Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(19.30 hodin)
(pokračuje Josef Kott)

Důchodová reforma nejen je nenahodilé a ostatní změny v parametrech jsou záležitostí na desítky, možná více let dopředu. A je zde zapotřebí, aby toto bylo důkladně projednáno a byla na tom shoda napříč politickým spektrem. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další vystoupí pan poslanec Štolpa. Připraví se paní poslankyně Oulehlová.

 

Poslanec David Štolpa: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové. Rád bych se také vyjádřil k zákonu, který vláda Petra Fialy hrdě nazývá důchodovou reformou. Já bych však spíše použil termín parametrické změny, a to bych byl ještě hodně mírný, protože to, co nám jako Sněmovně bylo předloženo, je opravdu daleko od skutečné reformy. Vláda se snaží předstírat, že její návrhy představují komplexní a udržitelnou změnu systému, ale ve skutečnosti to, co nabízí, je jen iluze reformy. Zvýšení věku odchodu do důchodu je nesmysl, ne reforma. Rád bych za sebe vysvětlil svůj postoj, proč tento návrh nejenže nepřináší žádná skutečná řešení, ale je také naprosto nespravedlivý a ve výsledku škodlivý.

Ale nejdříve se zastavím u něčeho, co nám v posledních pár týdnech a hlavně teď o víkendu přineslo radost a hrdost: Mistrovství světa v ledním hokeji. Náš národní tým skvěle reprezentoval Českou republiku a svými výkony se dostal až na vrchol. Byli jsme svědky skvělého hokeje, týmového ducha a odhodlání. Teď si představte, že by vláda Petra Fialy hrála mistrovství světa v realizaci důchodových reforem. Její výkon ohledně důchodové reformy by byl jen holým bojem o záchranu. Zatímco naši hokejisté zářili na ledě, vláda v oblasti budoucích důchodů jen klopýtá, fauluje a je zralá na trest do konce utkání.

Začneme tím, co vláda nazývá reformou důchodového věku. Chce zvýšit věk odchodu do důchodu. Představte si, že by vám někdo řekl, že musíte pracovat až do chvíle, kdy už sotva udržíte šálek kávy, natož abyste byli schopni efektivně vykonávat svou práci. Tohle je jejich řešení. Ve skutečnosti je to spíše trest pro všechny, kdo celý život tvrdě pracovali. Věk dožití ve zdraví je v naší zemi u mužů 60,9 let a u žen 62,5. To znamená, že vláda po lidech chce, aby pracovali i v době, kdy už mnozí z nás nebudou fyzicky schopni pracovat. Je to naprosto nesmyslné a nespravedlivé. Představme si například pana Nováka, který celý život pracoval jako zedník. Po 40 letech těžké fyzické práce je jeho tělo vyčerpané. Vláda mu teď říká, že musí pracovat ještě dalších pět let. To je, jako kdybychom požadovali po starém koni, aby táhl těžký vůz do kopce. Zdravý rozum nám říká, že to není možné, a stejně tak by nám měl říkat, že tento návrh není spravedlivý.

Vláda také navrhuje zrušit mimořádné valorizace a nahradit je mimořádným příspěvkem. Představte si to, jako kdyby vám místo slibovaného bonusu v práci dali jen nějaký poukaz do mekáče. Důchody nejsou sociální dávka, je to nárok každého občana, který si svůj důchod odpracoval. Mimořádné valorizace jsou pojistkou proti inflaci, která nás kvůli Fialově neschopné vládě sužovala a vysoké ceny nás sužují i nadále. Vláda místo toho, aby něco dělala s inflací, raději znehodnotí důchody. Kdybychom se bavili o důchodové reformě, diskutovali bychom o druhém a třetím pilíři, ne o tom, jak okrást důchodce.

A teď k ústavní stížnosti, kterou jsme podali. Naše hnutí se obrátilo na Ústavní soud kvůli mimořádným valorizacím a způsobu, jakým vláda tento návrh protlačila skrze Sněmovnu. A ono vyhlášení legislativní nouze, to je přece absolutní nesmysl. Podle vlády je inflace mimořádná okolnost. Já bych řekl, že mimořádná okolnost je spíše to, že vláda není schopna inflaci řešit, i když, jak jsme si za posledních pár let zvykli, neschopnost Fialovy vlády cokoliv řešit ve prospěch občanů zas tak mimořádná není. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí paní poslankyně Oulehlová. Nepřítomna. Pan poslanec Rais.

 

Poslanec Karel Rais: Dobrý den. Vážený pane předsedající, vážení ministři, pane ministře, vážené poslankyně a poslanci. Já bych volně navázal na projev pana Babiše, protože mně řadu věcí v podstatě přečetl vlastně z tohohle referátu, takže bude tady jistá provazba. Hnutí ANO v květnu minulého roku podalo Ústavnímu soudu stížnost na mimořádné valorizace i na projednávání v legislativním stavu nouze a obecně k porušování jednacího řádu během mimořádné schůze Sněmovny. Tato stížnost však nebyla kladně vyřízena.

Vládní představitelé tehdy a neustále pokračují ve své snaze ořezat státní výdaje, zvolili společenskou skupinu, která se může co nejméně bránit. Touto společenskou skupinou jsou dnes samozřejmě důchodci. Místo toho, aby vláda snížila náklady na svůj provoz, vláda zvětšila počet ministerstev, která samozřejmě zatěžují rozpočet. Nemůžu pochopit, proč dnes existuje například Ministerstvo pro evropské záležitosti, když předcházející vláda řešila tuto problematiku prostřednictvím oddělení na Úřadu vlády. Tak bychom mohli pokračovat.

Samozřejmě že vládním představitelům stávající pětikoalice ani náhodou nejde o to, aby českému důchodci pomohli. Zvolili jednoznačnou strategii, a to strategii, aby valorizace důchodů byla co nejpomalejší, jak to jenom půjde. Nárůst reálných mezd se do valorizace bude započítávat pouze z jedné třetiny, nikoliv z poloviny, jako tomu bylo doposud. Toto bych chtěl zde zdůraznit. Vládě dlouhodobě jde pouze o snížení a zpomalení jakékoliv valorizace důchodů.

A navíc relevantním ukazatelem růstu cen, který bude zohledňován ve valorizaci penzí, nebude již inflace plošná, tedy inflace, která se dotýká růstu cen všech komodit ve společnosti, ale pouze inflace, která se dotýká životních nákladů domácností důchodců, což znamená, že tady budou dva spotřební koše, spotřební koš důchodců samozřejmě, který tak, jak jsem říkal dopoledne, bude obsahovat flanelové košile, tepláky a podobně. Tak tam ta inflace v podstatě je velmi malá, a tím pádem tím pádem šance na nějakou valorizaci důchodů bude taky malá. Pochopitelně. Čili skupina důchodců se opět bude vzdalovat od životní úrovně pracujících, z důchodců se tak budou stávat osoby na okraji společnosti, což považuji za nedůstojný stav.

A takto ušetřené prostředky, desítky miliard korun, budou použity pro krytí deficitního rozpočtu. Můžeme diskutovat o tom, zda vláda se chystá okrást důchodce, či nikoliv. Odpověď je jednoduchá. Ona už je okradla, a to o těch 1 000 korun, o kterých mluvil pan Babiš, když při valorizaci sebrala všem důchodcům 1 000 korun za měsíc, na které v té době vznikl zákonný nárok, takže ta částka bude chybět při další valorizaci. Bohužel tuto retroaktivní činnost vlády schválil Ústavní soud. Dnes každý měsíc každý důchodce přichází v průměru o 1 000 korun, které již nikdy nedostane.

Výše důchodu je pouze číslo, podstatná je kupní síla důchodů, čili reálný důchod, a ten samozřejmě červnovou valorizací vláda snížila. A schválený vládním návrhem zákona, který předkládá valorizaci pouze z jedné třetiny růstu reálných mezd společnosti, nikoliv z jedné poloviny, jak k tomu bylo doposud. Společně s inflací dochází nebo dojde k postupnému ožebračení lidí, kteří celý život pracovali pro společnost.

Další podmínkou, která reálně zpomaluje navýšení důchodů, je vlastní valorizace, která se bude počítat z takzvaného důchodcovského spotřebního koše, a nikoliv ze spotřebního koše celé společnosti, takzvané plošné inflace. Shrňme si tedy fakta. Vláda Andreje Babiše v roce 2018 změnila u řádných valorizací důchodů vzorec, když se důchody začaly valorizovat o celou inflaci a polovinu růstu reálných mezd.***




Přihlásit/registrovat se do ISP