(15.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Je problém Fialovy vlády a ministra Jurečky z KDU-ČSL, že s tím neumí efektivně naložit. Ty potřebné peníze jsou, jen je prostě nechcete vidět, nebo je raději zpronevěříte. Protože když lidem, důchodcům, seberete, co jim patří, a to nejen morálně, ale dokonce třeba i ze zákona, a dáte to někomu jinému, tak to je v principu zpronevěra a krádež.

A na závěr si dovolím znovu připomenout: pokud nemáte peníze, tak začněte vymáhat dluhy. Německo nám dluží podle odhadů cca 15 tisíc miliard za válečné škody a je to dluh, který je daný mezinárodními dohodami a je nepromlčitelný. Němci de facto vybudovali svou prosperitu i za naše peníze. A není to nic osobního proti Němcům. Jsou to fakta. V České republice investovali i peníze, které jsou naše. Stát by měl začít svoje pohledávky vymáhat. Takzvané reparace začalo po Německu ostatně vymáhat i Polsko, které je jinak velmi blízký spojenec Němců. Protože platí: přátelé buďme, dluhy si oplaťme. Když nám Němci zaplatí reparace, nebude problém ani s důchody, ani třeba s tím investovat peníze tak, aby vydělávaly i na důchody v budoucnu.

Teď bych ještě dodal, protože jsem tady zaslechl předtím, než přišla řada na moje vystoupení, že tady pan ministr Jurečka z KDU-ČSL hovořil cosi o tom, že snad někdo tady... ohledně atentátu na premiéra Fica. Takže já bych tady připomenul, že právě pětikoaliční poslanci minulý týden skandálně odmítli tady ve Sněmovně odsoudit atentát na premiéra Fica. Sněmovna minulý týden v úterý odmítla hlasy poslanců pětikoalice, tedy ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN, odmítla podpořit návrh usnesení hnutí SPD odsuzující atentát na slovenského premiéra Roberta Fica. Poslanci pětikoalice dokonce odmítli umožnit o tomto usnesení hlasovat. Přičemž žádný jiný, alternativní návrh než návrh SPD tady od nikoho nezazněl. Přitom Národní rada Slovenské republiky, tedy slovenský parlament, minulý týden hlasy všech přítomných 130 poslanců, tedy koalice i opozice, podobné usnesení odsuzující atentát přijala. V usnesení přijatém slovenským parlamentem - a znovu říkám, hlasovala pro to koalice i opozice na Slovensku - slovenský parlament vyzval politické strany, politická hnutí, média a nevládní organizace, aby nešířily nenávist vůči demokraticky zvoleným politikům.

Z tohoto chování poslanců české vládní koalice je jasně patrné, kdo a které politické síly v naší společnosti šíří nenávist, kdo ji rozděluje a rozeštvává. Kdo eskaluje napětí a kdo má naopak zájem na uklidnění situace a na svobodné a kultivované celospolečenské diskusi a na otevřené soutěži politických stran, programů a názorů. Chování politiků Fialovy vládní koalice v této věci považujeme za hanebné a zároveň i urážlivé vůči Slovenské republice, její vládě, jejím občanům. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Nyní s přednostním právem je přihlášen pan ministr Rakušan. Ale toho tady nevidím. Takže nyní přichází na řadu paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, začnu citací: Nesáhneme na odchody do důchodu, nezměníme věk odchodu do důchodu, do toho mechanismu nesáhneme. Tečka. Uhodnete, komu tato slova patří? Jsou to slova premiéra Petra Fialy, a to jen jedenapůl roku stará. Pronesl je v listopadu 2022 v rozhovoru pro TN.cz. Byla to slova jasná a byla to slova správná. A měla oporu v celé řadě významných demografických a zdravotnických studií, které před zvyšováním věku odchodu do důchodu nad 65 let varují. Byla to slova, která odpovídala praxi většiny států EU, které mají strop právě na 65 letech či níže.

A pro ty studie nemusíme chodit ani nikam daleko. Jednou z institucí, která zvyšování věku odchodu do důchodu nad 65 let odmítá, je samo Ministerstvo zdravotnictví vlády Petra Fialy. Cituji Ministerstvo zdravotnictví, které se v rámci připomínkového řízení vyjádřilo naprosto bez servítků. Opět cituji: Nelze neustále prodlužovat věk odchodu do starobního důchodu, neboť populace ve věku nad 65 let není v takovém zdravotním stavu, aby byla schopna podat potřebný pracovní výkon i v dalších letech. Konec citace Ministerstva zdravotnictví k nejdůležitější změně, kterou dnes projednávaný návrh obsahuje.

A mohla bych pokračovat dál, proč měl Petr Fiala v listopadu 2022 pravdu. Například aktuální čísla o tom, jak s narůstajícím věkem klesá zaměstnanost. Považte, již dnes, v období zcela minimální nezaměstnanosti, je bez práce téměř každý pátý ve věku 50 až 64 let. No a jak se tento ukazatel bude vyvíjet při zvyšování odchodu do důchodu směrem k sedmdesátce, asi netřeba složitě domýšlet. A předpokládám, že to bylo naprosto jasné i Petru Fialovi ve zmíněném a celkem nedávném rozhovoru. A pan premiér jako akademik určitě nebere na lehkou váhu ani souhrnnou studii trojice vědců z univerzity v Maastrichtu Patricka Pilipiece, Wima Groota a Mileny Pavlovy, podle které přes 60 % uskutečněných vědeckých prací v této oblasti dokazuje, že navyšování věku odchodu do penze má negativní efekty na lidské zdraví.

A neměl by brát na lehkou váhu ani studii Claudine De Meijer z Rotterdamské univerzity z roku 2013, podle které mají starší pracovníci vyšší předpoklady zdravotních problémů. Nebo studii Paula Bellabyho z roku 2006, podle kterého tehdejší britská důchodová reforma navyšující zákonem stanovený věk odchodu do penze posílila nerovnosti v oblasti zdraví z 13,5 % na neuvěřitelných 32,6 %. A známá je i další holandská studie z roku 2012, podle které navyšování věku odchodu do penze mělo silný zhoršující účinek na duševní zdraví v Nizozemsku a prudce snížilo pracovní spokojenost nizozemských starších mužů. A o tom, jak se s postupujícím věkem zvyšuje incidence rakoviny, procento dospělých s diabetem či kardiovaskulárními chorobami, už raději ani blíže zmiňovat nebudu. Nemyslím si, že by v této Sněmovně byl jediný poslanec, který by to chtěl zpochybnit nebo o tom polemizovat.

Pokud by se vám snad nelíbilo, že tady cituji převážně zahraniční expertizy, je mi líto. Fialova vláda a její ministerstvo práce, které je předkladatelem tohoto návrhu zákona, žádné vlastní analýzy přes opakované apely bohužel nepředložilo. Nejspíš proto, že žádné nemá. Alespoň žádné takové, které by jeho nápady podporovalo. Žádný seriózní vědec, troufám si tvrdit, by se totiž pod tento experiment na českém národu nepodepsal. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP