Neautorizováno !


(15.10 hodin)
(pokračuje Iveta Štefanová)

To ale není jediný problém léků vyráběných mimo schválené výrobny. Padělané léky můžou v mnoha případech účinnou látku obsahovat, dokonce její správné množství. Ale nedodržováním schválených postupů při výrobě obsahují i mnoho nečistot a dalších látek, které způsobují množství nežádoucích účinků, a to včetně závažných alergických reakcí.

Ozempic jsem nazvala tuto interpelaci, protože se jedná o jeden z příkladů, aktuálně se často vyskytujících padělků na našem trhu. Chápu, že se primárně jedná o věc orgánů činných v trestním řízení, ale Ministerstvo zdravotnictví nemůže u takto závažného problému zůstávat stranou. Za mě tady z vaší strany chybí zejména dostatečné varování veřejnosti a šíření potřebné osvěty.

Bude ministerstvo provádět nebo prosazovat potřebná opatření proti šíření padělaných léků u nás? Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. A nyní má slovo pan místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Prosím, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Je potřeba definovat, čemu říkáme šíření. Pokud někdo zajede do Severní Koreje, tam si koupí padělaný lék a doveze ho do České republiky, tak ano, v širším slova smyslu šíří, ale tomu nezabrání Ministerstvo zdravotnictví. Pokud si někdo koupí lék na internetu z nějakého pochybného čínského webu a ten lék je jasný padělek, tak tomu také Ministerstvo zdravotnictví nezabrání. Co se Ozempicu týče a ostatních léků, tak tomu zabránit ministerstvo může, aby se nešířily, tedy neprodávaly v České republice, a to Ministerstvo zdravotnictví, ale především SÚKL dělají. Padělky léčivého přípravku Ozempic se objevují ve více členských státech EU, o čemž SÚKL informuje. SÚKLy národní si informace předávají a samozřejmě ty informace dostávají od příslušné evropské organizace. A ty informace jsou na webových stránkách SÚKLu. Do dnešního dne však SÚKL, který situaci nepřetržitě monitoruje a je to jedna z priorit SÚKLu, neobdržel informaci o výskytu padělku tohoto léčivého přípravku v legální distribuční síti České republiky.

Pokud by se jakýkoliv padělek objevil v legální síti a dozví se to SÚKL, dozví se to ministerstvo, přijde jakýkoliv podnět a ty podněty chodí od lékárníků, Lékárnické komory, někdy i od pacientů nebo občanů, tak okamžitě SÚKL zasahuje. V souvislosti s informacemi o výskytu padělku léčivého přípravku Ozempic na území EU a závažných zdravotních komplikacích po jejich aplikaci, Ministerstvo zdravotnictví spolu s Českou lékárnickou komorou v říjnu 2023 a od té doby opakovaně, apelovalo na občany, kteří získali léčivý přípravek Ozempic jinou cestou, než je předpis od lékaře a výdej v lékárně, tedy především se jedná o prodej na internetu - to bych chtěl zopakovat - aby jej odevzdali v nejbližší lékárně. Prostě Ministerstvo zdravotnictví a SÚKL před nákupem léků na internetu, z pochybných zdrojů opakovaně varuje a využívám i této příležitosti, abych varoval - nedělejte to. Levná Viagra z internetu fakt není dobrý nápad.

Levný Ozempic z internetu fakt není dobrý nápad. Většinou jsou to fejkové léky, jsou to léky, které jsou neúčinné. V lepším případě vám nepomohou. Bohužel vám mohou ublížit. Ale to je problém globalizace světa. Prostě takto si řada lidí nakupuje na internetu různé věci, které ve svém důsledku mohou být rizikové, nebezpečné a tak dále. Dobrá zpráva je, že před schválením je preparát, který pro ty, kteří plánují, že svojí nadváhu vyřeší ne tím, aby sportovali a zdravě jedli a dodržovali životosprávu, ale tím, že tedy to vyřeší polykáním prášků, takže pro tyto bude preparát pravděpodobně v dohledné době k dispozici speciálně vyvinutý na léčbu obezity. Ozempic není preparát vyvinutý na léčbu nebo podporu redukce váhy, je to preparát, který slouží primárně pro diabetiky, a to je jeho hlavní účel. Nicméně jeho vedlejší efekt byl tady tento, a proto příslušná firma vyvinula speciální preparát, který je cílený právě k tomuto účelu. Ten preparát, pokud vím, probíhá nějakým registračním procesem a bude v dohledné době k dispozici.

Ale co je klíčové, a za to vám chci, paní poslankyně, poděkovat, a bylo by dobré, aby podobná interpelace byla každý čtvrtek a abychom využívali Poslaneckou sněmovnu k tomuto velice důležitému apoštolování: nekupujte si léky na internetu. Na nakupování léků jsou lékárny. Malé lékárny, lékárny dostupné, lékárny, které existují. Nejděte do rizika. To riziko nestojí za to. V lepším případě, v lepším případě vám ten lék neublíží. Ale to je jenom v lepším případě.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Paní poslankyně, máte zájem o doplňující otázku? Prosím.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Děkuji za odpověď. Já samozřejmě vím, že Ministerstvo zdravotnictví o tomto problému ví a že už určitá varování se vydala, ale ty jsou umístěna právě na těch webech, ať už v SÚKLu nebo Ministerstva zdravotnictví, v případě vlastně, kdy ten člověk se chce něco o tom dozvědět, tak si ty informace v podstatě ve většině případech musí sám aktivně vyhledávat. A já chápu, že vy nemůžete ten problém, všechny ty faktory nějakým způsobem řešit z postu Ministerstva zdravotnictví.

Ale právě to varování a šíření té osvěty je ta nejdůležitější část, tak aby ti lidé věděli, že se jedná opravdu o závažný problém. A tady to byla vlastně ta podstatná část mého dotazu, zda ministerstvo neplánuje nějakou větší kampaň, protože ten problém v rámci proměny té společnosti toho trhu prostě stále narůstá a ty informace zřejmě nejsou stále dostatečné.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní s reakcí pan ministr.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Ta kampaň kontinuálně i ty kampaně kontinuálně probíhají. My s Lékárnickou komorou na nich opakovaně pracujeme. Ale to téma je zajímavé jenom tehdy, když dojde k nějaké komplikaci. Tak já mám nápad. My chodíme ze zdravotního výboru a já také do řady debat, do diskusí, pojďme si říct tři, čtyři věci, co bez ohledu, kdo to bude, jestli opoziční nebo koaliční poslanec, řekneme a společně je budeme apoštolovat, využijme tady tohoto prostoru. Jedna z těch věcí může být nekupujte léky na internetu.

Druhá může být. Chraňte své děti před gumovými medvídky, které mohou obsahovat HHC. A třetí může být. Dávejte si pozor, jestli vaše děti nepoužívají kratom. Já myslím, že tady není nikdo v této Sněmovně, kdo by s tím nesouhlasil. Tak pojďme využít toho, že máme ten prostor a pojďme to pořád a pořád a pořád dokola opakovat. My máme obrovskou výhodu jako poslanci, a tu stejnou mají senátoři, že máme mediální prostor. Tak si řekněme pár věcí, které nejsou politické, na kterých se slušní lidé shodnou bez ohledu, v které jsou politické straně a pojďme je říkat všichni. A ono pak možná daleko víc bude v té společnosti rezonovat.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. A my přistoupíme k následující interpelaci, kterou přednese paní poslankyně Karla Maříková, připravit se poté může pan poslanec Karel Tureček. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pane ministře, jak se ukázalo, tak Česká republika nemá v migračním paktu vyjednanou žádnou explicitní výjimku, kterou jste sliboval. Znamená to, že dle migračního paktu, který jste dojednal na Radě ministrů pro vnitřní bezpečnost loni v červnu, a poté jej intenzivně tady v České republice hájil, Česká republika buď přijme uprchlíky, nebo zaplatí, jak říkám, výpalné do společného fondu.

O výjimce rozhodne na základě splnění mechanismu asi dvaceti faktorů, které musí za ně splnit rada, není tam žádný automat. Toto potvrdilo i samo Ministerstvo vnitra, kterému šéfujete. Vy jste přitom tvrdil, že ze začátku nic přispívat ani nikoho přijímat nebudeme. A protože hostíme uprchlíky z Ukrajiny, žádná taková explicitní výjimka ovšem neplatí a nejen to, ono se o takové výjimce ani nejednalo, potvrdila komisařka Johansson europoslanci Kolajovi, jak řekl v debatě na CNN Prima News.

Mohl jste ve svém projevu dnes vysvětlit vaše počínání, ale místo toho jsme se dočkali jen napadání hnutí SPD a ANO. Slyšeli jsme, že migrace je velký problém, což určitě nikdo nepopírá. Ale na to podstatné jste neodpověděl, a to bylo proč jste nemluvil pravdu ohledně výjimky pro Českou republiku, a lhal jste. Přesvědčil jste tím všechny, že nevíte, jak z toho ven. Ruce od vás dali pryč a potvrdili, že nemluvíte pravdu dokonce europoslanci vašich koaličních partnerů. A pozastavil se nad tím i na sociálních sítích Miroslav Kalousek, což už o ledasčem vypovídá. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP