(15.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A proč to dělají? Protože je moudřejší peníze na provoz státu vydělat než donekonečna okrádat lidi na daních a odvodech. Přičemž pravdou je, že takzvané sociální a zdravotní pojištění není opět nic jiného než další daň. Mexičané Američanům znárodnili ropné společnosti a jejich státní firma PEMEX, která má monopol na veškerý prodej pohonných hmot v Mexiku, teď nejen vydělává na zdravotnictví anebo na důchody, ale díky ní také udržuje stabilní ceny.

Arabové, Číňané a další superbohaté země masivně investují státní peníze, a proto bohatnou ještě více. A vy? Vy seberete lidem peníze, zvýšíte jim daně a tyto peníze pošlete na Ukrajinu a Ukrajincům. A pak jdete české občany škubat znovu a ještě víc! Cesta není v tom, že v čase, kdy se rekordně zvyšují životní náklady, tak lidem peníze seberete, nebo jim dokonce zabráníte jít do důchodu v nějakém přijatelném věku. Důchod není nějaký, v uvozovkách, parazitismus, nýbrž nárok na odpočinek po celoživotní práci. A pokud si ten odpočinek mají lidé aspoň trochu užít, nemohou chodit do důchodu v 70. I těch 65 let je dost vysoký věk. Já ještě pamatuju, že za komunistů chodili ženy a těžce pracující, dále policisté či vojáci do důchodu v 55 letech a ostatní v 60. Samozřejmě nelze srovnávat životní úroveň před třiceti lety. Teoreticky bychom měli být dál. Ale kde jsme? Kdysi důchodce zaplatil za nájem zhruba 10 až 15 % příjmu. A dnes? Někteří platí jen za bydlení více, než dostávají důchod. I ubohá ubytovna dnes stojí kolem 15 000 korun měsíčně, což je víc než desetitisíce důchodů. Tohle byste měli řešit.

Vážené dámy a pánové, vy za reformu vydáváte opatření, kterým lidem znemožníte jít do důchodu v 65, a důchody začnete vyplácet později a později. Myslím, že velká část z vás, kolegové a kolegyně, kteří jste stejně staří nebo starší než já, mi dáte za pravdu, že už nemáme takovou fyzičku jako ve 30 nebo 40 letech. Neumím si představit, že bych v 65 letech vydržel plných osm hodin na nohou nebo že bych zvládl nějakou náročnější manuální práci po osmihodinovou pracovní dobu. Starší člověk má samozřejmě i horší veškeré motorické schopnosti, hůře se koncentruje, má pomalejší reakce. Takže nutit, aby třeba šofér kamionu jezdil do 70, je nezodpovědný risk. Znám a umím si představit zdravé a intelektuálně schopné výjimky. Ale to jsou výjimky! Plošně platí, že člověk nad 60 nemládne a rok od roku na tom bývá obvykle stále hůře.

Operuje se věkem dožití, a jakou dobu pak stát musí staré lidi živit. Průměrný věk dožití u mužů je u nás 76 let. To znamená, že průměrný muž by měl v budoucnu důchod deset a méně let. Jenže podle dostupných údajů naději na dožití ve zdraví, což je další parametr - dožití ve zdraví, věk dožití do zdraví - měly v České republice ženy ve věku 64 let a muži dokonce pouze 62,7 roku. Pokud bychom tedy chtěli lidem umožnit, aby alespoň jeden či dva roky si užili důchodu ve zdraví, museli bychom věk odchodu do důchodu dokonce snížit. A já si skutečně myslím, že by cílem mělo být nezvyšovat věk odchodu do důchodu. Měli bychom zefektivnit chod státu tak, aby se věk odchodu do důchodu nezvyšoval.

Řešení udržitelných důchodů, jak jsem už zmínil, není nereálné, jen je třeba problém s důchody řešit ve vícero rovinách. Vezměte prosím na vědomí, že opravdu nepomůžou vaše jednoduché účetní triky, tedy na straně příjmů zvýšíte daně, odvody a na té druhé nevalorizujete důchody, zvyšujete věk odchodu do důchodu, udržujete úmyslně inflaci, drahé energie, aby reálné příjmy důchodců klesaly, a současně udržujete vysoké výdaje státu jak na cizince, tak na vlastní správu. Stát se prostě musí naučit nacházet větší příjmy i jinde než ve výběru daní. Příklady jsem už zmínil a zmiňuji je zde pravidelně.

Srovnejme německou Deutsche Post a Českou poštu. Německá pošta a její dcery německému státu peníze vydělávají. A vydělává je pro Němce Deutsche Post dokonce i v České republice, jak známo. Česká pošta je naopak už desetiletí bezedná, ztrátová studna pod vedením ministrů vnitra, politických ministrů vnitra dosavadních vlád. Německý stát nebo spolkové německé státy mají podíly v mnoha dalších ziskových firmách, včetně Volkswagenu, který vlastní kdysi českou Škodovku. Největší podíl mateřské společnosti Daimler, která vlastní Mercedes a další, má například kuvajtský stát (Stát Kuvajt). A mimochodem tu naši Škodovku nepřímo spoluvlastní s Němci i katarský stát (Stát Katar). Volkswagen Group z 20 % vlastní stát Dolní Sasko a 17 % patří Kataru. Uniká mi jediný důvod, proč v takové firmě nemá ani haléř Česká republika. Proč většina výdělků plyne do zahraničí a ne českým občanům? Nedivme se, že v Německu mají vyšší důchody. Není to tím, že by tam měli větší produktivitu. To přece už dávno není pravda. Ale je to proto, že firmy přelévají uměle peníze do svých mateřských zemí. Takže Češi pracují na německé důchodce.

Další problém je, že opravdu ubývá lidí, kteří skutečně vydělávají peníze státu. Ubývají, protože stát spolu s neziskovkami propaguje a podporuje v praxi nepotřebné obory. Nepotřebujeme specialisty na gender, ale potřebujeme inženýry, zedníky, tesaře, zemědělce, strojaře, vědce, kuchaře, instalatéry, soustružníky a tisícovky dalších užitečných profesí. Stalo se módou říkat: studuj co nejvíc, ať nemusíš tolik pracovat a máš se dobře. To, co musíme našim dětem a vnoučatům dokola opakovat, je: nauč se pracovat a budeš se mít dobře ty i naše země. A vláda se také musí postarat o to, aby ti, co pracují, se skutečně dobře měli, a dobře se neměl ten, kdo naopak na práci druhých parazituje.

To, co je třeba říct v neposlední řadě, je, že současně s výše uvedeným by stát měl lidem život zlevňovat. Zmíněné Mexiko platí dětem obědy, školní autobusy a drobní živnostníci na tržištích neplatí daně. Co si vydělají, je jejich. Stát zajišťuje nízkou cenu nafty, ale také všech energií i vody, takže nízké jsou i ceny dalšího zboží a služeb. S námi srovnatelné Portugalsko má násobně nižší ceny léků. Česká republika je měla loni nejdražší v Evropské unii. V čem je rozdíl? Česká republika má nejmenší podíl levných genetických léčiv, nakupuje nejdražší léky, a tak máme extrémně předražené zdravotnictví. Kupujeme dražší léky než nejbohatší Západoevropané nebo Severoameričané. Řekněte mi, kde soudruzi na Ministerstvu zdravotnictví pod vedením ministra Válka z TOP 09 a (Ministerstvu) financí, tam je ministr Stanjura z ODS, kde dělají opět po dlouhá léta chybu? Po desetiletí máme samozřejmě procentuálně jedny z nejdražších telekomunikačních služeb a předražené bankovnictví. Předháníme západní sousedy už i v cenách potravin a dalších produktech.

Papež František nedávno řekl, byť v jiné souvislosti, cituji: "Silnější je ten, kdo myslí na lidi." Konec citátu papeže Františka. Myslete na lidi a nemusíte myslet na volební podvody pomocí korespondenčních voleb ani na cenzuru a trestání lidí za jejich názory. Myslete na lidi a oni vás přestanou nenávidět.

Dovolím si vám znovu připomenout jedno heslo SPD: Staří lidé nám nic nedluží, naopak my dlužíme jim. Naší povinností je hledat cesty, jak jim pomáhat, a nikoliv jak je oškubat a život jim ztížit, což předvádí Fialova vládní pětikoalice. Už dnes toho, co lidé odvedou do systému za celou dobu, kdy odvádějí, je daleko více, než z něj vyčerpají. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP