Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(21.00 hodin)
(pokračuje Oldřich Černý)

Řekli jste prosím svým voličům v roce 2021, že jim zvýšíte věk odchodu do důchodu? Já si nevzpomínám, že byste to někomu takto říkali, že byste v té době tímto způsobem komunikovali. Postupné zvyšování věku odchodu do důchodu je však to, s čím velmi nesouhlasím, a podle různých průzkumů, co jsem viděl, s tím nesouhlasí ani většina naší společnosti a opět máme plné nesouhlasné e-mailové schránky.

Je také nutné zmínit, že věk odchodu do důchodu bude sice navázán na věk dožití, ovšem ne na to, v jakém zdravotním stavu lidé v tomto věku jsou a budou. Ne všichni mohou ze zdravotních důvodů opravdu plně pracovat až do x let. To si myslím, že je právě ta hlavní výtka občanů v souvislosti s vyšším věkem odchodu do důchodu.

A druhý faktor, se kterým zásadně nesouhlasím, je snižování valorizace důchodů, jinými slovy snižování reálné výše důchodů, aniž by se jakýmkoliv způsobem řešily příjmy důchodového systému. Podívejme se například na Japonsko. Tam mají výrazně vyšší věk dožití. Lidé se tam dožívají vyššího věku než u nás. Věk odchodu do důchodu se tam sice v posledních letech také zvyšuje, ovšem jen na 65 let. To by mělo platit od příštího roku. Byl 62 let a od příštího roku se zvýší na těch 65 let. Tedy vzhledem k podstatně delšímu věku dožití tam lidé ve starobním důchodu budou trávit o hodně delší dobu než tom vašem pětikoaličním návrhu, a to mají v Japonsku o mnoho větší problém se stárnutím populace, než máme my tady v České republice. Věkový medián mají v Japonsku přes 47 let, u nás je to zhruba 42 let. Japonci se ale s rychlým stárnutím společnosti uměli vyrovnat tím, že si lidé mohou v produktivním věku například spořit u svých zaměstnavatelů a v době odchodu do důchodu již mají naspořeno dost na to, aby během té dlouhé doby nestrádali. Bylo by dobré se inspirovat u zemí, které si něčím takovým již prošly. Tedy shrnuto tak, že nesouhlasím se zvyšováním věku odchodu do důchodu a se snižováním valorizace penzí, aniž by se jakýmkoliv způsobem řešil věk odchodu do důchodu.

Na závěr ještě uvedu, že naopak souhlasím s tím, aby například ten, kdo bude chtít po 65. roku pracovat dobrovolně, měl výhodnější podmínky například v tom, že by neplatil sociální pojištění. Zkrátka abychom pozitivně motivovali ty seniory, kteří se cítí zdravotně dobře a kteří chtějí pracovat, a naopak abychom neznevýhodňovali ty, kteří z různých důvodů už v tak vysokém věku plně pracovat nemohou. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já vám děkuji, pane poslanče, a my přistoupíme k dalšímu vystupujícímu, kterým je pan poslanec Radek Rozvoral, a poté se připraví paní poslankyně Margita Balaštíková. Prosím.

 

Poslanec Radek Rozvoral: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení členové vlády, ve svém vystoupení bych se rád vyjádřil k projednávání vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon o důchodovém pojištění. V úvodu vyjádřím názor poslaneckého klubu hnutí SPD, že je načase po dlouhých letech nečinnosti reformovat nastavený důchodový systém, pomocí kterého je poskytována penze více jak třem milionům příjemců. Předložená novela však ale žádnou reformou systému nepřináší, pouze přináší úpravu parametrických hodnot.

Zároveň ale musím pokračovat v tom, že hnutí SPD takto zpracovanou vládní novelu upravující důchodové pojištění v žádném případě nepodpoří, neboť k ní máme celou řadu výhrad, které následně uvedu. Zcela zásadní je z našeho pohledu tvrzení současné vlády, že tento zde projednávaný materiál znamená velkou důchodovou reformu, kterou naše republika potřebuje přijmout, a to z důvodu, aby byla zajištěna výplata penzí i pro budoucí seniory. Navrhovaná novela zákona o důchodovém pojištění přináší do oblasti základního důchodového pojištění pouze parametrické úpravy, jejichž účelem je posílení jeho finanční a sociální udržitelnosti, a proto jsou navrhována s cílem, aby se koeficienty pro základní výměry v budoucích 10 letech snižovaly, což ve finále bude znamenat výpočet nižší částky pro výplatu důchodu. Jak je uvedeno v důvodové zprávě této novely, dávky důchodového pojištění musejí i přes dosavadní nepříznivý demografický a ekonomický vývoj nadále zůstat účinným prostředkem k zajištění hmotného zabezpečení, především ve stáří a rovněž při invaliditě a při úmrtí živitele. Úroveň tohoto zabezpečení musí být důstojná a přiměřená předchozím dlouhodobým zásluhám pojištěných osob. Garanci funkčního, stabilního a udržitelného důchodového systému je třeba zachovat nejen pro současné důchodce, ale i pro pojištěnce, kteří se stanou důchodci v budoucnu. V hnutí SPD jsme přesvědčeni, že je povinností státu zachovat pro naše seniory důstojné životní podmínky i po tom, co ukončí například z důvodu věku nebo zdravotního stavu své zaměstnání. Splňují-li tito občané, co celý život pracovali a odváděli daně do státní kasy, nastavená kritéria pro výplatu starobních důchodů, nevidíme žádný důvod, proč těmto lidem výměru starobního důchodu snižovat. To je pro nás nepřijatelné a jenom to potvrzuje, jak současná pětikoaliční vláda nahlíží na naše slušné a pracující občany.

To, že Fialova vláda složená z koalice pěti stran ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů vůbec nehájí zájmy našich občanů, a to všech skupin, nás několikrát přesvědčila v průběhu svého více jak dvouletého působení. Poslanci těchto vládních stran by měli mít na paměti, že svým rozhodnutím ovlivňují životy všech našich občanů, včetně pracujících, rodin s dětmi, tělesně postižených a seniorů, kteří v současné době pouze doplácejí na špatná rozhodnutí současné vlády. Všem těmto občanům se po celou dobu vládnutí Fialovy vlády snižuje kvalita jejich života a stále více našich občanů se propadá do existenční chudoby. To by si měli všichni vládní poslanci uvědomit a plně respektovat, neboť občané jim v rámci parlamentních voleb dali důvěru a spoléhali na to, že zvolení poslanci budou jednat tak, aby se jejich životní úroveň stále zvyšovala.

Najít finance na udržitelný sociální systém je prioritní povinností každé vlády, která by měla přehodnotit svá rozhodnutí ohledně dle našeho hnutí nepotřebných výdajů a najít možnosti, jak naopak do státní kasy další peníze získat. Hnutí SPD současné vládě předložilo celou řadu návrhů, jak finance do státní pokladny získat, ale ta to systematicky ignoruje. Celou řadu návrhů úspor též konstatujeme před každým schvalováním programu schůze Sněmovny, kdy navrhujeme nové body na program jednání, které ale vždy poslanci vládní pětikoalice zamítnou.

Zde projednávaný vládní návrh novely zákona o důchodovém pojištění totiž neobsahuje to zásadní, což je zajištění nových příjmů do důchodového systému bez zvyšování daní a sociálního pojištění a nastavení systémové prorodinné politiky a podpory porodnosti. Hnutí SPD svůj plán důchodové reformy předložilo již před časem během vzájemných pracovních jednání ministrovi práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi a jsme připraveni, pokud budeme v budoucí vládě, ho případně realizovat v praxi. Jak už jsem se zmínil, oceňujeme, že s námi jako s opoziční stranou v rámci připravené novely ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka jednal. Jsme si dobře vědomi, že by se na realizaci důchodové reformy měli podílet zástupci všech politických subjektů zastoupených ve Sněmovně, a to včetně opozice. V našich řadách máme erudované odborníky, kteří mají co nabídnout v rámci zkvalitnění celého systému sociálních dávek. Naše poslankyně Lucie Šafránková je již druhé volební období místopředsedkyní výboru pro sociální politiku a jejím prostřednictvím jsme za hnutí SPD předložili celou řadu novel zákonů v této oblasti. Dalším expertem našeho hnutí přes sociální politiku je Mgr. Ing. Tomáš Doležal, který je velmi vstřícný jednání a v rámci této problematiky na nejvyšší úrovni.

Mimo konkrétních návrhů vztahujících se ke změně důchodového systému jsme navrhli i možné úspory ve státních výdajích. Vítáme, že se nám podařilo prosadit náš návrh na odpuštění důchodových odvodů pracujícím důchodcům a mírnější krácení předčasné penze lidem, kteří odpracovali 45 let. Též navrhujeme, že se musí významně podpořit porodnost v pracujících rodinách, aby naše země měla v budoucnu dostatečný počet aktivních plátců důchodového pojištění, kteří v našem průběžném důchodovém systému ufinancují důstojné důchody svých rodičů a prarodičů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP