Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(11.00 hodin)
(pokračuje Viktor Vojtko)

K tomu, aby státní služba a státní správa mohly být pružné, efektivní, tak také musí být robustní a nesmí být závislé na úplně konkrétních lidech, protože pokud budou dlouhodobě závislé na konkrétních lidech, tak to je také špatně. Neznám žádnou firmu, která by tohle chtěla, protože v okamžiku, kdy ten člověk z nějakých důvodů i třeba odejde sám, tak se to celé zhroutí jako domeček z karet a to určitě nechceme.

Pětileté funkční období je z mého pohledu jeden z velmi důležitých nástrojů k tomu, abychom něčeho podobného dosáhli. Navíc RIA, která byla zpracovaná jako ex post k zákonu o státní službě KPMG v roce 2018, přesně stejné opatření doporučuje. Navíc u státních tajemníků to nevadí a najednou to vadí u vrchních ředitelů. U státních tajemníků je to zavedeno už od samého začátku. Takže ten argument úplně nechápu a myslím si, že jde jak proti trendům, tak proti tomu, jak by měla státní správa vypadat a fungovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou pan poslanec Jan Berki, poté paní místopředsedkyně Dostálová, prosím.

 

Poslanec Jan Berki: Díky, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, navážu jenom na kolegu Vojtka. Chtěl jsem připomenout, že ten model funkčních období máme i na jiných pozicích, a to nejenom přímo ve státní správě, ale i jinde.

Druhou věc, jenom aby tu nevznikl dojem, že ministři anebo jejich političtí náměstci nikam nechodí, tak musím říct, že co se týká výboru zkráceně školského, případně třeba mého podvýboru pro vědu a vysoké školy, tak nám tam pan ministr chodí. Pokud nemůže, obvykle tam je někdo z jeho náměstků. Pokud tam přijde vrchní ředitel, tak se dopředu na tom domluvíme, že to bude vrchní ředitel.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní paní místopředsedkyně Klára Dostálová s faktickou poznámkou, poté paní poslankyně Peštová.

Než dám paní poslankyni Dostálové slovo, přečtu omluvy. Roman Bělor se omlouvá od 13 do 13.45 z pracovních důvodů, Dvořák Jaroslav od 11 do 13 z pracovních důvodů a Robert Králíček od 10.15 z pracovních důvodů.

Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Já bych chtěla reagovat na všechny předřečníky. Nechci využívat klasické rozpravy, možná i tato faktická poznámka takto bude stačit. My jsme tady samozřejmě velmi intenzivně na startu nebo jsme odstartovali nové programovací období 2021 až 2027. Mě samozřejmě vždycky v souvislosti se zákonem o státní službě musí zajímat ty tři hlavní teze, které jsou i k čerpání evropských fondů, což je profesionalizace, stabilizace a depolitizace.

V kontextu toho, co tady zaznívá i od mých kolegyň, tak zejména u té depolitizace mám tedy trošičku obavy, aby to opravdu někde nenarazilo. Jenom se chci zeptat pana ministra, jestli jste to opravdu s DG EMPL diskutovali, nebo jaká je vlastně k tomu pozice Evropské komise? Protože mně přijde i trošku nešťastné, to tady říkal před chvilkou můj předřečník ohledně těch vrchních ředitelů sekcí.

Samozřejmě státní tajemník a vrchní ředitel sekce jsou fakt dvě odlišné pozice. Vrchní ředitel sekce, dříve to byli odborní náměstci... Je to opravdu trošičku zavádějící, protože ta představa, když si vezmu profesionalizaci a stabilizaci, ta dvě druhá témata, tak když každých pět let se to tam bude střídat jak na orloji, tak tomu ministrovi ve finále bude chybět historická paměť. To je prostě něco, co je pak na tom resortu velmi vzácného. Já opravdu před tím varuji, ale spíš se chci jenom zeptat pana ministra, jestli to je projednáno s DG EMPL, abychom se pak nedočkali nějakých závěrů, že to je nepřijatelné pro Evropskou komisi. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. K další faktické je přihlášena paní poslankyně Berenika Peštová, poté paní zpravodajka, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já mám něco podobného i ve svém vystoupení, které bude následovat ohledně toho, jestli to je v souladu... Budu zmiňovat samozřejmě, že došlo k nějaké úpravě služebního zákona právě proto, abychom mohli čerpat evropské fondy. Ale chtěla jsem zareagovat na své předřečníky, na pana poslance Vojtka, když se tady zmiňoval o tom, že nějakých pět let a tak dále...

Já s tím nemám problém. Ono je to ve své podstatě i motivační, protože když máte nad sebou Damoklův meč, tak vlastně je to motivační k tomu, abyste se snažil být lepší a lepší. Ale s čím mám problém, to je ta stabilita ministerstev. Protože samozřejmě když tam není ten kariérní řád, který tam byl ještě za nás - teď se to vlastně překopává a mění a budou se tam dělat změny, teď už se na to nebude hledět - tak právě ten úředník nebo respektive třeba ten čerstvý absolvent vysoké školy, který nastoupil jako ministerský referent na to nejnižší a postupně se dostával výš, tak tam právě byla vidina toho, že bude v tom kariérním řádu stoupat: Teď už to tam právě není, teď už to nebude.

Takže my jsme se třeba potýkali s tím, že do té státní správy jsme nemohli dostat lidi po vysoké škole, protože pro ně byla zajímavější soukromá sféra, protože tam jim nabízeli mnohem víc. Kdežto my jediné, co jsme jim mohli nabídnout, že tam ten kariérní řád je, že tam je možnost růstu. Teď už tam možnost růstu nebude, protože se to otevře úplně.

Když se podíváte do toho služebního zákona - říkám, také se o tom budu zmiňovat a zmínila jsem se o tom a určitě pan ministr to tam napsal - tak teď už vlastně podmínkou k tomu, abyste byl přijat, stačí středoškolské vzdělání. Potom samozřejmě jsem se koukala dál na ty motivace, co tam jsou, a to mě zarazilo - říkám, to taky budu říkat v tom projevu - tak tam k tomu, abyste si udělal maturitu, když tedy podmínka... (Předsedající: Čas.) Já to tedy řeknu v tom...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou poznámkou nyní vystoupí paní poslankyně Zuzana Ožanová. Poté bude reagovat s faktickou pan poslanec Vojtko. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Dovolím si vaším prostřednictvím zareagovat na kolegu Berkiho. Říkal, že jim tam chodí pan ministr nebo náměstci. Já zase jsem na výboru, kde prostě nechodí, kde vystupují vrchní ředitelé sekcí. Je pravda, že Ministerstvo spravedlnosti, když tam není pan ministr, tak přece jenom tam má náměstky, kteří jsou schopni - i ti političtí - obhájit ty právní věci. Ale nemám tu zkušenost, že by se to opravdu dodržovalo.

Tady vlastně obhajujete pět let, že je nějaká konkrétní doba. Nevím, jak jste ji předtím nastřelili, ale služební komisi jste dali na sedm let v návrhu zákona. Tak nevím, tam je pět let, tady sedm let, nebo si střihneme. Bylo by dobré to trošku sjednotit, zvláště když o tom budeme rozhodovat teď. To je, jako kdyby v polovině toho jejich přesoutěženého období, protože skoro všichni byli teď přesoutěženi - myslím si, že by nic nebránilo tomu, kdyby došlo ke změně této doby.

K dalším věcem se vyjadřovat nebudu, případně se přihlásím do rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní s faktickou pan poslanec Vojtko. (O slovo se hlásí ministr Rakušan.) Pan ministr bude vystupovat s přednostním právem nebo s faktickou? (S přednostním právem.) S přednostním, děkuji. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Viktor Vojtko: Děkuji za slovo. Já si dovolím reagovat, vaším prostřednictvím, na paní poslankyni Bereniku Peštovou. Konkrétně v té oblasti kariérního řádu je přece ta změna, která se tady připravuje a která je součástí tohoto zákona. Nějaký posun kupředu tady bude možný. Nebude třeba určený takhle striktně zákonem, jako někdy mohl být, ale ty úřady v tomhle směru mohou pracovat, jsou tam nové kariérní linky, které jsou nemanažerské a které právě dávají, myslím si, poměrně zajímavý prostor celé řadě odborníků, kteří pak na těch ministerstvech mohou být a nebudou chtít mít manažerskou ambici.

Tady, když se bavíme o vrchních ředitelích, tak to jsou přece manažeři, kteří mají samozřejmě i nějakou odbornost, ale vedle toho je tam nějaký odborný aparát a tam ta funkční období třeba nejsou a rozšiřuje se právě i možnost kariérního růstu v těchto pozicích. Ale nechci zaplevelovat teď úplně první čtení. Myslím si, že na to bude prostoru spousta si tyhle věci vydiskutovat a můžeme se o nich potom bavit dál. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Ještě než dám slovo s přednostním právem panu ministrovi, reagovat bude s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP