Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.00 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Úplně jinou oblastí je strategická komunikace státu. A toto je oblast, kterou skutečně rozvíjí naše vláda. Na Úřadu vlády vzniklo oddělení strategické komunikace, ale ve svých gescích pracují v oblasti strategické komunikace také jednotlivé rezorty. KRIT jste zmínil třeba na Ministerstvu vnitra pro oblast vnitřní bezpečnosti.

My jsme se rozhodli, že aktivity, které tu jsou, budeme koordinovat a pomoci té koordinaci by měl nový vládní koordinátor strategické komunikace, který bude teprve jmenován a kterým bude bývalý náčelník Vojenské policie Otakar Foltýn, který je poslední rok, jak jste správně připomenul, zástupcem náčelníka prezidentské vojenské kanceláře a tuto funkci samozřejmě vykonávat nebude a bude uvolněn pro výkon funkce vládního koordinátora pro strategickou komunikaci. Já si myslím, že je to správný krok i proto, že jak už jsem říkal, jak jste řekl i vy, tu existují některé aktivity na rezortech, které se věnují strategické komunikaci, (Předsedající: Čas.) a tuto činnost je potřeba koordinovat a spojit.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní s doplňující otázkou pan poslanec Králíček.

 

Poslanec Robert Králíček: Pane premiére, vy jste mi skoro neodpověděl na žádnou otázku, až asi na jednu. Tak já tu interpelaci dám písemně, protože chápu, že na ty věci je třeba více času. Nicméně se zeptám na dvě doplňující otázky.

První je, jak chcete dělat strategickou komunikaci, když nemáte k tomu žádný strategický dokument? A výroba nebo tvorba tohoto strategického dokumentu možná panu Foltýnovi, který z jeho životopisu moc zkušeností z komunikace nemá, a možná i pokud si přečtete některé jeho příspěvky na sociálních sítích, tak mu bude trvat poměrně dlouhou dobu. A pak přijdou volby. Takže nevím, jestli v tom ještě něco uděláte.

A druhá otázka: Jak chcete přesvědčovat občany o strategické komunikaci, hlavně ty, které soustavně urážíte a nálepkujete, a věří vám z nich pouze 2 %? Potažmo se chci zeptat, jestli jste připraven přestat používat tyto nálepky?

A Voice of Europe je spíš práce BIS, ne vlády. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní s reakcí vystoupí předseda vlády. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Já jsem, pane poslanče, mluvil o aktivitách státu. Komu čest, tomu čest. BIS jsem za její aktivity pochválil. Ale zmiňoval jsem kroky, které udělala následně vláda a vlády dalších zemí, což je důležité pro tu debatu, kterou tady vedeme. Odpověděl jsem vám na všechny otázky, i na to, že budeme pracovat se stávajícími kapacitami lidí, které máme a které se této oblasti věnují, a ty budeme lépe koordinovat.

Netvařme se, že strategická komunikace neexistuje. Naše vláda se na rozdíl od předcházející té oblasti začala věnovat. Já to nikomu nevyčítám. Ty věci jsou nové. Strategická komunikace je trošku starší. Boj s dezinformacemi je nový fenomén. Ale prostě děláme to my. Jistě, každý krok, který uděláme, nemusí být optimální u takové nové věci a hledáme ten správný model tak, aby byl efektivní, aby to fungovalo, aby strategická komunikace bezpochyby nesloužila nikomu k nějaké propagandě, propagaci politických a ideových postojů, ale byl to skutečně nástroj komunikace státu, kterým informuje o krocích nebo povinnostech, které má vůči občanům, nebo občané mají vůči němu, tak jak je to v jiných zemích.

A z toho, že funguje už strategická komunikace - udělali jsme několik kampaní: Česko informuje, kampaň lex Ukrajina VII a další bych tady mohl jmenovat a připomínat. Je také zjevné, že určitá strategie tady je. A na ní se samozřejmě musí pracovat dál.

Pokud jde o vaše poznámky, o nějaké nálepkování a urážení občanů... Já nikoho nenálepkuji, neurážím, kromě toho, že nazývám organizátory některých akcí nebo ukazuji, co jsou ti lidé zač. (Předsedající: Čas.) To si myslím, že je moje povinnost. A to je všechno. Už nemám čas.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Je to tak, měřím všem přesně podle jednacího řádu.

A nyní s další interpelací pan poslanec Radek Rozvoral. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radek Rozvoral: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane premiére, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil základní body novely zákoníku práce. Už od samého počátku se šíří mezi zaměstnanci oprávněné obavy, že některé návrhy jim spíše zhorší jejich situaci v zaměstnání, viz například výpověď bez udání důvodu. Novela zákoníku práce sice v navrhovaném znění výpověď bez udání důvodu neobsahuje, ale v rámci jejího projednávání zde v Poslanecké sněmovně mají poslanci ODS předložit pozměňovací návrh. Ten se má týkat právě výpovědi bez udání důvodu, což veřejně potvrdil ministr financí Zbyněk Stanjura v neděli 19. května v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Navrhovaný pozměňovací návrh my v SPD vnímáme jako neúctu ke všem zaměstnancům. Podle Aliance odborových svazů zní výpověď bez udání důvodu jako špatný vtip, neboť zásadně zhoršuje ochranu slabší strany, to je zaměstnanců v pracovních vztazích. Zaměstnanci předdůchodového věku se stanou nežádoucími, a to v době, kdy se uvažuje o prodloužení věku odchodu do důchodu. Též před touto výpovědí nebudou chráněni lidé v nemoci, matky samoživitelky, těhotné ženy a lidé se zdravotním handicapem. Výpověď bez udání důvodu může být také zneužívána k vyřizování účtů a umlčování nepohodlných názorů.

Z toho vyplývá i moje otázka: Proč vláda pod vaším vedením neustále zatěžuje život všem slušným a pracujícím občanům a rodinám s dětmi, kteří poctivě pracují? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a nyní má slovo předseda vlády Petr Fiala. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane poslanče, přejdu ten zvláštní název vaší interpelace, proč vláda zatěžuje slušné občany, i to, čím jste skončil. Ale přece jenom toho využiju, že jste to takto nazval, abych připomenul, že vláda naopak občanům, slušným občanům, jak jste to vy řekl, zjednodušuje život, nikoliv že je zatěžuje, jak se snažíte veřejnosti namluvit.

Připomenu tady pár věcí. Začnu třeba antibyrokratickými balíčky, které obsahují naprosto konkrétní opatření, která omezují byrokracii občanů a firem, kdy stát méně otravuje všechny občany. Vládou byly schváleny již tři. A opatření, která tam jsou a kterých je asi osmdesát dohromady, se postupně uskutečňují a ruší se takové věci, jako je třeba povinnost zaměstnavatele sestavit na začátku roku rozpis dovolených, zrušení vstupní lékařské prohlídky u zaměstnanců na nejméně rizikových pozicích, odstranění nadbytečné revize elektrických spotřebičů, odstranění povinnosti hlášení ukončení neschopenky a další a další věci, které zatěžovaly občany a zatěžovaly podnikatele, zvláště ty menší a střední, a přitom nic nepřinášely. A to je přesně opatření, které pomáhá slušným lidem a ukazuje důvěru, kterou k občanům máme.

Občanům také nepochybně pomáhá rozsáhlá digitalizace, do které jsme se pustili. Já bych řekl konečně, protože ty kroky už měly být dělány před mnoha lety. Digitalizace, která je prováděna na Ministerstvu práce a sociálních věcí, takzvaný Jenda, nová klientská zóna, v současnosti umožňuje občanům řešit řadu věcí čistě on-line z domova. Rodičovský příspěvek, přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, žádost o důchod on-line a tak dále, Portál občana vylepšený, zjednodušení života občanů, eDoklady, každý už můžete mít občanku v mobilu, nepotřebujete s sebou vozit řidičský a technický průkaz. Obrovské ulehčení pro lidi.

Teď máme za sebou úspěšný start systému pro podávání přihlášek na střední školy. Systém DiPSy. V rekordním čase stát realizoval přijímačky, odpadl stres rodičů a žáků a získali jsme cenné informace o nedostatečných kapacitách. Mohl bych tu mluvit o řadě věcí, které se odehrály v Portálu dopravy. A těch příkladů by byla celá řada. Mohl bych mluvit také o opatřeních, která jsme udělali pro ty, kteří se dostanou bez vlastní viny do nějaké nouze. Zvyšování existenčního životního minima, rozšiřování příspěvku na bydlení a tak dál a tak dál. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP