Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(16.40 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Když tady tak útočíte na pana Andreje Babiše a nazýváte ho tady neustále poslancem, tak já bych vám chtěla říct, že to je za prvé předseda hnutí a za druhé, on byl zvolen do té Poslanecké sněmovny, na rozdíl od vás, který jste byl na pátém místě a do Poslanecké sněmovny jste se ani nedostal, tak jste šel dělat politického náměstka a teď děláte ministra neexistujícího ministerstva. Takže já musím říct, že je to opravdu neskutečný, co tady předvádíte.

A víte, kdy měl ten Andrej Babiš ta jednání vlády? V pondělí v sedm hodin ráno. A víte proč vy je nemáte a máte ve středu? A proč může Sněmovna zasedat ve středu? Protože jste většina ministrů z Moravy a v pondělí byste se sem nedostali a museli byste brzo vstávat. Takže proto máte jednání vlády ve středu odpoledne a ještě si máte tu drzost sem teď jít a říct nám, že si dovolujeme říct, aby tady byl nějaký ministr, že máte jednání vlády. A není náhodou jednání Sněmovny? A kdo si svolal tu sněmovnu? Já anebo vy? Vždyť je to mimořádná schůze k nejdůležitějšímu tématu důchodová reforma, kde chcete vzít všem seniorům finanční prostředky. Takže, pane ministře, mlčeti zlato. (Potlesk z řad poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: S další faktickou se přihlásila paní poslankyně Zuzana Ožanová, poté paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní předsedající. No já jsem z vláčka čudlík poté, co jsem slyšela: "Vláda má jiné úkoly než sedět na plénu Sněmovny". Komu se zodpovídá vláda, vážení? Sněmovně. Ne Sněmovna vládě. Pane ministře, pokud to nevíte, tak nevím, co tam děláte. Já chápu, že jste svým vystoupením chtěl zakrýt to, že jste nesplnil svůj úkol být tady včas jako jediný člen vlády v 15 hodin, ale to už nezakryjete. V 15 hodin tu nebyl žádný člen vlády, vy jste přišel později a teď se snažíte to, že jste nesplnil úkol, který jste dostal, zakamuflovat tím, my máme vládu. Nemáte ji mít v době jednání sněmovny, nemáte svolávat sněmovnu v době, kdy chcete jednat. Svolali jste si to vy, ne my. Tak buďte té lásky a přijďte si nás aspoň vyslechnout. Tady bylo řečeno, že pan ministr Jurečka - já se omlouvám předsedovi klubu KDU, že přijde za 15 minut. No fakt nepřišel. Prosím vás, vám je to úplně jedno, vy na to kašlete a tvrdíte, že zasedá vláda, proto nic. Promiňte, vláda se odpovídá Sněmovně, pane ministře, zkuste si to někam zapsat.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Paní předsedkyně Schillerová s faktickou poznámkou. Připraví se paní poslankyně Adámková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Jako členka bývalé vlády Andreje Babiše si dovolím vám říct, už to řekli mí předřečníci, že naše vláda zasedala vždycky v pondělí. A zasedala v pondělí proto, aby nenarušoval se chod Sněmovny. To byl ten zásadní důvod, proč jsme měli vlády v pondělí. A pane ministře, máte to skutečně, jak řekli mí kolegové, popletené. Já si vzpomínám, jak jsem byla na jednom z prvních, druhých, třetích rozpočtových výborů, na jednom z mála, na které dorazil ministr financí Zbyněk Stanjura, byl tam dvakrát tedy za tři roky, a tehdy jsem říkala, že bych chtěla, abych chodil na ty rozpočtové výbory tak, jak jsem chodila já jako ministryně financí. A on tam odvětil: Nebudu chodit, protože zasedá vláda. No a to je přesně to, co jste si spletli. Vy tady máte sedět. Neprosadili jste za tři roky, tak jak vám to řekl náš předseda, vůbec nic. Přišli jste s touto škodlivou asociální, odpornou pseudoreformou a ani nemáte tolik slušnosti, abyste tady seděli a tvářili se aspoň, že to té Sněmovně předkládáte. Já chápu, že jste utekli, když nebyl schopen váš ministr práce a sociálních věcí zodpovědět naprosto elementární dotazy, které dostával od mých kolegů, nebyl schopen vůbec nic vysvětlit. To je ta vaše reforma, které vůbec, absolutně vůbec nerozumíte.

Čili já dávám procedurální návrh na přerušení jednání Sněmovny do přítomnosti vlády České republiky. Přijďte si to hájit. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, prosím o klid v sále. Máme zde procedurální návrh. Je tady další přihlášený, prosím pěkně, pan poslanec Letocha.

 

Poslanec Petr Letocha: Vážená paní předsedající, vážení páni ministři, kolegyně a kolegové. Já bych rád dal protinávrh k tomuto procedurálnímu návrhu a navrhuju, abychom přerušili schůzi do doby, dokud se nedostaví minimálně tři ministři vlády. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, zaznamenala jsem váš návrh. Pan poslanec Vomáčka, prosím.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Děkuji, vážená paní přesedající, dámy a pánové. Já dávám protinávrh, a to, abychom přerušili projednávání tohoto bodu, a to do 17 hodin.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, návrh na přerušení tohoto bodu do 17 hodin. Další přihlášený je pan poslanec Svoboda.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Vážená paní předsedající. Dovoluji si dát protinávrh, abychom schůzi přerušili do 17.10. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, přerušení do 17.10. Pan poslanec Navrátil.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Paní předsedající, děkuji za slovo. Já bych si dovolil z důvodu hygienické pauzy dát přerušení do 17.15. Myslím si, že 30 minut by každému mohlo stačit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane poslanče Navrátile, prosím pěkně, důvod na hygienickou pauzu? Nechcete dát nějaký jiný návrh, prosím pěkně? (Smích a veselí v sále.) Přátelé, moji milí poslanci a poslankyně, ráda bych vás požádala, abyste dávali návrhy přece jenom takové, které odpovídají té situaci, to znamená, ty důvody, které uvádíte, prosím pěkně, uvádějte tak, v jakém to jde duchu, ty návrhy. Jinak ty návrhy nebudu uznávat jako hlasovatelné. Děkuji vám.

Omlouvám se, pane ministře, my budeme hlasovat. Zaznamenala jsem žádost o odhlášení. Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Já přivolám kolegy z předsálí. Počkáme, než se ustálí počet přihlášených. Budeme tedy hlasovat. Já se obávám, že z důvodu hygienické pauzy... já bych považovala tento návrh za nehlasovatelný, pane poslanče, a pro příště prosím přiměřené protinávrhy. Děkuji vám. Čili o tomto návrhu pana poslance Navrátila nebudeme hlasovat.

 

Dále zde máme návrh pana poslance Pavla Svobody, který navrhuje přerušit jednání do 17.10.

Zahajuji hlasování a táži se, táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 12, přihlášeno 133 poslanci a poslankyně, pro 2, proti 102. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní hlasujeme o návrhu pana poslance Vomáčky, který navrhuje přerušit jednání do 17 hodin.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 13, přihlášeno 137 poslanců a poslankyň, pro 2, proti 104, návrh byl zamítnut.

 

Pan poslanec Letocha navrhuje přerušení projednávání tohoto bodu do přítomnosti alespoň tří ministrů vlády.***




Přihlásit/registrovat se do ISP