Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(11.50 hodin)
(pokračuje Lenka Dražilová)

Pokud totiž celý tento příběh skončí tím, že se slavně lidem sníží důchody a pak větší částky vyplatí například v doplatku na bydlení, tak nejde opravdu o nic jiného než o čistě populistické účetní hrátky. Ostatně co jiného než ryzí populismus je strašení lidí vládními poslanci o tom, že v důchodovém účtu nebudou peníze.

Dříve, než se k tomu dostaneme, tak bych se ráda zastavila u jednoho bodu. Reforma, kterou tato vláda předkládá, se dotkne nejvíc lidí narozených na konci šedesátých, sedmdesátých a osmdesátých let, tedy generace lidí, která vyrostla za socialismu a odmakala si přerod od socialismu ke kapitalismu, zažila deziluzi zpackané privatizace v režii ODS a také naprosté selhání TOP 09 při řešení dopadů globální ekonomické krize v nultých letech, které podobně jako nyní Česká republika zvládla nejhůře ze všech zemí EU. A této generaci, která po celou dobu platila sociální a zdravotní pojištění, vláda slavnostně oznamuje, že jsou jakýmisi vyžírkami, když chtějí mít důstojné důchody, a to jen proto, že pan ministr, ani nikdo z vlády nepřemýšlí nad tím, jak to udělat jinak. Jaké štěstí, že ta generace lidí, které nyní vládní poslanci chtějí snížit důchody, byla pracovitá. Generace lidí, kterou se chystáte potrestat, je poslední z těch, která zažila, na rozdíl od většiny vás ve vládě, socialismus. A to znamená jediné: mají schopnost improvizace a pro vás nečekaných řešení. Už vás jednou vyškolili, když si většina z nich zažádala o předčasný důchod dříve, protože to pro ně bylo výhodné. A stejně tak vás vyškolí i nyní. Ve svém okolí už slýchám třeba o jiných plánech na různé formy exitu z České republiky a sama na regionální úrovni vidím, jak rychle se rozjely různé formy byznysu v šedé zóně.

Absurdnost vašeho jednání vynikne nejlépe, když si dáme do protikladu vaše vyjádření. Na jedné straně si stěžujete, že v roce 2050 zde bude málo dětí, ale na druhé straně, co děláte pro to, aby to tak nebylo? Budoucím rodičům říkáte, že stát buď zkrachuje, nebo že bude potřeba zavést školné, placené zdravotnictví a v neposlední řadě, že nebude na důchody. Ostatně co děláte pro to, aby mladí lidé měli peníze? Zkoušíte je uplatit tu školkovným, nebo přijdete s absurdním nápadem na daňové prázdniny pro všechny, co mají tři děti a víc. Možná máte pocit, že za peníze se dá všechno a všichni koupit, ale ono to tak v životě není. Místo úplatků, říkala to kolegyně Pastuchová, máte pracovat na tom, aby zde bylo dost míst pro nejmenší ve školkách. I když zde musím uznat, že se připravuje zákon o dětských skupinách, které velmi podporuji, a souhlasím s tím, že má mít rodič volbu, kdy se vrátí do práce. Ale jsou další problémy. Třeba aby rodiče nemuseli dávat zápisné, když shání pediatra, nebo aby rodiče nemuseli mít obavy, že se jejich dítě bude chtít osamostatnit.

To, co mi vadí, ale nejvíc, jsou dvě věci. Za prvé, ten váš ageismus, věková diskriminace. Nevím, zda vám to vůbec dochází, ale slovy vašeho premiéra vysíláte do společnosti jediný signál, a to je to, že staří lidé stojí naši společnost moc peněz. Pořád dokola jedno a to samé. Tím, že jste stárnutí populace zúžili na debatu o penězích, jste se zasloužili o další vykopání příkopu ve společnosti. Je to vaše práce, že se nyní řada lidí okolo 50 let cítí méněcenná, a jako vlastně ti, kteří snad chtějí něco na úkor svých dospělých dětí nebo svých vnoučat. Jste to vy, kteří stavíte vnoučata a děti proti svým rodičům. Omlouvám se, ale opravdu se vám toto zdá normální?

A druhá věc, která mi vadí, je vaše salámová metoda. Pan ministr se několikrát chlubil, jak měli připravenu důchodovou reformu ještě před vznikem této vlády. A tak já se ptám, kde je systematická podpora zaměstnávání seniorů? Kde je ucelený systém domácí péče o seniory? Kde je strategie rozvoje lékařské péče? Kde máte třeba plán podpory byznysu pro seniory? Kde je rozvoj institucí pro trávení volného času seniorů? Kde jsou ve stavebním zákoně body, které usnadní život seniorům v nově postavených domech? A tak bych mohla pokračovat. Není nic. Místo toho, abyste z Česka chtěli udělat místo pro šťastný život, tak přijdete se škrtáním výše důchodů, a to je vše!

Jedna dnes už starší studie společnosti Unilever říká, že dnešní lidé se díky moderní medicíně a kosmetice cítí o 10 let mladší, než je jejich biologický věk. A i když to samozřejmě neplatí absolutně, tak z větší části ano. To, co bych čekala na úvod, je, že si tu pan ministr stoupne a představí nám celou svoji vizi stárnutí v Česku. Cíl, ten cíl, kam chceme dojít. Jaké očekává zapojení seniorů do společnosti, jak by měl vypadat jejich život za 10 až 20 let, jakou budoucnost nabízí generaci dnešních čtyřicátníků? A pokud jeho odpověď je, že budou na úřadu práce, popřípadě na nemocenské a pak brát nižší důchod, tak to je opravdu k zamyšlení. Nemyslím to zle, ale na škrty dnes už nepotřebujete lidskou sílu. To za vás dokáže udělat Excel nebo umělá inteligence.

U jednoho parametru bych se chtěla zastavit podrobněji, také zde už o tom byla řeč, a to je výchovné. Když pan ministr Jurečka představoval reformu, byla jsem upřímně překvapena, že se chystá zrušení výchovného za první dvě děti. Opravdu je to ten samý náčelník KDU, která v minulém volebním období za výchovné tak bojovala a společně s námi jej schválila? Že na to finančně doplatí hlavně budoucí matky, to bylo jasné, ale moc se nemluví o tom, že to bude mít velký dopad i na seniorky nebo i seniory, kteří už výchovné dostali.

Zopakujme si, co se chystá s výchovným. Za první dvě děti se výchovné vyplácet nebude a získají ho pouze ti, kteří vychovali tři a více dětí. Výchovné se přestane pravidelně valorizovat podle inflace a už napořád zůstane ve výši 500 korun. Poslední změnou je to, že se změní způsob výpočtu valorizace procentní výměry důchodů, která poroste bez započtení výchovného. A toto má platit i pro seniory, kteří už nyní výchovné pobírají. Jinými slovy nám Ministerstvo práce a sociálních věcí říká, že za 25 let bude mít výchovné hodnotu maximálně 45 %. Vůbec nikdo neřeší, že tady je nebo bude nějaká inflace, zkrátka důchodkyně si musí vystačit s tím, co jím bylo přiznáno, a že to za 10 či 20 let bude mít poloviční hodnotu, to nikoho netrápí.

Výchovné za první dvě děti bude postupně nahrazeno novinkou, která se nazývá fiktivní vyměřovací základ. Za mateřskou se bude do důchodu počítat fiktivní mzda ve výši mzdy průměrné. A pan ministr Jurečka rád říká, že to bude kompenzace zrušeného výchovného. A já vám teď přečtu, co říká důchodová správa. Aplikace fiktivního vyměřovacího základu povede u osob pečujících o děti do tří let ke zvýšení důchodu nejčastěji v pásmu 300 až 400 korun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP