(20.50 hodin)
(pokračuje Jiří Strýček)

Já bych tady ještě zmínil, že samozřejmě my jsme byli, nebo nám bylo vytýkáno, že jsme změnili názor, co se týče korespondenční volby. Na druhé straně, co již ve veřejném prostoru tolik nezaznívá, je změna názoru předsedy vlády Petra Fialy na korespondenční volbu, i když tomu není tak dávno. On sám prohlásil - cituji: "Nové formy hlasování představují riziko. Pro demokracii je důležitá důvěra lidí a také přijetí porážky jako legální a legitimní. Platí dvakrát měř a jednou řež, než se rozhodneme pro jiné způsoby hlasování. USA bojují s nedůvěrou v regulérnost korespondenčních hlasů posílenou rozdílnými zákony v jednotlivých státech, což ovlivňuje sčítání a zdržuje vyhlášení výsledků. Netrpělivost, podezřívavost a rozhořčení jsou pochopitelné bez ohledu na to, zda jsou namístě. Toho ať si všímají sociální inženýři, co u nás chtějí pořád něco měnit." Tolik z citace pana premiéra.

Jak jsem již uvedl na začátku svého vystoupení, uvedená novela zákona zde přichází formou poslaneckého návrhu bez jakéhokoliv odborného připomínkového řízení, bez nedostatečného prostoru pro diskusi. S ohledem na změny volebního systému, které jsou vždy zejména pro veřejnost velmi citlivé, tento návrh absolutně postrádá například testovací fázi, tak jak je tomu zvykem u jiných států. Zásadní změna ve volebním systému bude místo hledání konsenzu prosazena na sílu. Konsenzus by se hledal určitě lépe, kdyby pětikoalice tak okatě nespěchala ve prospěch zavedení korespondenční volby kvůli parlamentním volbám v roce 2025.

To je asi za mě všechno. Ještě bych se zmínil, že do systému jsem nahrál pod číslem sněmovního dokumentu 4244 svůj pozměňovací návrh, který předkládám spolu s kolegou Jirkou Maškem a který se týká data a času přijetí doručovacích obálek na zahraničním úřadě. K tomuto pozměňovacímu návrhu se samozřejmě přihlásím v podrobné rozpravě s jeho odůvodněním. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Dále je na řadě paní poslankyně Maříková. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Korespondenční volba se stala tématem vášnivých diskusí a kontroverzí, které odrážejí složitost demokratického procesu. Návrh zákona o možnosti hlasovat korespondenčně pro občany České republiky žijící v zahraničí přinesl do veřejného prostoru mnoho otázek a obav. Diskutuje se o rizicích spojených s touto formou hlasování, jako je falšování hlasů, odcizení, nátlak na voliče či technické chyby. Zároveň je kladen důraz na principy volebního práva, jako je všeobecnost, rovnost a tajnost hlasování. Tento legislativní krok, který přináší značné změny do českého volebního systému, vyvolává řadu důležitých otázek týkajících se demokracie a transparentnosti volebního procesu.

Je zásadní, aby byla veřejnost informována a měla možnost se aktivně zapojit do diskuse ohledně této klíčové změny. Otevřená a důkladná debata by měla být prioritou, aby bylo možné zhodnotit všechny aspekty nového zákona a minimalizovat rizika spojená s jeho implementací. Je důležité, aby tvůrci tohoto předpisu zdůraznili důvody pro jeho zavedení. A do této doby to stále neudělali. Navíc by měla být zajištěna nezávislá a objektivní analýza dopadů nového zákona a jeho souladu s ústavou a mezinárodními standardy. Veřejnost by měla mít možnost se seznámit s veškerými faktory a následky této změny, aby mohla vyjádřit svůj názor a případné obavy. Transparentnost a participace jsou klíčové pro legitimní a důvěryhodný volební proces, který je základem demokracie. Je třeba dbát na zachování důvěry ve volby a respektovat pluralitu názorů v rámci společnosti. Každý krok, který ovlivní volební systém, by měl být pečlivě promyšlen a podroben důkladnému a kritickému hodnocení s cílem zajistit spravedlivé a transparentní volby. Otevřená komunikace a široká podpora veřejnosti jsou klíčové pro úspěšné provedení takové legislativní změny. A to v tomto případě prostě není. Je důležité, aby veškeré obavy a námitky byly vyslyšeny a zodpovězeny, aby bylo dosaženo co nejširší shody a legitimity nového volebního systému. Pouze prostřednictvím důkladné a transparentní diskuse lze zajistit, že nová pravidla budou reflektovat potřeby a hodnoty české společnosti a přispějí k posílení demokratických principů a procesů. Jedině tak lze minimalizovat rizika spojená s implementací nového zákona a ochránit demokratický volební systém v České republice.

Zásadní otázkou zůstává, zda je tato změna skutečně nepostradatelná pro demokracii a zda stojí za možná rizika spojená s tímto způsobem hlasování. Je důležité zvážit, zda se tímto krokem nenarušuje integrita volebního procesu a zda se neotvírá prostor pro zneužití či manipulaci s hlasy voličů. Každá inovace ve volební systém by měla být pečlivě promyšlena a zvážena s ohledem na dlouhodobé důsledky pro demokratické principy a procesy.

Korespondenční hlasování může být dvousečnou zbraní. Zatímco zvyšuje dostupnost pro voliče mimo domovský obvod, přináší s sebou i rizika, jako je možnost manipulace nebo zneužití hlasů. Je klíčové zajistit, aby každá změna volebních postupů byla pečlivě zvážena a chránila integritu demokratického procesu. Důsledné monitorování a kontrola jsou nezbytné pro zachování důvěryhodnosti voleb a ochranu demokratických hodnot. Je důležité si uvědomit, že každá změna ve volebním systému může mít dalekosáhlé důsledky. Korespondenční hlasování může být pro některé voliče velkou výhodou, ale je třeba pečlivě zvážit, zda neohrožuje základní principy demokracie. Bezpečnost a transparentnost voleb by měly být vždy na prvním místě, aby byla zachována legitimita volebního procesu a důvěra veřejnosti v demokratický systém.

Navzdory všem rizikům se rozhodla pětikoalice prosadit nový zákon o korespondenční volbě, který považuje za klíčový bod jejich programu. Je tolik důležitý, že návrh zákona není předložen jako oficiální vládní návrh, ale je podán jako iniciativa poslanců. Tím se vyhnuli složitému připomínkovému procesu a zásahu Legislativní rady vlády, která by mohla zákon značně pozměnit, jak již bylo tady naznačeno.

Vláda pětikoalice plánuje zavést možnost hlasovat korespondenčně pro občany, kteří jsou v době parlamentních voleb mimo hranice státu. V současné době je hlasování možné na diplomatických úřadech. Občané žijící v zahraničí mají tedy možnost volit stejnou formou jako občané žijící v České republice. Naopak zavedením korespondenční volby ze zahraničí budou občané žijící v zahraničí zvýhodněni, což může být nyní účelové a může vést k pozdějšímu zavedení korespondenční volby také zde v České republice.

Ze současného návrhu zákona není známo, pro jaké územní obvody, popřípadě části územních obvodů zastupitelských úřadů budou moci voliči využít korespondenční volby. To bude v rukách Ministerstva zahraničí, které bude vycházet z dostupnosti a poskytování poštovních služeb v příslušném území. Zda bude vycházet pouze z dostupnosti poštovních služeb, nebo bude skrytě ovlivněno také jinými faktory, se můžeme jen domnívat. Už to samo o sobě je problematické, že územní obvody v zahraničí bude vybírat Ministerstvo zahraničí. Je důležité si uvědomit, že vláda České republiky se obměňuje každé čtyři roky, a každá vláda má tedy i možnost rozhodovat o územních obvodech podle místa, kde se nacházejí třeba jeho (její) voliči, tudíž že bude ovlivňovat volby ze zahraničí. Takový postup může být diskriminační vůči těm, kdo nebudou mít možnost hlasovat korespondenčně a budou nuceni navštívit příslušný konzulát.

Hlasování pomocí poštovních služeb nese určitá rizika. Neexistuje zde záruka, že výběr bude probíhat bez zásahů, a zvyšuje se tak prostor pro manipulaci s volebními výsledky. Při rozhodování ve svém domově jsme izolováni. Navíc není možné ověřit podmínky, za kterých volič vloží svůj hlas do obálky. Dokonce nelze zjistit, kdo obálku skutečně uzavírá. Pokud má někdo skutečný zájem o to, jak se jeho rodná země řídí, i když v ní není fyzicky přítomen, měl by se odtrhnout od pohovky a udělat základní krok pro podporu své země, navštívit příslušnou ambasádu a vyjádřit své právo hlasovat, stejně jako je to možné v současnosti. Tato možnost je k dispozici pouze jednou za čtyři roky a slouží jako oslava práva a svobody, s nimiž by se mělo nakládat s úctou. Volby nejsou soutěží o popularitu. Je to o zodpovědnosti a uvědomění si, že každý hlas ovlivňuje podobu země a budoucnost těch, kteří v ní žijí. Proto je důležité, aby ten, kdo chce skutečně ovlivnit dění ve své zemi, projevil ochotu vykonat své hlasovací právo stejně jako občané v České republice, kteří se musejí vydat k volební urně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A pokračujeme v rozpravě. Nyní je na řadě pan poslanec Brož. Pane poslanče, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP