Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(16.50 hodin)
(pokračuje Věra Kovářová)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? (Hovor mimo mikrofon.) Ano, omlouvám se, prohlašuji toto hlasování za zmatečné, protože zde máme už přítomno velké množství ministrů, čili tento návrh je nehlasovatelný.

A nyní budeme hlasovat návrh paní předsedkyně Aleny Schillerové, která navrhuje přerušení do přítomnosti vlády.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 15, přihlášeno 139 poslanců a poslankyň, pro 63, proti 56. Návrh byl zamítnut.

 

Vypořádali jsme se se všemi návrhy, budeme tedy pokračovat v jednání. Nyní zde máme ještě faktické poznámky - pan ministr Dvořák, poté paní poslankyně Věra Adámková. (Ministr Dvořák se dostavil k řečnickému pultíku.) Momentíček, pane ministře Dvořáku, vydržte chvilku. Pan ministr Výborný je také přihlášen, ale až po paní poslankyni Adámkové. Tak. Já se omlouvám, já zatím nemám možnost zmáčknout stopky, abych vám nastavila dvě minuty na faktickou poznámku. Ano, už to funguje? Děkuji. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr pro evropské záležitosti ČR Martin Dvořák: Děkuji. Teď asi - a teď už funguje i mikrofon. Já vás asi překvapím, ale já jsem se přišel omluvit. Já jsem tím svým výrokem opravdu nechtěl spustit tuhle vlnu pouček o tom, že Parlament nebo Sněmovna je více než vláda. Já jsem chtěl omluvit neúčast většiny členů vlády, protože v tu chvíli prostě zasedala. Nechtěl jsem tím říci, že je to výraz naší neúcty ke Sněmovně, a opravdu mě moc mrzí, že to takhle bylo pochopeno. A na druhou stranu nemyslím si, že to byl relevantní důvod k tomu, aby tady opět byla zpochybněna moje kompetence a moje vládní funkce, to myslím, že bylo opravdu zbytečné. Přijměte prosím moji omluvu i za ty běžecké závody, omlouvám se, takhle jsem to nemyslel. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Věra Adámková, připraví se pan ministr Marek Výborný. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Moje poznámka samozřejmě, pane ministře, směřovala k tomu, co jste řekl. Omluva je jasná. Jsem ráda, že nemusím tady opakovat učivo základů společenských věc z primy víceletých gymnázií. Jsem ráda, že si to uvědomujete, a doufám, že už podobné excesy se tu neobjeví. Ono totiž nejste první, kdo to tady takhle řekl z této vlády. Já bych byla ráda, kdyby ta vláda věděla a ministři věděli, že opravdu jsou povinni se zodpovídat Parlamentu. A jestli se ty otázky líbí nebo nelíbí, to se může stát, ale od toho jsou ministři dané vlády a musí je strpět. Protože to také znamená, že jsou kompetentní a nebojí se otázek. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan ministr Výborný, poté pan poslanec Vondráček. Prosím, máte slovo, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Děkuji, paní předsedající. Já musím dát paní poslankyni Adámkové za pravdu. Myslím, že si to naše vláda velmi dobře uvědomuje, protože známe ústavu a víme, co z ní také vyplývá. Přesto si dovolím tady jednu věc říct, protože to jsem zaznamenal, když jsem přišel do sálu, a pan vicepremiér Jurečka, který tady mimochodem tedy už druhý den velmi trpělivě té debatě naslouchá a reaguje opakovaně, tak myslím, že plní přesně to, co mu ústava ukládá.

Tak opravdu dnes na jednání vlády nebyl ani jednu minutu. Pan vicepremiér do této chvíle obhajoval vlastně tisky schválené touto Sněmovnou, touto Sněmovnou na půdě horní komory, pokud se nepletu, Senátu. To byl ten důvod, proč tady byl omluven. Tak prosím pěkně, aby tady zaznělo na mikrofon, on skutečně byl na jednání vlády zastoupen paní náměstkyní.

A snad ještě jedna poznámka. Když jsem tady slyšel od paní předsedkyně Schillerové, že tahle vláda nedokázala vůbec nic. Tak jenom jeden střípek za všechny. K dnešnímu dni nám zůstává pouhých osm tisků, které nebyly implementovány, je to historicky nejnižší počet. My konečně jsme vyčistili ty skříně, které zůstaly po vás, po vašich super ministrech a dalších. Tak je to pozitivní zpráva. Já to říkám proto, že to je pozitivní zpráva, že se daří i vaším přístupem a rozhodnutím celé Sněmovny samozřejmě postupně všechny tady ty věci, které se nepodařilo osm let úspěšně dotáhnout do konce a transponovat do českého právního řádu, tak dotahovat do konce a říkám, historicky nejnižší počet. Dokážeme si zorganizovat Sněmovnu, máme od toho předsedy klubů, a pak nám to tady skutečně funguje. Takže není pravda úplně to, co tady - ale chápu, v nějaké emoci a populisticky zaznívá. Tak to jenom na vysvětlenou. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Radek Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo, pane ministře Dvořáku. Omluva přijata. Ale přesto bych se chtěl zeptat, než se rozprchnou zase úplně všichni ministři a pan premiér už tu zase není. Už to trvá dva a půl roku. Můžete nám někdo říct, proč je tedy ta vláda ve středu? Jaký máte ten zásadní důvod, že jste si dali vládu na středu? Protože paní předsedkyně Schillerová to říkala dobře, vždycky byly vlády v pondělí, počítá s tím jednací řád. Proto máme jednací dny úterý až pátek, protože se předpokládá, že v pondělí bude vláda. Koho to napadlo, že už dva a půl roku chodíte tady, když je Sněmovna, do té místnosti, myslím 106? Tam probíhá vláda, místo aby seděla ve Strakovce, kde máte prostě aparát, kde všecko funguje, tak se scházíte tady. A když je potom nouze nejvyšší, tak přibíháte sem do sálu Poslanecké sněmovny. Takže pořádně neděláte ani jedno, pořádně nezasedá ani ta vláda, ani pořádně nezasedáte tady v Parlamentu. My máme právem pocit, že pohrdáte Poslaneckou sněmovnou.

Já se chci zeptat opravdu věcně: Je tady někdo schopen mi vysvětlit, co je tedy ten důvod, proč už dva a půl roku to trvá? Proč už dva a půl roku máme ten nejproduktivnější den, když se má začít v devět ráno a končit v sedm večer, to se vždycky udělalo nejvíc práce v tu středu, tak my ji máme osekanou do 14 hodin? Pak nám nevyčítejte, že ta Sněmovna je neprůchodná, že se projedná málo tisků. I to je důvod, proč tady potom sedáváme do jedenácti hodin do večera. Jednoduchá otázka - proč? Vysvětlete mi, proč to je a proč nemůžete zasedat v pondělí jako všechny ostatní vlády? Děkuju. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Vyčerpali jsme zatím všechny faktické poznámky. Nyní je na řadě s přihláškou do obecné rozpravy pan poslanec Lubomír Brož, pardon, ano, pan předseda Okamura se přihlásil s přednostním právem. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já po svém včerejším vystoupení tady sleduju tu debatu ze strany Fialovy vládní pětikoalice a opravdu se tady úplně míjíme v těch správných argumentech. Takže já bych dnes ve svém vystoupení rozvedl, proč SPD tento návrh nepodpoří. Samozřejmě jsem to už zdůvodnil dostatečně včera, ale rozvedl bych to dalšími argumenty, a proč jsme podali, respektive já konkrétně jsem podal jménem klubu SPD návrh na zamítnutí.

Nepřekročitelnou červenou linií je pro nás u toho návrhu zákona jakékoliv zvyšování věku odchodu do důchodu, které chce Fialova vláda spustit už pro občany narozené v roce 1966. Dále nikdy nezvedneme ruku pro snižování poměru důchodů vůči předchozí mzdě, což vládní koalice plánuje spustit již od roku 2026. Bude to totiž znamenat pokles reálných důchodů a diskriminaci části seniorů.

A teď k těm argumentům, které bych ještě po svém včerejším vystoupení více rozvedl ještě z jiného pohledu. Podle dat Ministerstva zdravotnictví a Českého statistického úřadu se v průměru ve zdraví dožívají čeští muži 60,9 let a české ženy 62,5 roku, oproti tomu průměrný věk dožití je vyšší - u mužů 73 pardon 75,3 a u žen 81,3 let. Ale to jsou zcela odlišné kategorie. A vy to tady mícháte dohromady. K čemu tento posun a rozdíl vede? Lidé nad 61 let věku jsou častěji nemocní, což jim v důsledku toho významně snižuje jejich roční výdělek, a tedy i vyměřovací základ budoucí penze. Posunutí věku odchodu do důchodu tedy není nic jiného než trik, jak více ušetřit nejen na samotných nominální výdajích na důchody, ale i ve smyslu snížení výměry důchodů budoucím seniorům. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP