restriktivního charakteru, která se nepříjemně dotknou všech budoucích žadatelů o starobní a invalidní důchody." Tolik citace z připomínkového řízení, které k tomuto zákonu uvedlo Ministerstvo zdravotnictví. A já opakovaně bych rád uvítal tady v této lavici za mnou pana ministra zdravotnictví Válka, aby nám nejen na tuhle, ale i na některé další výhrady, které Ministerstvo zdravotnictví v tom připomínkovém řízení uvedlo, aby se nám k tomu vyjádřil, jestli je to názor jenom těch úředníků jeho, těch odborníků, anebo i jeho. Já jsem ho tady moc neviděl, on tu tedy byl, ale nějak se nedral k mikrofonu, aby odpovídal tady na tyto, už několikrát položené otázky. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já také děkuji za dodržení času. Nyní je přihlášená paní poslankyně Iveta Štefanová a připraví se pan poslanec Mašek. Paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Já děkuji za slovo. Vážení kolegové, vážené kolegyně, já jsem zde krátce vyjádřím k tomu předloženému návrhu. Bavíme se tedy dnes o důchodech. A je potřeba a tady zopakovat, co je důchod. Důchod není nějaký bohulibý milodar od státu. Jsou to státem garantované peníze, zasloužené po celoživotní práci. To, jak tu dnes žijeme, je z velké části díky našim předkům a právě i současným důchodcům. Ti, kdo ten náš stát a naši prosperitu po celý život budovali, nám nic nedluží. To my dlužíme jim. To je třeba si uvědomit při každé debatě o důchodech. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP