Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(21.50 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

Já jsem to nepochopil. Tak já jenom chci říct, že počet úředníků je teď těch státních, nepočítáme učitele, hasiče, vojáky, ale státních úředníků 73 500. Vrátili jsme to na hodnotu, která byla před rokem 2015 od. Té doby ten počet setrvale rostl i za vlády Andreje Babiše ten počet byl větší, než je dnes, a my jsme ty počty seškrtali a budeme ještě seškrtávat. Náš cíl je minus 10 % úředníků. Tak tohle je jako mimo běžné téma k důchodové reformě. Malá ochutnávka, jak ta debata probíhá.

Ale teď smrtelně vážně, vrátím se k těm lidem, kteří jsou důchodového věku, respektive předdůchodového věku. Už dneska v tom systému podporovaných zkrácených úvazků pamatujeme na lidi 55 let věku plus. Díváme se ještě na nástroje, jakým způsobem podpořit zaměstnávání lidí, kteří jsou 60 let plus věku, například v rámci sociálního integračního podniku. Na tuhle kategorii lidí opět pamatujeme zvýhodnění zaměstnání těchto lidí. Ten tisk budeme projednávat taky za pár týdnů tady ve druhém čtení. To znamená, soustředíme se na to, ale rozhodně to teď nevypadá, pokud se nestane úplně nějaká nepředvídatelná situace, tak na příští roky, že by náš trh práce se tak výrazně změnil, že by po těchto lidech nebyla na pracovním trhu poptávka.

A na úřadech práce se snažíme dělat i maximum pro to, abychom tyto lidi dobře rekvalifikovali, abychom je na to připravovali. Ne v 60, tady paní kolegy se drží za hlavu, ale třeba ve 40 v 50, v 55 letech, protože ten trh práce si to bude do budoucna vyžadovat. Ano, ne každý to vždycky zvládne, ne každý třeba v oblasti digitálu, ale úkolem naším je vytvářet podmínky pro nastavení dobrého celoživotního vzdělávání. Doba se změnila, s jednou školou si nevystačíme celý život.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Peštová. Poté paní předsedkyně Schillerová, paní místopředsedkyně Richterová a další.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já bych chtěla zareagovat na paní poslankyni Richterovou, prostřednictvím vás. Vy tady říkáte, že jako Piráti jste se zasloužili o to, aby se započítávalo PhD., to znamená doktorand. Já jsem si ten doktorand dělala při práci. A chodila jsem do práce. A víte, já spíš jsem proto, aby se započítávala ta vysoká škola, než aby se mi započítával ten doktorand. Já chápu, že tam bojujete za pár, to je opravdu mizivé procento lidí, co zůstává na vysoké škole a nejde do té praxe. Já jsem do té praxe šla a ten, pokud jsem si chtěla rozšířit to vzdělání, anebo respektive tu vědeckou činnost, tak jsem si toho doktoranda udělala. A dělala jsem ho při zaměstnání. Tak nevidím důvod, proč by oni do té práce nemohli jít taky, jako jsem šla do té práce, ale tu vysokou školu bych prosím, kdyby se aspoň ta vysoká škola započítávala.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Ach jo. Tak, pane poslanče Kohajdo, prostřednictvím pana místopředsedy, já jsem o tom mluvila v projevu, ale já to ráda zopakuji, doufám, že mi ty dvě minuty budou stačit, když tak se přihlásím znovu. Ano, žádná důchodová reforma se nedá dělat bez příjmů, bez dodatečných příjmů. My jsme tady hovořili o, já jsem hovořila ve svém projevu, takže nevytrhávejte vždycky jednu část, hovořila jsem o tom, že by se měl vybudovat ten pilíř, říkejte mu třetí, jakýkoliv, strategických investic, notabene tato vláda, vaše vláda, to má v inovovaném programovém prohlášení vlády. Kde ho máte? Kde je? Když to tam máte?

Další věc, zatraktivnit penzijní připojištění. Další věc, zaměstnanecká forma spoření. A samozřejmě k tomu hospodářský růst a boj se šedou ekonomikou. A teď znovu. Vydáváme na důchody necelých 8 % HDP. Ke konci roku 2023 - dneska jsme se na to dívali na klubu - to bylo 7,7, pokud se nemýlím. Průměr zemí OECD je stejný. V roce myslím 2050 tam dojde k tomu peaku nebo 2045, až začnou odcházet Husákovy děti do penze a dostane se do peaku, kdy budeme vydávat 11,5 % HDP. Země jako Rakousko, Francie, Itálie, teď mám to někde na stole, jsou další, už dnes vydávají víc! Tak, jak to dělají? A ten peak vlastně bude trvat nějakých 20 let, možná plus minus. To znamená, my bychom to zvládli při trvalém růstu 2 % HDP. Takže nevytrhněte si vždycky něco, co se vám hodí. A spíš tedy zkuste, když budete tak laskav, odpovídat na moje otázky. Kde máte ty přínosy po letech? Kdy, jak jste k tomu dospěli? Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně, paní místopředsedkyně Richterová. Připraví se pan poslanec Nacher, poté paní poslankyně Ožanová, následovat bude pan poslanec Mašek, paní poslankyně Babišová a tak dále.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Krásný večer. Znova ta fakta. Protože jsme v situaci, kterou vy jste všichni dobře znali. Byla to první bod programového prohlášení vlády hnutí ANO. Důchodová reforma. Nestalo se nic, nicméně ta fakta, že nyní máme zhruba tři pracující na jednoho seniora, důchodový systém je průtokový ohřívač, do budoucna to budou dva pracující na jednoho seniora. Bude to prostě obrovská výzva. To je samozřejmě nějaká pravděpodobnost, ale velice, velice hraničící s jistotou, že to bude takto veliká výzva. Tak tuto situaci jste nepopírali. A nyní se tady máme zabředávat do nějaké zcela marginální debaty o době vysokoškolského studia, když to platí od roku 2010? Nyní se obracím na paní poslankyni Peštovou. A pokud hnutí ANO tak strašně vadilo, že se ta doba vysokoškolského studia nezapočítává do té doby nároku, tak mělo osm let na to to změnit. Osm let od té doby, co to bylo zavedeno, pak bylo ve vládě. Platí to od roku 2010 a my teď tuto přísnou podmínku zmírňujeme, protože chceme ukázat, že nám záleží na tom, aby ti doktorandi, kteří se věnují plně vědě a výzkumu, měli taky šanci vidět, že jsou bráni vážně. A to, že při řadě těch výzkumných aktivit není možné to skloubit s běžným zaměstnáním, to je taky pravda. Jsou prostě rozdílné druhy toho vědeckovýzkumného zaměření.

Druhá věc. Máme tam i věci jako sdílený vlastně vyměřovací základ pro manžele. Prostě něco, co umožní férovější rozložení pro toho muže a ženu. Máme tam, o tom jsem už mluvila, strašně důležitou věc pro to ocenění za dobu výchovy těch malých dětí, anebo za dobu péče o závislou osobu. To jsou všecko důležité věci z hlediska nespravedlností, co se jinak v tom důchodovém systému páchaly. Chci zdůraznit, že tohle prostě by měl každý vědět, že to v té reformě taky je. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Patrik Nacher: Tak děkuji. Já postupně. Já mám pocit, že ta debata jde úplně jakoby, my se neposloucháme. Vy vždycky, když už nevíte, co by, tak vytáhnete, co hnutí ANO řeklo před 10 lety, před 15 lety, před osmi lety. Vy nejste schopni dodržet ani to, co jste říkali v jednom volebním období. Před rokem a půl opakovaně premiér řekl, že nebudete sahat na věk odchodu do důchodu. Řekl to. Co se za ten rok a půl změnilo? Nic! Žádné volby nebyly, válka na Ukrajině už dávno běžela. Takže nic. Vy jste říkali, že nebudete zvyšovat daně, zvyšujete, zvýšili jste, dokonce jste kvůli tomu změnili vládní programové prohlášení. Tak nám to přestaňte říkat, co my jsme řekli před sedmi lety, když vy nejste schopni udržet myšlenku týden nebo měsíc! To je jedna věc. (Poslanci ANO souhlasně tleskají.)

A ta druhá, vy nás obviňujete třeba v souvislosti s migrací ze strašení. A vy tady neděláte poslední dva roky nic jiného. Vy furt strašíte. Zadlužováním - přitom jsme jedna z nejméně zadlužených zemí. Teď ty důchody. Já mám tady čísla, kolik dávají státy na důchody. Podíl, my jsme pod osmi procenty a za posledních deset let to tak osciluje kolem těch 8 %, tak se podívejte na ta čísla. Země vyspělejší než my, vyspělejší, ale zadluženější, tak ty dávají na ty důchody víc a určitě to takhle neřeší, jak to řešíte vy. Vy furt jenom takhle strašíte, ale obviňujete ze strašení nás. Tak když jsme na tom tak tragicky, že musíte zvyšovat daně, musíte permanentně sahat na ty důchody, tak proč kupujete nejdražší letadla na světě? Proč to tedy kupuje, když jsme na tom tak tragicky? To prostě nejde dohromady, to strašení, jak jsme na tom prabídně, a potom tyhle ty vaše nákupy.

Jinak to, že my to kritizujeme, neznamená, to je manipulace, to je komunikační manipulace, že nechceme dělat nic. Pozor, jo, vy jenom to zamlčujete, ty naše nápady a návrhy. (Poslanci ANO tleskají.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A nyní poprosím paní poslankyni Ožanovou, připraví se pan poslanec Mašek. Využiji času a přečtu omluvu. Pan ministr Výborný od 22 z pracovních důvodů. A nyní už máte slovo, paní poslankyně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP