(11.10 hodin)

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Děkuju. Tady toho zaznělo mnoho. Tak to, že jsme to otevřeli u tohoto tématu, je logické, protože řešíme kompetence. A to, že SZPI bude tím orgánem, který bude kontrolovat dodržování regulace psychomodulačních látek, to ad jedna. Musím se ohradit proti tomu, že bychom dělali něco za zády paní předsedkyně Crkvenjaš. Já doufám, že ona to může potvrdit. To nebylo žádné překvapení pro naše poslance, ta debata se vedla několikrát, my jsme absolvovali x jednání i za přítomnosti paní předsedkyně a dalších předkladatelů a bylo to takto vykomunikované. Já bych si nedovolil, já bych si nedovolil sem předložit něco, co by nebylo domluveno se všemi zástupci vládních poslaneckých klubů v rámci zdravotnického výboru. Tak věřím, že toto paní předsedkyně Crkvenjaš může potvrdit, opravdu ji tady nedostávám do žádné svízelné situace. Ona o tom byla informována, u těch debat byla a všichni s tím takto souhlasili.

Respektuji, je to legitimní, že se domníváte, že mají tady zůstat dvoje kontroly, že se to má vykonávat jednou, druhou. Každá přistupuje k tomu jinak, dává jiné pokuty, má jiné metodiky. Je to legitimní názor. Já tvrdím, že ne, že i vůči těm provozovnám se to má zjednodušit.

K tomu, co říkal pan poslanec Kasal. No tak takhle to přece není. Copak do školní jídelny chodí Státní zemědělská a potravinářská inspekce? Já o tom tedy nic nevím. Tam chodí teď a bude chodit i nadále hygiena. No samozřejmě. A na tom se nic nezmění. To je totiž uzavřené stravování, to není otevřené stravování. A my tady řešíme to, aby v tom otevřeném stravování, to znamená v restauracích, občerstveních, barech, tak aby tam nechodily na to samé dvě instituce, a to je celé. Já myslím, že to je logické naprosto. Vy se tady pohoršujete nad tím, že to není logické. No je to logické, samozřejmě. Ale legitimně respektuji, že byste chtěli ponechat tu dvoukolejnost, protože je tady nějaká historická tradice. Já se domnívám, že naopak máme jít cestou debyrokratizace a zjednodušování. Děkuju za podporu této části (Předsedající: Čas.), jakkoliv to důležitější je samozřejmě regulace psychomodulačních látek.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Tak nyní pan poslanec Milan Brázdil, paní poslankyně Němečková Crkvenjaš a další faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Kolegyně, kolegové, to je zmatek, co? To je mazec! My tady vlastně máme návykové látky - pro děcka ne, pro dospělé ano. K tomu někdo přehodí a ani se to neví, ani předkladatelé to nevědí, vlastně něco potutelně tam dají. Důvod nikdo neví proč. Aby se ulehčilo těm stravovacím zařízením? Pro koho to je dobré? Za tím musí něco být. To není jenom tak, aby to tak nepatrně, lehce to tam šoupneme a uvidíme. No a teď se divím, že pan předsedající neříká ne, ne, ne, ve třetím čtení se žádná rozprava k tomuto nemá vést, protože tady se má jenom dávat legislativně technické, máme hlasovat! A vidíte, ono to tak není, pane předsedající. Víte, jak je to důležité, když takhle někdo tam něco vrazí a nakonec se na to přinde? Tak nakonec je dobře ta rozprava!

Proto já bych chtěl, abyste mě teď poslechl, a vy, pane předsedající, že dávám návrh na vrácení tohoto tisku do druhého čtení. Prostě z toho jednak to prodiskutovat, vyhodit to tam, možná ještě upravit, aby žádné obchody s psychotropními látkami, které zmrzačují lidi, kteří si potom dál musí za dealery chodit a dělají další paskvil v této republice. Možná to všecko ještě napravíme. Tedy ještě jednou do druhého čtení! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Váš návrh jsem si poznamenal, pane poslanče. Tak nyní paní poslankyně Němečková Crkvenjaš, paní poslankyně Věra Adámková a další. Prosím.

 

Poslankyně Zdenka Němečková Crkvenjaš: Děkuji. On to tady už pan ministr Výborný řekl, často, na co jsem chtěla reagovat. Není to tak, že bychom o tom nevěděli. Věděli jsme o tom. Proč jsme vůbec k tomu přistupovali? Protože ve chvíli, kdy jsme se bavili o tom, kdo bude kontrolovat návykové látky, tak na tom na začátku nebyla shoda. A když jsme požádali Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, která mimochodem kontroluje i nikotinové sáčky třeba, a myslím si, že dobře, tak ano, nicméně byla o tom další jednání a dospělo se potom k nějakému závěru. V rámci toho je i určitá změna kompetencí. Já si nemyslím, že by to bylo špatně, protože doteď to kontrolovali, kontrolovali to dobře. A pokud se nemýlím, byli tady i poslanci i z hnutí ANO, kteří v minulém období žádali, aby se to sjednotilo.

Takže tady si myslím, že opravdu není to tak, že bychom dělali něco za zády. Ten komplexní pozměňovací návrh měli předkladatelé, na všech jednáních byla SZPI, byli tam zástupci Ministerstva zemědělství i zdravotnictví, takže tam opravdu se nic neskrývalo. To, že si toho někteří všimli až na poslední chvíli, za to se omlouvám, byla to možná i moje chyba, že jsem to nezdůraznila, nepovažovala jsem to za tak - nechci říct zásadní, ona to je zásadní změna. Ale že si toho nikdo nevšimne a že to bude takový problém, to opravdu mě nenapadlo. Nicméně stojím si za tím, že si myslím, že to je správně.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Věra Adámková, David Kasal, Kamal Farhan a další. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Samozřejmě jsem přihlášena řádně do diskuse, ale některé věci se nedají odkládat, protože pak už nejsou aktuální. Já nejsem prosím pěkně signatářem toho komplexního pozměňovacího návrhu, byť jsem signatářem toho celkového, protože bavit se o tomto tématu máme. Ten komplexní pozměňovací návrh podle mě nebyl řádně projednán, jsou tam věci, se kterými nemohu souhlasit, a proto jsem ho nemohla podepsat. To je jedna z věcí.

Co se týče té potravinářské, zkráceně říkám tedy inspekce, tam se vůbec nikdo nezlobí na potravináře. To je zcela legitimní, že chtějí mít co největší záběr. Ale není možné, abychom beze slova řekli, že tedy návykové látky bude kontrolovat potravinářská inspekce. V tom případě, a pravděpodobně možná tam i ten návrh tak má být, jenom si toho nemáme všimnout, by tam potom naprosto dávala smysl věta paní kolegyně Kocmanové, s kterou jsem hrubě nesouhlasila, že tyto látky jsou určeny k lidské spotřebě. Jestliže to dáváte na úroveň špekáčku nebo tatranek, pak jistě tam patří potravinářská inspekce. A nikdo nepochybuje o tom, že tam jsou odborníci, to bezesporu, ale nemohou kontrolovat návykové látky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další pan poslanec David Kasal, potom pan poslanec Kamal Farhan. Prosím.

 

Poslanec David Kasal: Děkuju za slovo. Tak ještě jednou, pane ministře. Jako ve škole, ono opakování matka moudrosti. Vy jste mě neposlouchal. Já jsem neříkal, že SZPI kontroluje školy, školky a tak dál. Tak to tady neříkejte. Já jsem říkal, že ve všech těchto zařízeních je to jednotně, že stravovací věci kontroluje hygiena. Takže tady nevkládejte věci do úst, které jsem neříkal, to za prvé.

Za druhé jste dál říkal, že to všichni věděli. Tak si přehrajte záznam jednání výboru, kde i paní místopředsedkyně za STAN Ochodnická nám říkala, že to tam není, že jste si to jenom domluvili slovně. Musel to potom říct náměstek ministra zdravotnictví, že to tam je. A ona tam je jedna krátká větička dvěma slovy "netýká se restauračních zařízení". To je celý! Takže ve chvíli, kdy máte komplexní pozměňující návrh, který má x stránek, tak se to samozřejmě může přehlídnout.

A omlouvám se, paní předsedkyně, a chápu, že to musíte hájit, ale já když jsem byl na těch jednáních, byli tam zástupci jak Ministerstva zdravotnictví, tak SZPI, tak tam, ano, zaznělo, že se kontrolují sáčky s nikotinem, tak stejným způsobem se budou kontrolovat pouze psychotropní látky. O tom za celou dobu, že by se (dělal?) nějaký deal a domluvilo se, že se nebudou kontrolovat stravovací zařízení, tam nepadlo ani slovo! Těch jednání bylo dvacet. Nezlobte se na mě, to potom fakt jako nemůžete požadovat to, nebo ne požadovat, ale chtít, aby vám opozice něco podporovala. To fakt takhle nejde!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Jenom pro pořádek říkám, poprosím oslovovat prostřednictvím předsedajícího.

Jako další faktická poznámka pan poslanec Kamal Farhan.

 

Poslanec Kamal Farhan: Já jsem chtěl poděkovat Davidu Kasalovi, co zaznělo na zdravotním výboru z úst kolegyně Ochodnické, protože si myslím, že to je docela důležité.

Jenom krátce bych se vyjádřil ke dvěma věcem. Jak říkal pan ministr zemědělství, ať tam chodí jedna instituce. To je samozřejmě určitě možná dobrý nápad, na druhou stranu tím, že některé tyto kompetence přejdou před SZPI, tak nedojde ke změně. Nebo že nedojde, stále tam bude dvojkolejnost, bude tam chodit i hygiena, bude tam kontrolovat kouření, vodu, bude tam kontrolovat i další věci. Takže rozhodně nedojde k nějakému výraznému zjednodušení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP