Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(11.20 hodin)
(pokračuje Jana Pastuchová)

V tom filmu hraje naprosto úžasná herečka, dáma s velkým D, paní Jiřina Bohdalová. Její 93 let. A jak psali kritiky, ve filmu exceluje. Svému povolání se věnuje již téměř 87 let. Je to obdivuhodné, je to úžasné, je to jedinečné. A hlavně je to ojedinělé, protože většina národa není jako paní Jiřina Bohdalová. Pro většinu lidí není jejich práce určitým smyslem života, nenaplňuje je natolik. A i kdyby ano, nemohou ji vykonávat podle scénáře ušitého na míru a jejich zaměstnavatel jim mnohdy nevychází v maximální míře vstříc, protože to prostě není možné. Většina starších lidí, byť jsou vitální a mají velkou chuť do života, nemá možnost ve vysokém věku pracovat, protože zaměstnavatel se jejich pracovnímu tempu nepřizpůsobí, nevytváří někdy mnohdy pro ně schůdné podmínky. A je to pochopitelné. Je motivován ziskem, nejen aby zabezpečil sebe a svoji rodinu, ale také rodiny svých zaměstnanců. Bude-li stát před rozhodnutím, zda zaměstná pětatřicetiletou perspektivní ženu, kterou si sice bude muset zaučit, ale má u ní předpoklad, že ještě minimálně 20 let bude relativně zdravá, bude chtít chodit do práce, rozumí moderním technologiím a má touhu se vzdělávat a učit, nebo zda zaměstná zkušenou šedesátnici, která sice svojí práci skvěle rozumí, ale už je možná méně výkonná, s řadou technologií bojuje, nemá takovou motivaci učit se novinky, a navíc je pravděpodobné, že nějakou část svého příštího produktivního života stráví na nemocenské, jak se asi rozhodne? Nechci nikomu křivdit a paušalizovat, ale myslím, že to rozhodnutí u většiny zaměstnavatelů bude podle dosavadních zkušeností z trhu práce poměrně jasné.

A v tom je přesně problém vaší údajné důchodové reformy. Vy si tu na papíře zvýšíte navíc podivným způsobem věk pro odchod do starobního důchodu, stanovíte jasné podmínky a pravidla pro ty, kdo by do něj chtěli jít. Ale už neřeknete to B. Vůbec se nezamyslíte nad tím, že možná taky nebudou mít kde pracovat. Když dnešní padesátníci nebo pětačtyřicátníci za pár let skončí u svých zaměstnavatelů, kde mají hledat práci? Například mzdová účetní, klidně s vysokou školou, která 20 let pracuje u jedné firmy, skvěle ovládá její programy, systémy a vše, co k tomu patří. Ale ta firma skončí a paní bude 55 let. Ale 10 let ještě musí pracovat. Myslíte, že po ní někdo na trhu práce skočí? Někde relativně v okolí jejího bydliště, kde má rodinu, je babička, děti, lékaře, kde žije celý svůj život, že po ní někdo skočí a ještě jí nabídne důstojné finanční podmínky? Myslím si, že asi ne. A nabízí se, že by mohla někam dojíždět. Ale sami jste tady řekli, kdy vlastně už v tom věku pokročilejším, neříkám v 55, to je ještě snad brzy, ale do těch 65 let už to není takové, jako to bylo dřív. Možná by to nějaký zaměstnavatel udělal, pokud by k tomu byl motivován. Jenže právě ta motivační složka ve vašem návrhu naprosto chybí.

Vy chcete motivovat lidi k práci tím, že jim zakážete jít do důchodu! Nemotivujete zaměstnance k tomu, aby si přáli pracovat déle, ani zaměstnavatele, aby si přáli zaměstnávat lidi s určitým věkovým handicapem. Postupem doby tady možná vytváříte armádu zaměstnanců nad 60 let, kteří budou vykonávat nekvalifikované profese, jen aby neskončili na dávkách nebo na Úřadu práce, a vedle toho také druhou armádu, která přes svou povinnost pracovat prostě práci nenajde, takže nic jiného než Úřad práce a sociální dávky jim nezbyde. A toto vy nazýváte důchodovou reformou?

Vždycky jsem měla za to, že pokud něco reformujeme, je to pro dobro lidí a pro dobro státu. To se ale v tomto případě rozhodně neděje. Ta vaše údajná důchodová reforma je ze strany vlády jen další pokus, jak řešit rozpočtové problémy České republiky přes důchodový systém. To ale není důchodová reforma! Reforma by byla například nastavení druhého pilíře, motivace ekonomicky aktivních lidí, aby si dobrovolně spořili na stáří. Ale oni také nemají z čeho. Já myslím, že vaším prostřednictvím, pan kolega Vojtko včera řekl, že už mladí by si měli začít spořit. Ale z čeho? Podívejte se, kdo si dneska může dovolit vzít jenom hypotéku? Nemají na bydlení. Já s tím souhlasím, ať si spoří, určitě. Ale taky musí mít z čeho!

Pan premiér Fiala a vláda zdůrazňují, že neexistuje jiná možnost než navýšit věk pro odchod do důchodu. Vůbec se ale nezabývá otázkou, zda jsou občané schopni pracovat tak dlouho, zda to odpovídá jejich potřebám a zdravotnímu stavu. To je přitom velmi zásadní. Vláda se nezabývá dopady na jednotlivce, ale ani na ekonomiku a veřejné finance. Přitom právě odpovědi na otázky o schopnosti starších lidí pracovat, o očekávaném růstu onemocnění a invalidity a o vlivu digitalizace na trh práce by měly být klíčové pro navrhování udržitelných a spravedlivých opatření.

Jediný argument vlády, proč prodloužit věk pro odchod do důchodu, je ten, že se prodlužuje průměrný věk dožití. Jasně. Pokrok v medicíně nás udrží déle naživu. To ale bohužel neznamená, že jsme všichni schopni ve zdraví déle pracovat. To znamená, že výrazně přibude lidí, kteří se do důchodu promarodí. My jsme chtěli vidět nějaké analýzy, předpoklady, čísla, z nichž vláda při zvyšování věku pro odchod do důchodu vycházela. Kolik peněz bude stát prodloužení věku odchodu do důchodu na nemocenské, na zdravotní péči? Kde jsou nějaké analýzy, kolik bude lidí, co nevydrží tak dlouho pracovat? Kterých profesí se to bude týkat? A kolik to bude stát? Tyto analýzy prostě nejsou. Nikdo z nás je neviděl, přestože jsme o ně žádali.

Tahle vláda, tato koalice se rozhodla, že silou něco protlačí, a až se za pár let ukáže, že to je špatné řešení, protože je to nepromyšlené, oni už, doufám, u vesla nebudou. Pro většinu lidí v téhle zemi vládou protlačovaný systém nebude fungovat. A proč? Tady se vracím ke svému začátku: protože nejsme všichni paní Bohdalová.

Od pana ministra práce a sociálních věcí jsme se také dozvěděli, že se pracovní trh velmi změní kvůli digitalizaci. S tím asi počítáme všichni. Ale on řekl, že zhruba milion míst digitalizace změní a sto tisíc pracovních míst zanikne v horizontu deseti let. A já se ptám, co ti lidé budou dělat? Stále slýcháme, že je 3% nezaměstnanost a že zaměstnavatelé se o lidi perou. K tomu už tady mluvili kolegové a já to zkrátím, abych se neopakovala.

Myslím si, že důchodový systém by měl být postaven na spravedlnosti, úctě, dlouhodobé udržitelnosti, což o tom mluvíte všichni, ale bohužel mě tento vládní návrh, který si zde protlačíte, a myslím si, že to je špatně, protože je to tak zásadní zákon, na kterém by opravdu měla být shoda napříč politickým spektrem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP